Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazne zbog Facebooka

Dekan Žager: Žao mi je što je do toga uopće došlo. To nam nije trebalo

Ekonomski fakultet,referada
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
12.12.2014.
u 21:21

Dekan Žager ispričao se studenticama zbog postupka vijeća, a bivši student Ekonomskog fakulteta Saša Cvetojević podržava dekanov potez

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. Lajoš Žager nije čekao odluku Fakultetskog vijeća, koje se treba sastati početkom sljedećeg tjedna, nego je sam danas “pomilovao” tri studentice svog fakulteta kojima je Stegovno povjerenstvo na čelu s Ksenijom Dumičić izreklo suspenziju zbog toga što su na Facebooku kritizirale rad referade.

– Upravo potpisujem poništenje te odluke. Ne moram čekati odluku Fakultetskog vijeća, već to mogu sam napraviti jer je u postupku donošenja odluke o suspenziji studentica Stegovno vijeće počinilo proceduralne pogreške. Uz suglasnost tajnice fakulteta donio sam odluku o poništenju suspenzije, vođen ponajprije ljudskim razlozima. Razgovarao sam sa studenticama, ispričao sam se i ja zbog cijelog slučaja.

Preduhitrio moguće kazne

Žao mi je što je do toga uopće došlo. To nam nije trebalo – vidno pogođen cijelom pričom kazao je  nešto prije podne dekan Ekonomskog fakulteta prof. Lajoš Žager. Tako je riješio problem kojim se idućeg tjedna trebalo pozabaviti Fakultetsko vijeće i preduhitrio svaku mogućnost (iako su šanse bile male) da studenticama kazna ostane.

– Znam da nam je kazna poništena, zvao me dekan. Sretna sam što je ova agonija i neizvjesnost konačno iza nas. Predugo je to trajalo, od početka studenog – komentirala je obrat u svom slučaju najstrože kažnjena studentica. Poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, bivši student Ekonomskog fakulteta, koji je studenticama odmah ponudio pomoć, čudi se ponašanju profesora tog fakulteta i podsjeća ih da su studenti kupci njihovih usluga.

– Žao mi je što su neki profesori pokušali opravdati kaznu studenticama jer je to iživljavanje administracije nad nemoćnima. Duboko me povrijedila takva odluka mog bivšeg fakulteta. Drago mi je da je dekan imao hrabrosti to presjeći, poručiti im: zabrljali ste, niste imali razloga to napraviti, dosta toga više – kaže Cvetojević hvaleći potez dekana Žagera.

Vremena se promijenila

Istodobno se zgraža nad ponašanjem voditelja i zaposlenika referade.

– Zamislite, oni su ih pozvali na razgovor, ma kakav razgovor, tko je on da to čini? Kome danas uopće trebaju referade – pita Cvetojević. A da je poslovanje studentske referade na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu blago rečeno problematično, znamo još od 2008. kada je u aferi Index između ostalih privedena i pritvorena jedna od zaposlenica referade. Prije toga tadašnji studenti upozoravali su i optuživali dio zaposlenih u referadi za brojne nepravilnosti i kriminalne radnje. Jedna od onih koji su spominjali bila je i Julijana Ljubić. Osuđena je na godinu i pol zatvora, Vrhovni sud presudu joj je ukinuo, postupak je ponovo pokrenut i još uvijek traje. Sve to vrijeme Julijana Ljubić radi na fakultetu, doduše više ne u referadi, kako nam je jučer kazala.– Ne radim više sa studentima i ovaj slučaj ne bih komentirala – kratko je rekla. Nju, a ni ostale osumnjičene i procesuirane do pravomoćnosti presude fakultet nije sankcionirao, a studenticama su samo zbog kritike rada referade brzinski podijelili drastične kazne. To je ono što je iziritiralo cjelokupnu javnost.

– Promijenilo se vrijeme, a mnogi na Ekonomskom fakultetu to ne shvaćaju – zaključio je Cvetojević.

>> Skandal na faksu: Studentice suspendirali zbog kritiziranja referade!

>> Suspendirana studentica: Ako potvrde odluku, ostat ću bez primanja

Komentara 18

OS
osica
13:53 12.12.2014.

gospodine Dekanu - poništenje ovakve sramotne odluke trebalo bi biti vođeno profesionalnim a ne "nekakvim ljudskim razlozima" , koji dakako postoje, ali nisu presudni - profesija vam to nalaže isped svega.

SE
sestrićna
12:42 12.12.2014.

a partijski mediji nisu vršili pritisak na dekana sumnjam da bi ovako završilo..

LI
liliZG
12:58 12.12.2014.

rekle istinu pa završile sa drakonskom kaznom. to je prava sramota! ja sam završila taj fax i sve što pričaju je točno, ... a najrazvikaniji profesori su svoje kabinete koristili kao urede za vođenje svojih firmi dok su pravi "junaci"i" bili njihovi jadni asistenti koji su ne samo organizirali ispite i pismene i usmene i potpisivanja indeksa i svega što su poltroni mogli smisliti. moj prijatelj koji je sa elektrotehnike imao jedan predmet za polagati na našem faxu zvao me užasnut stanjem koje je zatekao, jer mu nikako nije bilo jasno kako se ispiti ne znaju unaprijed, i kako profesor nije u svom kabinetu na dane i sate kad su upisane konzultacije. koliko sam samo puta samo tako poljubila vrata i vratila se doma, lako za mene kojoj je trebalo dva sata zetovim tramvajem, ali što s ljudima iz kutine ili još dalje koji su poljubili vrata i morali se ponovo sjesti na vlak pa kući neobavljena posla... takvih priča imam na tone, zato , ekipo sa ekonomskog zamislite se nad tim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije