Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKA S GRANICE

Der Spiegel objavio snimku: Tvrde da dokazuje da hrvatski policajci mlate migrante

Foto: Screenshot/YouTube
1/4
19.11.2020.
u 09:54

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je njemačkom magazinu kako nemaju podatke da se tog datuma nešto na tom području dokazalo

Njemački magazin Der Spiegel objavio je priču u kojoj se optužuje hrvatsku policiju za nasilje nad migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku.

Objavili su razgovor s četvoricom migranata koji tvrde da su ih u ožujku ove godine pretukli hrvatski policajci. Granicu su prošli kod sela Šturlić u BiH, gdje su put nastavili pješke kroz šume te su nakon otprilike sedam dana došli do rijeke Kupe na granici sa Slovenijom. Prošli su granicu i iznad slovenskog sela Kočevje trebali su ih dočekati krijumčari i odvesti ih u Italiju. Nitko se nije pojavio.

– Izdržali smo tri ili četiri dana bez hrane i pića – rekao je Ibrahim, jedan od migranata. Nakon što su napustili sklonište, uhitila ih je slovenska policija. Tvrde da su svi zatražili azil, na što su im oni odgovorili da nema azila te da se vraćaju u BiH.

Slovenska policija potvrdila je za Der Spiegel da je ulovila migrante, no negiraju traženje azila pa su ih predali hrvatskoj policiji. Migranti kažu kako su ih policajci prevezli do rijeke Gline i granice s BiH. Migranti tvrde da su ih tamo čekali maskirani muškarci koji su ih pretukli.

– Nikad se u životu nisam toliko bojao – rekao je Ibrahim.

Objavljena je i snimka na kojoj se vide migranti i jedan mladi Pakistanac koji plače zbog jake boli.

– Jako me boli noga – govorio je Pakistanac kroz plač.

Na snimci se vide četvorica muškaraca na hrvatskom tlu koji drže štapove, a jedan je imao štap na čijem je kraju bio svezan neki teški predmet. Der Spiegel nije mogao raspoznati maskirane muškarce ''no njihova prisutnost na dobro čuvanoj granici sugerira da su dio hrvatskih sigurnosnih snaga''.

– Nije vjerojatno da su maskirani muškarci mogli djelovati usred bijela dana bez znanja vlasti – piše Der Spiegel.

– Neke uniforme vidljive na snimci su pomiješane – rekao je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Dodao je kako misli da je riječ o bivšim policajcima koji su mogli zadržati uniforme.

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je njemačkom magazinu kako nemaju podatke da se tog datuma nešto na tom području događalo. Kazali su i kako ne mogu komentirati događaje bez dodatnih detalja. Navode i kako Hrvatska onima koji to zatraže omogućuje da postanu tražitelji azila. Napominju i kako izvještaji nezavisnih udruga o ozlijeđenim migrantima ''ignoriraju sukobe između migranata u BiH''. Tvrde i kako migranti optužuju hrvatsku policiju za ozljede koje se dogode u nesrećama kao i one koje si međusobno zadaju.

Ključne riječi

Komentara 50

TO
tomislav10
10:08 19.11.2020.

Nemojte pokušavati ilegalno prijeći granicu i nitko vas neće tući. Jednostavno da jednostavnije ne može biti.

DU
Deleted user
10:02 19.11.2020.

Fake news!

DU
Deleted user
10:12 19.11.2020.

Što će nam granice ako ih ne smijemo čuvati od ilegalnih migracija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije