Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna dokumenta

Je li pronađeni Daytonski sporazum srpski ili bosanskohercegovački?

Daytonski sporazum
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
04.11.2017.
u 11:19

Sudbina originalnih primjeraka Daytonskog sporazuma na granici je apsurda pa će neki reći da preslikava sudbinu BiH

U Srbiji su ga izgubili, u Bosni i Hercegovini je – doznalo se prije nekoliko dana – završio u rukama vozača i tjelohranitelja nekih političara koji ga je pokušao prodati na crnom tržištu za 50 tisuća eura. Jedino Hrvatska zna gdje je i dobro čuva svoj primjerak.

Sudbina originalnih primjeraka Daytonskog sporazuma, dokumenta koji je zaustavio rat u BiH i koji su čelnici triju država – BiH, SR Jugoslavije i Hrvatske – Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman – formalno potpisali potkraj 1995. u Parizu, na granici je apsurda pa će neki reći da njegova sudbina simbolično preslikava sudbinu BiH. Poslužio je svrsi, zaustavio je krvoproliće, ali nije osigurao transformaciju BiH u državu koja funkcionira.

Hrvatski primjerak čuva se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u zbirci međunarodnih ugovora po svim pravilima arhivistike. Sporazumom se, tako, rukuje u rukavicama, a temperatura i vlaga u prostoriji su strogo kontrolirani kako građa – jer se ondje čuvaju i drugi sporazumi – ne bi bila oštećena. Za potrebe češćeg korištenja, napravljene su preslike te su tekstovi skenirani. Kretanje svakog dokumenta također je strogo propisano, od trenutka kad biva potpisan, do trenutka kad ga se pohranjuje u arhivu. Zbirkom međunarodnih ugovora upravlja Uprava za međunarodne pravne poslove, u sklopu koje je u doba potpisivanja Daytonskog sporazuma radio i bivši premijer Zoran Milanović.

No tretman kakav Daytonski sporazum ima u Hrvatskoj daleko je od tretmana kakav je imao kod druge dvije supotpisnice, Srbiji i BiH. Nije jasno je li Daytonski sporazum uopće stigao u Srbiju ili izgubljen za Miloševićeva svrgavanja 2000. Naime, sporazum je ratificiran u tamošnjem parlamentu 2002., ali kao ovjerena kopija koju su im poslali Francuzi, koji također imaju svoj primjerak. Priča iz BiH još je bizarnija – i ondje su ga više od 20 godina smatrali nestalim, a onda su prije par dana uhitili Željka Kuntoša s Pala koji ga je pokušavao prodati na crnom tržištu. No čiji je to zapravo sporazum, srpski ili bosanskohercegovački – ne zna se. Kuntoš je bio vozač Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika parlamenta Republike Srpske (RS). No Kuntoš je i boravio u Parizu kada je formalno potpisan dokument dogovoren u Daytonu, ali kao tjelohranitelj Alekse Buhe, ministra vanjskih poslova RS.

Komentara 6

DU
Deleted user
17:30 04.11.2017.

Bre Veljkovićka, je li to Tajna nekog dokumenta ..... ili Tajni dokumenti .. Daj malo nauči hrvatski kad već pišeš za hrvatske novine.

SV
svojaja
11:49 04.11.2017.

Nebitan je papir, bitno je koliko je narod spreman braniti svoju zemlju i vlastitu kulturu i tradiciju svoga naroda. Zna se da su Srbi kroz povijest uvijek bili slobodarski narod i da njih nitko ziv ne moze pregaziti. Mogu ih saviti, a ne mogu slomiti, oni se uvijek dizu iz pepela ponosno uzdignute glave i ne daju svoje. Oni su svoji. To je takav narod, nisu to pojedinci, nego duh naroda koji ih prati kroz povijest, njihova svijest o sebi, njihova kultura i tradicija, to je njihov liason sto ih veze. Tko ne cuva svoju kulturu i tradiciju, toga pregazi svacija cizma. Hrvati su kroz povijest uvijek sluzili tudjim gospodarima i poklanjali svoju zemlju okupatorima, to isto vazi i za Bosnjake koji su stradali pod Osmanlijskom cizmom i sve ostale narode na tim prostorima. Jedini Slovenci i Srbi ne daju na sebe i jedini ce oni i prezivjeti na tim prostorima, zato sto drze do sebe i do svoje Slavenske kulture. To je tako i tako mora biti. Bog ne voli silu, nego pravednost i pravdu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije