Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan Crveno: U američkom Nacionalnom arhivu deklasificiran ratni plan iz 1936. godine koji nikad nije stavljen izvan snage

Deklasificiran ratni plan iz 1936.: Invazija SAD-a na Kanadu

halifax
VL
27.10.2009.
u 17:12

Okupacija je zamišljena kao brza intervencija u kojoj bi američki vojnici prodrli u zemlju s kopna i s mora.

Amerikanci možda ne znaju kako riješiti problem Sjeverne Koreje ili na koji način uništiti iranske nuklearne pogone, no svakako su već godinama više nego spremni pacificirati – Kanađane! Američka vojska još je 1936. godine, samo četiri godine prije Hitlerova napada na Poljsku, izradila plan invazije na Kanadu u kojem je, na 94 stranice sada već deklasificiranog, no još važećeg dokumenta, detaljno razrađen plan napada, smjerovi kretanja vojnih postrojbi te postupci ako bi se Velika Britanija odlučila priskočiti u pomoć svojoj nekadašnjoj koloniji i članici Commonwealtha.

Špijuni za 15 centi
Iako danas zvuči gotovo smiješno, ovaj plan pod imenom “Združeni vojno-mornarički plan Crveno” samo je jedan od mogućih scenarija koje su vojni stratezi razmatrali u osvit 2. svjetskog rata. Danas je taj dokument, kojemu rok trajanja još nije istekao, dostupan javnosti i kanadskim špijunima u spisima Nacionalnog arhiva. Da bi se dobio primjerak plana, potrebno je platiti 15 centi za njegovo fotokopiranje.

– Ministarstvo obrane nikada ne priznaje za koje zemlje ima razrađen plan napada i nikada o tome ne govorimo – izjavio je za Washington Post prije nekoliko godina glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman.

Prema planu Crveno, invazija je zamišljena kao brza intervencija u kojoj bi američke snage prodrle u Kanadu iz tri smjera. Trupe iz Vermonta zauzele bi Montreal i Quebec, postrojbe iz Sjeverne Dakote okupirale bi Winnipeg te strateške rudnike nikla oko Ontarija, a mornarica bi istodobno zauzela Velika jezera i blokirala kanadske luke na Atlantiku i Pacifiku. Halifax bi, kao glavna luka preko koje bi Britancima mogli poslati svoje snage u pomoć Kanađanima, bio posve okupiran, a specijalne postrojbe zauzele bi Niagarine slapove i hidrocentralu u njihovu podnožju.

Najžešći bi otpor okupacijske snage mogle, prema tvrdnjama kreatora strategije, očekivati od glasovite kanadske konjičke brdske policije. Ruku na srce, Amerikanci su ovaj plan razvili kao odgovor na kanadsku strategiju invazije na Ameriku koju je još 1921. osmislio kanadski direktor vojnih operacija i obavještajnih službi James Sutherland.

Branit će se praćkama
O ozbiljnosti namjere Kanade da okupira sjever SAD-a najbolje govori podatak da je Sutherland na raspolaganju imao godišnji proračun od 1200 dolara pa je, štedeći gdje je god mogao, do karata američkog sjevera dolazio na prilično domišljat način. Sjeo bi u automobil, prešao preko granice te na obližnjoj benzinskoj crpki uzeo besplatne karte s naznačenim cestama. Iako su oba plana invazije još važeća, američka i kanadska javnost o njima gotovo da i nemaju pojma.

Upitan nedavno mogu li se obraniti od američkih marinaca nahrupe li preko granice, gradonačelnik Winnipega Sam Katz ustvrdio je da su spremni na borbu do kraja i da na raspolaganju imaju mnogo oružja.

– Imamo praćke, a okupacijske bi snage zacijelo trpjele velik udarac od gruda snijega koje bismo mogli bacati na njih – kaže Katz.

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
07:10 28.10.2009.

Komentar o teoriji zavjere od 23:53 i torpediranju svjetionika kod Vancouvera koji je bio povod rata je čudan, Kanada je bila u ratu sa Njemačkom od 10. rujna 1939 god a rat japanu su objavili uvečer 7.prosinca 1941 god nakon japanskog napada na Pearl Harbour. I prisjetio sam se 11.9 i ne vidim ništa zajedničkog izbijanju rata i terorističkim napadima.

OB
-obrisani-
23:53 27.10.2009.

A kako li su tek Kanadu uvukli u WWII ( sa punim znanjem unurtrasnjeg kabineta parlamenta)....Toboze je japanska podmornica presla cijeli Pacific i onda torpedirala jedan od svjetionika (!?) na otoku pred Vancouverom.Potom je kanadska vlada proglasila rat Japanu. Prije otprilike 4 godine deklasificirani su dokumenti koji jasno dokazuju kako je americka podmornica torpedirala taj svijetionik( tupavci nisu mogli naci uvjerljiviji cilj)...... a sada se prisjetite 9/11

WE
western01
17:28 27.10.2009.

...da li je to vijest ili skinuto 1867 godine sa interneta hahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije