Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudska amnestija desničarskog populista

Desničar Geert Wilders ponovno može u Veliku Britaniju

geert wilders
14.10.2009.
u 13:53

Nizozemski populist Geert Wilders pred engleskim je sudom izborio pravo za ulazak u Veliku Britaniju. Odluka suda u ministarstvu je izazvala čuđenje, jer službenici još uvijek misle da pojava desničarskog ekstremista, Wildersa, može izazvati napetost među vjerskim zajednicama.

Nizozemski populist Geert Wilders pred engleskim je sudom izborio pravo za ulazak u Veliku Britaniju. Wilders je u veljači ove godine sletio u londonsku zračnu luku Heathrow, no dočekali su ga policijski službenici koji mu nisu dopustili ulazak u zemlju. Povod zabrane ulaska bila je Wildersova namjera prikazivanja njegova filma "Fitna", koji je okarakteriziran kao desničarska propaganda. 
 

Predsjednik Stranke za slobodu je nakon presude najavio skorašnji odlazak u Veliku Britaniju, gdje će članovima parlamenta, koji su ga pozvali, prikazati svoj videouradak. Wilders je i početkom godine u London stigao na poziv političke elite, no tadašnja ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith odredila mu je zabranu ulaska u zemlju. Ministarstvo je svoju odluku donijelo na temelju opasnosti za opću sigurnost.

Odluka suda u ministarstvu je izazvala čuđenje, jer službenici još uvijek misle da pojava desničarskog ekstremista, Wildersa, može izazvati napetost među vjerskim zajednicama.

Geert Wilders, koji po mišljenju institucija više ne predstavlja opasnost, nakon sudske pobjede proslavio je još jednu, onu političku. Naime, nakon odluke suda, 80 posto parlamentarnih zastupnika u Nizozemskoj izjasnilo se pozitivno o presudi, što dokazuje da se ekstremni desničar uspio, na neki način, i politički rehabilitirati.

Početkom 2006. godine Wilders je osnovao Stranku za slobodu koja je na parlamentarnim izborima iste godine osvojila čak devet mjesta u parlamentu. Godinu dana kasnije, državna ga je televizija proglasila političarom godine, što je opravdala činjenicom da Wilders vlada političkom diskusijom te privlači političke debate.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:51 14.10.2009.

Ovog čovijeka mora policija skrivati kako ga nebi dohvatili i zaklali pripadnici \"religije mira\", i to u njegovoj vlastitoj zemlji. Čovijek kojeg se progoni radi filma Fitna, koji možete sami pogledati, u kojem nema ničeg osim svima poznatih činjenica.

AG
Agramer198
20:13 14.10.2009.

Islam je danas tamo gdje je Kršćanstvo bilo prije 500-800 godina s tim da osim ako nisu bili poremećeni ili pijanci kršćani svoje žene u pravilu nisu nikad tretirali kao stoku.

PI
Pita
15:34 14.10.2009.

On otvoreno kaze sto vecina misli a to je da je Islam sve agresivniji pogotovu ovdje u UK gdje ima par milijuna muslimana. Islam nije gradjen na toleranciji, jednakosti i demokraciji nego na strahu, ponizavanju zena akao usput propagiraju mir, slogu......Ni kriscani ne zaostaju puno iza...samo pogledajte povijest. A sve u cilju kontrole puka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije