Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Bankomat

Deset godina nakon Protegina uhićenja, suđenje - na početku

Zagreb: Pred novim sudskim vijećem počinje suđenje Josipu Protegi i drugima u aferi Bankomat
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
09.07.2020.
u 10:48

Afera Bankomat počela je koncem 2009. te početkom 2010. uhićenjima sadašnjih optuženika – Josipa Protege, Ivana Sladonje, Marija Kirinića, Borisa Šimunića, Olivera Beidenegla, Svetimira Gadže, Ivana Galića, Slavena Čolaka, Davora Čilića te Gorana Jurakovića i njegovog sina Gorana Jurakovića mlađeg.

Tijekom 10 godina u životu jedne države dogodi se puno toga. Evo, u Hrvatskoj smo, recimo, od siječnja 2010. do danas četiri puta išli na parlamentarne izbore, premijeri su u tom razdoblju bili Jadranka Kosor, Zoran Milanović, Tihomir Orešković te dva puta Andrej Plenković. Na Pantovčaku su kroz to vrijeme sjedili Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, a urušilo se i carstvo Ivice Todorića, koji je ostao bez Agrokora, tvrtke koja je godinama bila alfa i omega hrvatske ekonomije.

Još bez ikakve presude

No dok je 10 godina u životu jedne države razdoblje prepuno raznoraznih političko-ekonomskih prevrata, tih istih 10 godina u životu jednog sudskog predmeta u hrvatskom pravosuđu ne znači doslovno ništa. Odnosno 10 godina nije dovoljno da bi se u predmetu, a riječ je o aferi Bankomat, donijela ikakva, a kamoli pravomoćna presuda.

Stoga zapravo nikoga ne treba čuditi što su 10 godina nakon što su uhićeni Josip Protega, bivši glavni čovjek Hrvatske poštanske banke, i njegovi suoptuženici jučer opet sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda kako bi im spomenuti sudski postupak počeo – ispočetka. No kako to obično biva u ovako velikim postupcima, koji se po sudovima iz ovih ili onih razloga vuku godinama, rasprava je odgođena jer se na sudu nisu pojavila dvojica optuženika, Boris Šimunić i Davor Čilić. Prvi je zbog problema sa srcem jučer ujutro završio na Hitnoj, a drugi po preporuci liječnika mora mirovati do 10. srpnja. Stoga sucu Vjeranu Blažekoviću, koji je treći sudac kojem je spis u proteklih 10 godina dodijeljen, nije preostalo ništa drugo nego da raspravu odgodi do rujna.

– Kako bismo se u rujnu mogli odmah pokrenuti s mrtve toče, obranama će sada biti uručeni dokazni prijedlozi USKOK-a pa će se obrane na idućoj raspravi na te dokazne prijedloge očitovati – poručio je sudac Blažeković optuženicima i njihovim braniteljima. Uz to je Šimunićeva branitelja obvezao da mu u što kraćem roku dostavi medicinsku dokumentaciju za svog klijenta.

A afera Bankomat počela je koncem 2009. te početkom 2010. uhićenjima sadašnjih optuženika – Josipa Protege, Ivana Sladonje, Marija Kirinića, Borisa Šimunića, Olivera Beidenegla, Svetimira Gadže, Ivana Galića, Slavena Čolaka, Davora Čilića te Gorana Jurakovića i njegovog sina Gorana Jurakovića mlađeg. Protega je uhićen početkom siječnja 2010. dok se vraćao sa skijanja, te je jedno vrijeme proveo u Remetincu. Prvobitnom USKOK-ovom optužnicom podignutom u srpnju 2010. Protega, Sladonja i Kirinić teretili su se da su se kao čelni ljudi HPB-a udružili u zločinačku grupu u sklopu koje su ostalim optuženicima izdavali kredite koji su se razlikovali od ostalih kredita iz ponude banke. USKOK je tvrdio da je takvim poslovanjem HPB oštećen za oko 255 milijuna kuna. No nakon podizanja optužnice stvari su za USKOK krenule loše.

Prvo je sud optužnicu dva puta vraćao tužiteljstvu na doradu, smatrajući da neke stvari nisu dobro objašnjene, a zatim je u ožujku 2012. optužno vijeće odbacilo navode USKOK-a da je u slučaju Protege, Sladonje i Kirinića riječ o zločinačkom udruživanju. USKOK se na tu odluku suda žalio, a Vrhovni sud je u rujnu 2012. prihvatio žalbu USKOK-a te potvrdio da su se spomenuta trojica udružila radi počinjenja kaznenih djela. Optužnica je potvrđena, no pripremno ročište u listopadu 2013. odmah je odgođeno jer je jedan od optuženika promijenio branitelja, koji je trebao vremena da se upozna sa spisom koji je tada imao 40.000 stranica. Istovremeno, odlučeno je da se postupak u odnosu na Jurekoviće razdvoji zbog bolesti jednog od njih, a u tom trenutku problem je bio i što je spis dobila sutkinja koja je malo nakon toga prešla u Ministarstvo pravosuđa. Zbog toga je spis u rad dobila druga sutkinja, a suđenje je počelo u siječnju 2014. kada su optuženici zanijekali krivnju, a obrane problematizirale vještački nalaz, smatrajući ga nezakonitim dokazom.

Stigla i nova optužnica

Nakon toga rasprave su se održavale nekim ritmom, saslušani su svjedoci, no ponovno je zapelo na vještačenju, koje se nadopunjavalo. I kada se činilo da se pravosudna agonija koja prati aferu Bankomat bliži kraju, sutkinja koja je radila na predmetu otišla je u javne bilježnike. Spis je ponovo dobio novi sudac, a planove za zakazivanje rasprave početkom godine poremetila mu je epidemija koronavirusa. U međuvremenu, Protega i Sladonja u siječnju 2016. zaradili su novu optužnicu u kraku afere Bankomat u kojem je osim njih bio optužen i Glas Istre. Teretili su se da su HPB oštetili za 16 milijuna kuna. Da se potvrdi ta optužnica također su trebale dvije godine, no na koncu su tih optužbi i Protega i Sladonja i Glas Istre nepravomoćno oslobođeni u prosincu 2018.

Komentara 13

Avatar southman
southman
10:56 09.07.2020.

Važno da oni u ovih proteklih 10 g. sasvim normalno žive i rade, vozaju se u mercedesima od 100.000 EUR-a vrijednosti i smiju se u lice fizikanerima koji se sataru za 3.000 kn. mjesečno. Reforma pravosuđa ali isto tako i tužilaštva u HR ili propast. Erdogan bi ovakve odavno objesio.

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
11:03 09.07.2020.

Sudstvo je prvi i najveći uzrok problema u Hrvatskoj. Drugi je novinarstvo.

Avatar anlaser
anlaser
11:06 09.07.2020.

Zar se netko iznenadio što u ovoj državi kriminalci slobodno šeću i kroje nam sudbinu ? Nesposobnost ,nepotizam , mitologija i uhljebništvo od vrha do dna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije