Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvodnja

Devedeset milijuna kuna za odvodnju lepoglavskih naselja

odvodnja (1)
Ljiljana Risek
25.01.2011.
u 11:35

Sagradit će se 5,5 kilometara glavnog kolektora i položiti separatni sustav kanalizacije – 35 kilometara za fekalnu odvodnju i 25 kilometara za oborinske vode

    Nakon što joj je početkom ove godine mjerodavni Ured državne uprave izdao građevinsku dozvolu za gradnju sustava odvodnje čija se vrijednost procjenjuje na 90 milijuna kuna, u lepoglavskim gradskim službama zahuktale su se aktivnosti vezane uz pribavljanje novca za najskuplje infrastrukturno ulaganje u povijesti Lepoglave. Iz projekta, čija je izrada bila povjerena zagrebačkoj tvrtki ECOINA, vidljivo je da će budućim sustavom odvodnje biti obuhvaćeno područje četiriju mjesnih odbora Lepoglave. To znači da će se odvodnja graditi na potezu od Čreta, Vesi, Budima i Gečkovca, obuhvatit će i područje Poduzetničke zone, gradsko središte Lepoglave te naselja Očuru, Purgu i Vulišinec.

- Gradit će se 5,5 kilometara glavnog kolektora, s time da je kapacitet pročistača predviđen za 4.100 korisnika, uključivši i povećanje korisnika tijekom idućih petnaest do dvadeset godina. Položit će se i 35 kilometara cijevi za fekalnu odvodnju i 25 kilometara odvodnje oborinskih voda. Riječ je o suvremenom separatnom sustavu, po najvišim ekološkim standardima, u kojemu se fekalne otpadne i oborinske vode ubuduće više ne bi miješale – izjavio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Budući da će se takav moderni sustav graditi i u Poduzetničkoj zoni, Škvarić smatra da će to uvelike pridonijeti njenoj konkurentnosti kod stranih ulagača.

   U taj projekt uključena je i Kaznionica u Lepoglavi, koja je „grad u gradu“ i koja cijeli sustav odvodnje opterećuje sa četvrtinom svojih kapaciteta.

- Time će se ujedno riješiti gorući problem, jer poznato je da Kaznionica još uvijek sve svoje fekalne i druge otpadne vode ispušta direktno u Bednju, a to je nedopustivo zbog ekoloških i higijensko-zdravstvenih razloga – ističe Škvarić. Budući da su sredstva gradskog proračuna premala za realizaciju skupog projekta odvodnje, Lepoglava ga je već kandidirala Hrvatskim vodama i Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. U Projektno-razvojnom uredu taj projekt užurbano dovršavaju, kako bi ga mogli kandidirati Mjeri 301 novog europskog fonda IPARD, koji je otvoren ove godine, a kojim se Lepoglavi pruža mogućnost dobivanja do 7 milijuna eura bespovratnih sredstava. 

 

Upozorenje: Bednja postaje kanal!

 

   Sustavom odvodnje najviše bi se zaštitila rijeka Bednja, za koju su Hrvatske vode nedavno ustvrdile da je toliko ugrožena da je sve manje rijeka, a sve više – kanal. Proizlazi to iz evidencije četverogodišnjih mjerenja koja pokazuju dosad najlošije stanje u mikrobiološkoj raznolikosti Bednje! Njene vode više nisu svrstane u drugu vrstu, nego su pale u četvrtu vrstu, a to znači da je rijeka pretvorena u kanal za ispuštanje fekalnih i otpadnih voda. Razlog tome je što je većina gradova u Varaždinskoj županiji svojim vodama onečistila Bednju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije