Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izumiru veliki prostori

Demografska pustoš u Slavoniji: Investicijama i porezima vratiti stanovništvo

Baby on hands at old woman
Foto: Thinkstock
1/2
01.03.2016.
u 20:51

Među 36 općina u kojima je najkritičnije demografsko stanje i općina je Tompojevci, kojoj je načelnik bio ministar Panenić

Lika, Banovina, Gorski kotar, Baranja, Slavonija demografski su opustošene krivnjom politike koja godinama ništa ne čini ili čini vrlo malo za njihovo oživljavanje i razvoj.

Među 36 općina i gradova u kojima je najkritičnije stanje, odnosno najmanje tri puta više umrlih nego rođenih, prednjači općina Vrhovine u kojoj je 2014. bilo čak 15 puta više umrlih nego rođenih. Ni bivši načelnik Tompojevaca, ministar gospodarstva Tomislav Panenić ne može se pohvaliti dobrom demografskom slikom svoje općine u kojoj je bilo tri i pol puta više umrlih nego rođenih. Maćehinski odnos prema mladima i ruralnim prostorima za koje država nije osmislila nikakav razvoj mlade tjera na iseljavanje.

Neiskorišteno bogatstvo

– Sve vlade dosad nisu vidjele dalje od Markova trga. Hrvatska se mora razvijati u prostoru, mora se donijeti strategija dugoročnog gospodarskog razvoja i u nju uklopljena demografska politika. Različitim poreznim i investicijskim politikama treba provesti redistribuciju stanovnika u prostoru. U Zagrebu živi 27 posto stanovništva Hrvatske, a veliki prostori su prazni i izumiru, ogromno prirodno bogatstvo ostaje neiskorišteno i veliki broj škola se zatvara. Pogledajmo samo kontinentalni dio Dalmacije, Liku, Gorski kotar, zapadnu Slavoniju – govori demograf prof. dr. Anđelko Akrap. Demograf prof. dr. Nenad Pokos koji je, služeći se podacima Državnog zavoda za statistiku, analizirao depopulacijom najugroženija područja i unutar njih gradove i općine u razdoblju od 2011. do 2014. u najugroženija područja ubraja Liku, Banovinu, Gorski kotar, Baranju te Bjelovarsko- bilogorsku, Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku županiju.

Nekad plodna područja

– Kod ovih županija zabrinjavajuće je što se radi uglavnom o ravničarskim, poljoprivredno potencijalno plodnim područjima, koja nisu adekvatno prometno povezana sa Zagrebom ili Osijekom i nemaju pravi regionalni centar koji bi okupljao stanovništvo – kaže Pokos. Posljednjih godina najviše stanovnika prirodnim padom gube Lika, Banovina, Gorski kotar, Baranja... U Hrvatskoj je od 2011. do 2014. vitalni indeks (broj živorođenih na 100 umrlih ) iznosio 67,3, a u Baranji su, primjerice, bila 56,2 rođena na 100 umrlih.

– To što se danas događa sa Slavonijom koja je bila razvijena regija s razvijenom poljoprivredom je katastrofa. Imamo ministarstva regionalnog razvoja i poljoprivrede, a mi stojimo i čekamo. Ministarstvo regionalnog razvoja mora definirati temeljne djelatnosti u nekom prostoru, napraviti programe na koje se mlade obitelji mogu pozivati i natjecati. Poticaji se mogu povući iz sredstava EU, no u nas se ništa ne događa jer je ljudima koji rade u ministarstvima najjednostavnije pustiti druge da sve naprave pa da onda oni eventualno puste poticaje – rezignirano kaže demograf dr. Stjepan Šterc o dugogodišnjem lošem odnosu prema opustjelim područjima.

(Sutra donosimo zašto se demografski problem može samo dijelom riješiti selektivnom imigracijom)

>>U Slavoniji na dvoje rođenih dođe troje umrlih

>>Demografska slika Slavonije iz dana u dan sve je lošija i crnja

Komentara 10

TH
than
23:50 01.03.2016.

Nitko tamo vise nikoga ne vraca.... Trebalo bi nesto radikalno uciniti, ako se zeli, a novca nema. Odu Slavonci van, Todoric ce kupiti zemlju i lijepo uzivati prodavajuci skupo hranu. Slavoniju je poharao rat i podnijela je najveci teret. Umjesto da se pomoglo, samo se okretalo ledja. I sada kada je vrag odnio salu, sada je problem. Nisu poticaji unistili Slavoniju, jer od njih se ionako ne moze zivjeti, a i sluze da cijena hrane bude niza. A i takvi poticaji nisu konkrentni razvijenim drzavama, jer nema komasacije (koja i nije toliki problem), gnojivo je daleko skuplje, krediti su daleko skuplji..., a poticaji kasne, jer drzava nema novca. Pa cak i oni koje EU uplati.... Malo to drzava provrti. Isplati mirovine, pa onda sto se skupi preko PDVa malo za place, pa opet malo preko PDVa i ostaloga pa za poticaje sto ostane...

K2
kritičar_2
22:23 01.03.2016.

Kako može biti bolje u zemlji,u čiju se metropolu slio sav Hrvatski šljam i koji je osmislio nakaradni sustav vrijednosti i upravljanja,u kojem nacionalni resursi nemaju nikakvu važnost.Tako za političku elitu nije bitno što je u zadnje tri godine iselilo 200 000 Hrvata,od 2000.god.300 000, mahom mladih,zdravih i obrazovanih za stvaranje viška materijalne vrijednosti.Nego su bitni prava homoseksualaca(koji bi trebali popraviti natalitet),prava nac. manjina(gdje u svijetu nema takvog primjera),nakaradno provođenje zakona o zaštiti prirode-NATURA 2000,po kome je cijela HR pretvorena u rezervart,u kojem se nemože ništa normalno raditi.Npr. po tim zakonima zabranjena je eksploatacija šljunka i pijeska iz svih naših rijeka,ali taj zakon ne vrijedi kod naših susjeda uz granične rijeke.Tako Srbi na ušću Drave u Dunav vade pijesak,što ga Drava donese,i prodaju ga nama za skupe novce.Uz takve uvjete građevinarstvo može biti konkurentno,samo ako radnika plati minimalno,što u konačnici znači da taj radnik nemože uzdržavati obitelj,i prisiljen je odseliti u Njemačku,gdje sustav vrijednosti koliko-toliko funkcionira.Hrvatska je opkoljena velikim rijekama,bogom dano za vrhunsku poljoprivredu,međutim,NATURA 2000 traži da se teritorij uz rijeke ne štiti nasipima,jer će nestati ptičiji fond,što će ljudi nestati,to Mirelu Holi i njene darkere ne brine.Moglo bi se puno apsurdnih primjera navesti koji utiču na iseljavanje radno sposobnog stanovništva a time i na natalitet.

Avatar Coldmachine
Coldmachine
22:23 01.03.2016.

haha citavih 20 godina jedno te isto se prica a stanje sve gore i gore, kakva demagogija! U HR nema pomaka jos 50 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije