Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaoštravanje

Demonstranti traže od vlade u Seulu da napadne Sjevenu Koreju

koreja
Reuters
26.11.2010.
u 20:08

Unatoč činjenici da napetost raste gotovo iz sata u sat, Kina je vrlo oprezna, a priopćenja službenog Pekinga krajnje su suzdržana

Sjeverna Koreja jučer je poručila da se zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država koje sutra počinju u Žutom moru regija polako približava ratu. Kao upozorenje, Sjeverna Koreja neposredno uz granicu održala je topničke vježbe, i to tako da one budu vidljive iz Južne Koreje.

Uz to, one su počele u trenutku kad je zapovjednik američkih snaga smještenih u Južnoj Koreji general Walter Sharp stigao u posjet u utorak napadnutom otoku Yeonpyeongu.

Najava žestoke vatre

No ovoga puta ni jedna granata ni projektil nisu pali na južnokorejski teritorij. Ipak, stanovništvo otoka koje do sada nije evakuirano pobjeglo je u skloništa i podrume. Upravo su vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, kojima se nakon napada iznenada pridružuje i nosač zrakoplova USS George Washington i njegova prateća flota, najviše isprovocirale Pyongyang. Neimenovani visoki sjevernokorejski dužnosnik najavio je da će “biti žestoke vatre” ako vježbe doista počnu.

Kina kalkulira

S druge strane, u južnokorejskim gradovima na ulice su izišle tisuće prosvjednika koji od vlade traže da napadne Pyongyang i Sjevernu Koreju te da jednom zauvijek narodu s vrata skinu tu nevolju. Unatoč činjenici da napetost raste gotovo iz sata u sat, Kina je vrlo oprezna, a priopćenja službenog Pekinga krajnje su suzdržana. Iako su nedavno upozoravali da do vojnih vježbi u Žutom moru ne bi trebalo doći, u jučerašnjem priopćenju kineskog MVP-a vježbe se uopće ne spominju, nego samo to da se one održavaju u vodama koje se nalaze unutar kineske ekskluzivne gospodarske zone.

Mahati batinom

Čini se da Kina u ovoj eksplozivnoj situaciji ne želi otvoreno mahati batinom prema svom savezniku Pyongyangu, ali ni dati za pravo Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji. Za sada nema reakcija ni iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, svi se uglavnom nadaju da će incident od utorka biti samo još jedna od brojnih provokacija Pyongyanga.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
01:15 27.11.2010.

zanimljivo, da ne prisjedne Kimu i luđacima ova provokacija

SA
Savjest
08:19 27.11.2010.

Tko se toga sjeća još? Kad je Čang Kaj Šek istjeran iz KJine te se skrasio na Tajvanu, Kina je svakodnevno grantiral dva otočića Kvemoj i Macu koji se nalze u blizini kineske obale, ali ih Kina iz nekih razlogaga nije zauzela. Jasno je da s Tajvana na to odgovarali. Ali najčudnije je bilo to da je Kina redovito, po rednom broju, slala ozbiljne opomene režimu na Tajvanu zbog napada na te otoke, pa se sjećam da se s brojem opomena došlo do blizu 2000.

ST
Stockholm
11:44 27.11.2010.

Sjeverna Koreja gladuje, opet nesto vise nego obicno, pa putem tih provokacija zeli postici nove \"razgovore\", koji obicno rezultiraju u novim posiljkama hrane iz USA, Japana, EU i Juzne Koreje, na gladujuci sjever.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije