Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO PODIGAO DRUGU OPTUŽNICU U HRVATSKOJ

Optuženo 10 osoba, među njima Barišić, Grgić i Petek

Grgić i Barišić
Foto: PIXSELL
1/4
25.05.2022.
u 14:46

Grgić se tereti da je kao gradonačelnik Nove Gradiške, od Kreše Peteka u dva navrata dogovorio i primio mito od 15.000 eura. Za uzvrat je obećao da će Petekove tvrtke dobio poslove  na  izgradnji reciklažnog dvorišta i izgradnji solarne elektrane.  Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura.

Nakon prve, stigla je i druga optužnica EPPO-a u Hrvatskoj, ovaj put protiv 10 osoba, među kojima su i dvojica kapitalaca - gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice. Prvi, Vinko Grgić u vrijeme kada je pokrenuta istraga bio je SDP-ov  gradonačelnik i saborski zastupnik, a drugi, Dražen Barišić, je iste funkcije obnašao ispred HDZ-a. Da bi uopće protiv njih, tada u sklopu afere Janaf, mogao biti pokrenut kazneni progon, prvo im je morao biti skinut imunitet. U međuvremenu, Grgić je istupio iz SDP-a, te je sada nezavisni zastupnik u Saboru, a kao nezavisni išao je i na zadnje lokalne izbore i premoćno pobijedio u prvom krugu,  sumnjama u korupciju usprkos. Barišić je pak i dalje u HDZ-u, no više nije gradonačelnik Velike Gorice, dok je saborski mandat stavio u mirovanje.

Uglavnom njih dvojicu te još 10 osoba, među kojima  je i Krešo Petek, osumnjičenik u aferi Janaf, EPPO tereti za, kako navode, kaznena djela  aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021.  Riječ je o četiri slučaja koja su povezana s  s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Video: Privođenja u aferi Janaf

Grgić se tereti da je kao gradonačelnik Nove Gradiške, od Kreše Peteka u dva navrata dogovorio i primio mito od 15.000 eura. Za uzvrat je obećao da će Petekove tvrtke dobio poslove  na  izgradnji reciklažnog dvorišta i izgradnji solarne elektrane.  Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Od tog iznosa 562.000 eura bilo je financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U tom djelu su optužen još tri osobe koje se terete za davanje mita, zlouporabu položaja i nezakonito pogodovanje u postupcima javne nabave.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave dodijeljen Petekovim tvrtkama, a on se tereti da je Grgiću platio dogovoren iznos mita. Takvim postupcima  Kohezijski fond EU oštećen je 53.000 eura, a Grad Nova Gradiška  za 32.500 eura. Što se tiče solarne elektrane, odluka da Petekove tvrtke dobiju taj posao nije realizirana, jer su svi uključeni u priču uhićeni.  

 Petek je optužen i u dijelu koji se odnosi na Barišića, a u tom djelu radilo se o projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete. Procijenjena vrijednost  prvog projekta bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34 bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost drugog projekta bila sedam milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran  od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. I tu su optužene još tri osobe, a vezano za oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru  Petekovih tvrtki, te odluke nisu donesene  jer su sve umiješane osobe uhićene.

Komentara 35

PR
prajdali100
11:16 25.05.2022.

Lopovima je mjesto u zatvoru! Ološ zatvoriti na nekoliko godina i tamo im " ugađati".

SA
sargu123
11:22 25.05.2022.

Imaju li navedeni ikakve veze sa nekom od naših stranaka?

EN
Enzo0711
11:36 25.05.2022.

A majko mila.....Pa dokle više imali kraja....znači nije dosta što su pokrali vlastitu državu sad se kreće i na EU,ali tu će se brzo saznati tko je JAMIO....nekad me sramota reći tko sam i iz koje sam države!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije