Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR POTEZ

Demografi: Mjeru roditelja odgojitelja provesti u cijeloj zemlji

anđelko akrap
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
19.10.2016.
u 06:30

Majka na rodiljskom treba mati punu plaću, a treba preispitati rad na određeno vrijeme

Ugovor i status majki ili očeva odgojitelja uz uvjet da imaju najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije krenulo u školu, tek je samo jedna, ali dobra mjera pronatalitetne politike, složili su se naši sugovornici, demografi prof. dr. Anđelko Akrap i prof. dr. Stjepan Šterc.

– Hrvatsko društvo puno socijalnih razlika i ta mjera namijenjena je jednoj kategoriji osoba koje su nezaposlene ili imaju manja primanja. Nije to, kao što se u javnosti percipira, tjeranje žena u kuću, to je stvar izbora. Nekome će odgovarati, nekome ne – prokomentirao je prof. Akrap dodajući da se, primjerice, prodavačicama kojima je plaća 2900 kuna više isplati biti doma s djecom i za to primiti mjesečno 4 ili 5 tisuća kuna. Prema njegovu mišljenju trebalo bi drukčije definirati plaće za majčina rodiljskog dopusta te promijeniti Zakon o radu koji dopušta poduzetniku da radnika cijeli radni vijek drži na određeno.

– To stvara egzistencijalnu nesigurnost i rijetko tko će se u takvom statusu odlučiti za stvaranje obitelji – upozorava Akrap. Prema mišljenju prof. dr. Stjepana Šterca, uvjete za status majke odgojiteljice u Hrvatskoj bi ispunilo desetak tisuća žena.

– To je vrlo ozbiljna mjera i moj je savjet novoj Vladi da je prihvati i provede na nacionalnoj razini kao jednu od mjera u sustavu demografske revitalizacije – kategoričan je prof. Šterc. Prema njegovoj procjeni, iz državnog proračuna za to bi godišnje trebalo oko 500 milijuna kuna. Isto kao i prof. Akrap, i prof. Šterc velik problem vidi u pretjerano fleksibilnim zakonima.

Odmah bih mijenjao sve zakone koji ugrožavaju sigurnost na radnom mjestu majki i očeva. Svakako treba ispitati problem rada na određeno vrijeme i provjeriti koliko je opravdan. Prema nekim podacima, izgleda da je Hrvatska prva u Europi po radu na određeno vrijeme. Nakon toga treba osigurati da majka za cijelo vrijeme rodiljskog ima plaću koju je primala na svom radnom mjestu – nabraja prof. Šterc. S obzirom na trendove i sve manji broj djece u obitelji, prof. Šterc kaže da bi trebalo razmisliti da se projektom “majka njegovateljica” obuhvate i roditelji dvoje djece.

>> Demograf prof. Akrap: Demografija je malo nespojiva sa socijalom

Komentara 18

KS
Ksantipa
09:03 19.10.2016.

To bi bio pravi potez. Roditelji s troje i više djece zaslužili su taj status, ukoliko ga žele. Osim toga treba izgraditi više vrtića i osigurati rad u dvije smjene. Mogla bi se osigurati i pomoć u kući obitelji ss više djece. Te djelatnice bi mogle raditi po potrebi u više obitelji, preko neke agencije u okviru ministarstva demografije.

G4
G_4
09:08 19.10.2016.

Ne bi me začudilo da se sada dignu poslodavci na noge jer tko će im onda raditi u uslužnim djelatnostima za 3000kn. Počet će davati stimulaciju na plaću za kontra mjeru.

TE
texas
10:32 19.10.2016.

Sve vam potpisujem!!! Tko misli drugačije,je u zabludi jer IZUMIREMO !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije