Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Demografska katastrofa: Iz Hrvatske iselilo više od 20 000 djece!?

Ilustracija
Nikola Cutuk/PIXSELL
05.05.2018.
u 19:13

Dok se u prvi razred osnovne škole prošle godine upisalo 39.690, ove godine u predškolu upisano je 1275-ero djece manje, pa se pretpostavlja da će ih toliko manje upisati i prvi razred.

Iseljavanje, Irska, Njemačka, demografska reforma, samo su neki od pojmova koje svakodnevno slušamo zbog ogromnog broja mladih ljudi i obitelji koje su u zadnjih pet godina napustile Republiku Hrvatsku. Iako službene brojke onih koji su otišli trbuhom za kruhom ne postoje, otprilike 300 000 Hrvata je u zadnjih nekoliko godina napustilo državu, prenosi RTL.

Međutim, postoji još jedna nevjerojatno poražavajuća brojka - 20 000 djece je u tom istom razdoblju zajedno s roditeljima napustilo svoju hrvatsku adresu. Nakon pregledanih rezultata, demografi nisu optimistični. Dok se u prvi razred osnovne škole prošle godine upisalo 39.690, ove godine u predškolu upisano je 1275-ero djece manje, pa se pretpostavlja da će ih toliko manje upisati i prvi razred.

"Prema podacima za ovu godinu prema broju upisanih u predškolu očekivani broj rođenih od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. trenutno je manji za 2.916 djece. Taj broj će biti još veći jer i mnogi koji su prošlu jesen upisali predškolu u međuvremenu su odselili ili će do početka nastave u rujnu također odseliti", naglašava demograf Nenad Pokos za RTL.

Pokos naglašava i da manje djece u školama znači i manje posla za učitelje te strahuje za sve studente profesore hrvatskog, matematike, povijesti, geografije, biologije ili kemije koji će možda i sami jednog dana, zbog nedostatka posla, biti prisiljeni zamijeniti trenutačnu adresu onom irskom ili njemačkom.

 

 

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
20:51 05.05.2018.

Nitko se ne iseljava zbog članaka i reklama, nego zbog nemogućnosti zaposlenja i preživljavanja. O plaći koja bi omogućila da školuješ djecu, podmiriš režije, priuštiš odjeću i obuću srednje solidne kvalitete te da možeš jednom mjesečno u kino ili kazalište, da kožeš dva puta godišnje kupiti željenu verijednu knjigu, da možeš jednom godišnje platiti tečaj djeci lil sebi o kojem sanjaš.....Toga ima samo za pjevaljke koje čitanje i znanje ne zanimaju ili za snobove koji lete u Firencu na operu ili balet, da bi bili viđeni. A ti sanjaš o obiteljskom odlasku na izložu ali karte su 5 kn pa puta 3 ili 4, ne daj Bože da želite popiti kavu...Kupiti katalog na izložbi...san

Avatar siva_sova
siva_sova
20:00 05.05.2018.

prvo su je opljačkali a sad je iseljavaju, glavno da svi oni imaju u prosjeku 2-3 stana, 2 apartmana, 4 garaže i 100 000 eura na štednji...

TR
Transfer
21:24 05.05.2018.

Sjetite se samo što su proživljavale žene kada bi došle na razgovor za posao. Imate li djece? Hočete li imati djece? Jeste li trudni i još puno toga. Niti jedna vlada do sada nije se nikada pozabavila tim iživljavanjima nad ženama, a sada se svi čude što nema djece u vrtićima i školama. Narodu je puna kapa svega, lopovluka, izrabljivanja i poniženja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije