Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA NICOTINA 2

Desetorica osumnjičena za krijumčarenje 26,9 tona duhana, šteta 16 milijuna kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.06.2018.
u 14:10

Sumnja  se  da  su na teritorij Hrvatske  u više navrata prokrijumčarili najmanje 26,9 tona duhana, čime je proračun oštećen za ukupno oko 16,1 milijun kuna.

 

Deset  osoba,  među  kojima  ima  BiH  i slovenskih državljana uhićeni su u zajedničkoj  akciji  policije  i  USKOK-a kodnog imena Nikotina 2. USKOK je protiv  njih  pokrenuo  istragu  zbog  sumnje da su se u sklopu zločinačkog udruženja  bavili  krijumčarenjem  duhana. 

Sumnja  se  da  su na teritorij Hrvatske  u više navrata prokrijumčarili najmanje 26,9 tona duhana, čime je proračun oštećen za ukupno oko 16,1 milijun kuna. Kao  mozak  cijele  operacije  označeni  su  Damir P. i Danijel V., koji se sumnjiče  da su od početka studenoga 2017. do 18. lipnja 2018., na području Zagreba,  Koprivničko-križevačke  županije  i Slovenije, dogovorili kupnju, dostavu,  skladištenje  i  daljnju  preprodaju duhana.

Duhan im je, kako se sumnja, dobavljao Samid O. koji ima BiH i slovensko državljanstvo. On je na temelju  krivotvorene  dokumentacije  kupovao  duhan  u inozemstvu kojeg je potom  unosio  u  Hrvatsku,  a  ostali  osumnjičenici  unutar grupe bili su zaduženi  za  sortiranje,  pakiranje,  skladištenje  i daljnju distribuciju duhana. 

Sumnja  se  da  su  u  Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,6 tona duhana  u  listu,  čime je proračun oštećen za 9 milijuna kuna, dok su sebi pribavili  nepripadnu  imovinsku korist od najmanje milijuna kuna, a taj su novac međusobno podijelili.

Samid  O.  se sumnjiči i da je 6. studenog 2017. angažirao dvojicu iz grupe da  iz Slovenije u Hrvatsku u kamionu prevezu devet tona rezanog duhana, za što im je obećao određenu novčanu naknadu. Duhan je prevezen i istovaren na području  Zagreba  gdje  ga  je  preuzeo  kupac, a proračun je tom prigodom oštećen  za  5,4  milijuna kuna.

Sličnu stvar Samid O. je organizirao 12. i 13.  ožujka  2018.  kada  je  iz  Slovenije u Hrvatsku organizirao prijevoz najmanje  2,8  tona prešanog duhana u listu. Taj put proračun je oštećen za najmanje  1,6  milijuna  kuna. Svih deset osumnjičenika u utorak je trebalo
biti   dovedeno   pred  suca  istrage  zagrebačkog  Županijskog  suda  radi određivanja istražnog zatvora. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije