Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA
Povratak na članak

Deset milijuna kuna za opremu informatičkih učionica

Komentari 4

MI
milecar12
18:45 29.08.2017.

Vidi se da glave ERS očito nemaju pojma o informatici, kad uvode nešto što će se ionako učiti u 1. razredu srednje škole u prvih par mjeseci, a do kraja školske godine daleko više... Informatika se u osnovne škole treba uvesti kao predmet potpore fizici, matematici i logici, dakle uvod u programiranje koji prati najkritičnije ali i najvažnije predmete za razvoj čovjeka koji ih pojašnjava kroz konkretne primjere i navodi učenike na jedan noviji način razmišljanja, a ne izgovor za plaćanje učitelja koji će učenike podučavati gradivo na nivou besplatnih tutoriala na internetu... Takvu informatiku treba uvesti u 7. i 8. razredu, kad su učenici barem malo uhodani i kad mogu uz nastavu fizike i matematike paralelno gradivo pratiti na informatici.

VL
DU
Deleted user
19:03 30.08.2017.

Ministrica obrazovanja Divjak uvodi u pete i seste razrede Osnovne skole Informatiku kao obvezni predmet. Pitamo se da li je g. Ministrica pala s Marsa ili iz Bosne. Gospoda ocito nema pojma o Hrvatskom obrazovanju. Kada su se u EUe u EU uvodili kompjuteri u poduzeca - uvodili su se odmah i u Hrvatska poduzeca. Kada se pojavio prvi personalni kompjuter - Sinclair BASIC (1982) bilo ga je i u Hrvatskoj. Domaci hrvatski kompjuter zvao se ORAO. Hrvatska nije zaostajala za EU. Na radiu 101 mogle su se snimiti igre. Bilo je knjiga o programiranju koje su upucivale kako se uvode igre - mnogi su ih onda mijenjali. Bilo je i domacih igara. Osamdesetih u osnovnim je skolama npr.OS Antun Mihanovic u Zagrebu , bio predmet Tehnicki odgoj - tu je bila uklopljena Informatika plus Informatika kao slobodne aktivnosti. Skola je imala 10 kompjutera ORAO i jedan Sinclair ZX Spectrum BASIC. Ti su ucenici iz osnovne skole presli u srednje . Peta gimnazija u Zagrebu imala je obvezan predmet Informatika. Sto vise , jedan je bivsi ucenik te Gimnazije poklonio skoli cijelu sobu opremljenu za informatiku. Pitanje je o cemu sada govori Ministrica. Gdje je bila da o tome nema pojma ? Zasto govori totalnu ne istinu o hrvatskom obrazovanju ? Koji covjek u Hrvatskoj jos uvijek misli da je nesto dobro HDZ dao za Hrvatsku ? Opet se pokazala istina - brdansko - bosansko balkanski mentalitet : u politici , sportu i obrazovanju , ekonomiji ,,,unistiti ce Hrvatsku. Ministrica je dala jos jednu bezvez

VL
DH
dalibor.hren
13:50 02.09.2017.

Mislim da Divljakuša nema pojma o čemu govori! 10.000.000,00 kuna za informatizaciju svih škola je kap u moru! Prema postojećem DPS-u (Državni pedagoški standard) u kabinetsku nastavu može biti uključeno maksimalno 14 učenika. Dakle, za sve osnovne škole treba nabaviti još barem jedan učionički komplet informatičke opreme i u svaku školu zaposliti još jednog nastavnika informatike. Ako se planira raditi na postojećim računalima, onda treba informatiku raditi u (barem) dvije smjene tako da politika jednosmjenskog rada u osnovnim i srednjim školama pada u vodu. Ako se za potrebe informatike namjerava u svakoj školi opremiti još jedna učionica, većina škola neće imati dovoljno prostora (učionica). Što se plaća za učitelje tiče, dobro je znati, da je godišnja bruto plaća za učitelja početnika 126.000,00 kuna, plus regres za godišnji odmor, plus božićnica, plus dar za djecu, plus naknada za eventualno bolovanje i zamjenu.... Informatika i strani jezik jesu budućnost, ali za to treba dublje posegnuti u džep. Novaca ima, jedino su krivo raspoređeni!!!

VL
DH
dalibor.hren
23:10 16.09.2017.

Ipak se kreće: nema više Vicanice. Sad će Štromarovci prosvijetliti Hrvatsku........

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.