Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Libanonu: U potrazi za libanonsko-hrvatskim obiteljima

Deset Hrvatica u ratnom paklu na jugu Libanona

svi-deset-txt.jpg
import
29.07.2006.
u 17:31

Još nije poznata sudbina Hrvatica koje su na samom jugu Libanona,  između otvorene vatre pripadnika Hizbullaha i izraelske vojske.
Unatoč naporu Hrvatskog počasnog konzula Badija Hubaisha, dosad je poznato samo da je riječ o Hrvaticama koje su odbile napustiti Libanon, ne želeći različitu sudbinu od svojih obitelji, a nije im omogućen izlazak iz Libanona, jer ne posjeduju stranu putovnicu. Naime, desetak Hrvatica udano je za Libanonce, nekadašnje hrvatske studente, podrijetlom s juga Libanona.
Prema neslužbenim informacijama, te obitelji su napustile svoje domove i zaputile su se prema središtu grada Tyra.

Nema informacija
Počasni konzul Hubaisha potvrdio je za Večernji list da na jugu Libanona zaista ima Hrvata, ali da ne može s njima stupiti u kontakt:
- Sve ću učiniti da bih saznao nešto o njihovoj sudbini. Zasad znam samo da su u obruču izraelskog zrakoplovstva i mornarice, te Hezballaha, koji gađa sjever Izraela.
U nastojanju da saznamo nešto više o sudbini nepoznatih žena iz Hrvatske, stupili smo u kontakt s Karmen Awadom, podrijetlom Dubrovčankom i bivšom predsjednicom Hrvatske zajednice u Libanonu.
Karmen, koja inače živi u Beirutu s mužem Libanoncem i četvero djece, sklonila se u gorje Libanona, u turistički gradić Baruk. U razgovoru nam je objasnila da je izgubila svaki kontakt s Hrvatima u Libanonu.  
Ostajem u Libanonu
Na naše pitanje zašto i ona, kao i većina Hrvata, nije napustila Libanon dok je hrvatsko veleposlanstvo preko Sirije, Karmen kaže:
- U ovoj situaciji se nije nimalo lako odlučiti i napustiti Libanon. Ovdje imam život, četvero djece i muža koji nikako ne bi mogao poći sa mnom. No, poručujem svojima u Hrvatskoj da sam dobro i na sigurnom.    
Inače, grad Tyr, za kojeg se pretpostavlja da su u njemu Hrvatice, prepun je izbjeglica. Osim svakodnevnog žestokog bombardiranja, u gradu je sve manje hrane, vode i struje. Zbog brojnih leševa, koji su još pod ruševinama višekatnih zgrada i nije ih moguće otkopati, gradom i okolicom haraju i zaraze.


C. Rice otvara novu rundu pregovora

Hizbullah je jučer bacio raketu sa stotinu kilograma eksploziva koja je pala sedamdesetak kilometara od granice s Libanonom, južnije od Haife. I izraelsko zrakoplovstvo nastavilo je intenzivno bombardirati, a tamošnja vlada odbila je zahtjev za humanitarni prekid vatre od 72 sata što je zahtijevao UN. Jučer je postignut sporazum između Hizbullaha i libanonske vlade o njihovim uvjetima za primirje. Traži se prestanak ratnih operacija, puštanje zatočenih Libanonaca, ali i dvojice izraelskih vojnika. U regiju na pregovore ponovno dolazi Condoleeza Rice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije