Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Deset kongresnika tužilo Obamu zbog napada na Libiju

obama u irskoj
afp
16.06.2011.
u 08:30

Kongresnici tvrde da je Obama povrijedio ustav jer je zaobišao Kongres u donošenju odluke

Deset američkih kongresnika, među kojima su i republikanaci i demokrati, tužilo je predsjednika SAD-a Baracka Obamu zbog vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa, prenosi AP.

Kongresnici tvrde da je Obama povrijedio ustav jer je zaobišao Kongres u donošenju odluke i umjesto toga iskoristio UN i NATO da osigura legitimitet za upotrebu vojne sile.

Oni od suda traže da naredi okončanje svih vojnih operacija bez odobrenja Kongresa. Uz Obamu, tužili su i ministra obrane Roberta Gatesa. Obama je izjavio da je akcija u Libiji legitimna, a Bijela kuće će tijekom dana odgovoriti na tužbu.

Ključne riječi

Komentara 11

MN
MA NEMOJ!
09:04 16.06.2011.

obama mi je baš super kit...malo usporen, ali odličan za sada

Avatar DucMan
DucMan
09:33 16.06.2011.

Glavno da je on dobio Nobelovu nagradu za mir. Koja je sad zato diskreditirana i nema nikakvog značaja.

IR
irani
08:52 16.06.2011.

E, tako je to kada predsjednik sam donosi odluke, sto mu je opis radnog mjesta. Morao je , kao prvo, sazvati sastanak na kojem bi se raspravljalo o sazivanju sastanka na kojem bi se dogovorio eventualni sastanak o medjunarodnoj politickoj situaciji. Nakon toga je trebao oformiti komisiju koja bi dobila rok od, recimo, nekoliko mjeseci ili godina da formira stanoviste o osnivanju specijalne komisije za razmatranje vojne situacije u svijetu opcenito, s osvrtom na Mediteran i Sjevernu Afriku. Ta bi komisija dobila rok od slijedecih nekoliko mjeseci/godina za podnosenje prijedloga o eventualnoj potrebi angaziranja americkih ili NATO resursa u generalnom podrucju tamo jelte. E, sada postaje jasno kako bi se trebalo razgovarati s ostalim clanicama NATO i zamoliti ih da lijepo, polako i nadasve temeljito razmotre imaju li sto za razmotriti ..... I tako dalje. Bitno je pokazati odlucnost, principijelnost i spremnost za brzu i konstruktivnu akciju ... koja moze ali i nemora slijediti jednog lijepog dana ili nesto ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije