Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Težak udarac za Trumpa

Demokrat nakon 25 godina postao senator Alabame

Doug Jones
Foto: Reuters/PIXSELL
14.12.2017.
u 12:13

Trump je podržao kontroverznog republikanca Roya Moorea, unatoč ozbiljnim optužbama za seksualno zlostavljanje

Nakon 25 godina apsolutne dominacije Republikanske stranke, u američkoj saveznoj državi Alabami došlo je do zaista velikog preokreta – kontroverznog i ultradesnog kandidata za senatora te države Roya Moorea pobijedio je kandidat Demokratske stranke Doug Jones. Kao je predsjednik Donald Trump posljednjih mjesec dana intenzivno lobirao za Moorea, usprkos skandalu zbog seksualnog zlostavljanja, njegov poraz vrlo je veliki udarac za Trumpa.

Nevolja je i u tome što su ti izvanredni izbori za jedno senatsko mjesto promijenili odnos snaga u tom zakonodavnom tijelu. Sada republikanci imaju 51, a demokrati 49 senatora, što je mala ili nikakva razlika, pogotovo kada se uzme u obzir da postoje barem tri republikanska senatora koji su u svakom trenutku spremni okrenuti se protiv zakonskih prijedloga koje predsjednik uputi u Kongres.

No više od svega ovo je vrlo značajno testiranje raspoloženja birača uoči međuizbora za cijeli Zastupnički dom i dio Senata, koji će se održati početkom studenoga 2018. godine. Južne države, među kojima je i Alabama, bile su neupitno republikansko uporište, a u kampanjama republikanci i nisu trošili previše energije i novca u tim državama. S druge strane, demokrati su bili svjesni toga da u tim državama teško mogu izboriti bilo kakvu pobjedu, pa se također nisu pretjerano trudili. No pobjeda Douga Jonesa otvara novo poglavlje i Demokratska stranka će na izborima za godinu dana sigurno intenzivno raditi na kampanjama u tim državama koje su desetljećima glasale isključivo za republikance. Kako je 95 posto afroameričkog stanovništva glasalo za Jonesa, demokratima je na pladnju servirana i ciljna skupina s kojom treba raditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije