Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tonino picula:

Dayton je od BiH stvorio državu s tvorničkom greškom

Bosna
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
09.02.2014.
u 08:11

Čudi me šutnja hrvatske Vlade, ona se mora uključiti u rješavanje događanja u BiH – rekao je Kovač.

I SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula i HDZ-ov šef Odbora za Hrvate iz BiH Milan Kovač slažu se da se situacija u Bosni i Hercegovini ne može promijeniti bez promjena Daytonskog sporazuma. Kovač drži da država ne može funkcionirati dok se ne uredi političko pitanje, odnosno da Hrvati moraju postati ravnopravan narod u susjednoj zemlji.

– Čudi me šutnja hrvatske Vlade, ona se mora uključiti u rješavanje događanja u BiH – rekao je Kovač.

On upozorava da i Bruxelles mora zaštiti svoj narod u Bosni i Hercegovini budući da je RH članica Unije. Picula objašnjava da će BiH biti u interesu svjetske javnosti jer je uz Ukrajinu jedino krizno žarište na europskom kontinentu.

Daytonski sporazum apsolutno treba mijenjati, on je osigurao mir, ali je stvorio državu s ozbiljnom tvorničkom greškom. Političkim elitama odgovara da se on ne mijenja, ali to će se morati učiniti – poručio je Picula.

Foto: agencije

SDP-ov europarlamentarac dodaje da je EU spreman na te promjene, dok je kod Amerikanaca prisutna tzv. daytonska ortodoksija.– Amerikanci su koncipirali taj sporazum, ali on ne može biti temelj današnje BiH. Kriza i socijalni nemiri trenutačno su zasjenili etničke i entitetske podjele u BiH, ali bez rješavanja političkog pitanja neće biti mira – rekao je Picula.

Uime hrvatske Vlade jučer je nemire u Bosni i Hercegovini komentirala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iako nije bila suviše konkretna.– Sa zabrinutošću gledamo događanja u BiH. Smatramo da je neophodno uspostaviti komunikaciju između svih strana. O toj situaciji govorit ću u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu – komentirala je Vesna Pusić.

>>'Oni što pale po Mostaru podsjećaju na četnike u agresiji na Hrvatsku'

>>Premijer Kantona Sarajevo dao ostavku. Lipovača s hrvatskom putovnicom napustio BiH?!

>>Na bosansko proljeće Hrvati u BiH nisu nasjeli, šutjela i Republika Srpska

Komentara 43

CV
crna vrana
09:57 09.02.2014.

Daytonski sporazum je tempirana bobma na daljinski svjetskog pandura Amera i nevjerodostojne EU koji tamo "upravljaju krizom" ( stanjem ni rata, niti mira ). Dopuštena mogućnost postojanja marionetske države u državi- na genocidu nastale RS i k tomu majorizacija kojuu nad Hrvatima u Federaciji provode Bošnjaci, uz totalni izostanak investicija u ratom opustošenoj zemlji nužno dovodi do toga da se para u "bosanskom loncu" diže i prijeti eksplozijom širih razmjera. Ostaje nejasno samo tko sada konkretno vuče konce !

SA
santos008
10:38 09.02.2014.

Ukidanjem autonomije Vojvodini i Kosovu poceo je raspad Jugoslavije i jos traje.To je istina tko je rusio Jugoslaviju ,sve drugo je laz.

KA
kafka
10:32 09.02.2014.

Dayton je nastao pod pritiskom i ucjenon za one koji ga ne potpišu! To se kao naziva dogovor. Dayton je priznao agresiju i protjerivanje nesrpskog stanovništva. Ništa se ozbiljno nije poduzimalo da se saniraju posljedice protjerivanja i čišćenja teritorija, što, što će u svijesti ljudi ostati zapisano generacijama i može biti razlog novim sukobima. Kratkoročno se ugasila vatra problema, ali dugoročno se ništa nije riješilo - plamen i dalje gori. Kada se dodaju i preteški ekonomski problemi malo treba za nemire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije