Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDANO RJEŠENJE

Devastirani će hotel Korana novog vlasnika uskoro dobiti - na sudu

hotel
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.07.2010.
u 15:36

U prvom krugu javne dražbe potencijalni kupci moći će dobiti hotel u vlasništvo za 10,518.517 kuna.

Devastirani hotel Korana, najveće karlovačko ruglo, mogao bi uskoro dobiti novog vlasnika. Nije riječ o velikim investitorima ni posredovanju politike, kao što su to prije prošlih izbora najavljivali čelnici HDZ-a Damir Jelić i Daliborka Jurković. Novog vlasnika hotel će najvjerojatnije dobiti u sudskim dvoranama karlovačke palače pravde.

Već je izdano rješenje

U Općinskom sudu u Karlovcu provodi se 12. srpnja ovršni postupak o vlasništvu nad hotelskom zgradom.

– U tijeku je ovrha vezana uz Koranu d. d., a u naravi je riječ o zgradi hotela Korana i dvorištu. Još 1. travnja ove godine izdano je rješenje o ovrsi, na koje je Korana uložila žalbu Županijskom sudu. Predmet je u međuvremenu vraćen na naš sud i u tom slučaju zakazana je rasprava kod ovršnog suca – potvrdila je Irena Šegavić, glasnogovornica Općinskog suda u Karlovcu.

Milijunski kredit iz 2007.

Iza toga ovršnog procesa krije se cijeli niz teško razumljivih financijskih transakcija. Proces ovrhe pokrenula je Republika Hrvatska, odnosno Fond za razvoj i zapošljavanje. Sve je temeljeno na ugovoru o kreditu zaključenom 16. veljače 2007. godine između Credo banke, koja je obavljala kreditne linije za Fond, i tvrtke Mupera d.o.o. iz Solina.

Po toj kreditnoj liniji banka je Muperi isplatila 14,8 milijuna kuna, a Korana je zauzela ulogu založnog dužnika. Iako je takva transakcija zakonski potpuno osnovana, iz sudskog spisa ne može se zaključiti zašto je Credo banka milijune kuna isplatila solinskoj Muperi, a kao zalog vraćanja toga kredita poslužila je zgrada karlovačkog hotela.

Mišljenje o tom procesu nismo uspjeli dobiti od Sanje Akiki iz Korane niti od Darka Antuna Bobuša, koji je registriran kao direktor Mupere.

Tu je tvrtku u Hrvatskoj registriralo istoimeno poduzeće iz Lihtenštajna, s temeljnim kapitalom od 30.200 kuna. Ona je svojedobno spominjana u vezi s privatizacijom solinske Regent pivovare.

Dio kredita isplaćenog Muperi vraćen je tijekom prošlih godina. Tako se danas u ovršnom zahtjevu traži naplata još 10,518.517 kuna. Za taj iznos novi vlasnik mogao bi dobiti devastirani karlovački hotel već u prvom krugu javne dražbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije