Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Škrlec:

'Orešković mora javno obrazložiti odluku Vlade o ukidanju financiranja za udruge'

Davor Škrlec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.04.2016.
u 13:24

Civilno društvo u Hrvatskoj time gubi značajan izvor financiranja društveno-korisnih projekata za razvoj javnih politika, socijalne skrbi i pluralizma, kaže Škrlec

Eurozastupnik Davor Škrlec pozvao je premijera Tihomira Oreškovića da javno pojasni Vladino usvajanje Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Škrlec kaže da je Vlada time konačno ostvarila prijetnju o značajnom rezanju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

- Usvajanje uredbe na telefonskoj sjednici za vrijeme kada se o toj temi razgovara na sastanku Savjeta za razvoj civilnoga društva iste te Vlade, predstavlja ili unaprijed osmišljen plan ili pod određenim utjecajem uvjetovanu odluku. Civilno društvo u Hrvatskoj time gubi značajan izvor financiranja društveno-korisnih projekata za razvoj javnih politika, socijalne skrbi i pluralizma, dok je cijeli sustav koji se izgrađivao godinama, i bio prepoznat na međunarodnoj razini, doveden u pitanje bez mogućnosti poboljšanja. Vrijednosti Europske unije počivaju na demokratskom dijalogu svih strana njegujući upravo različitost kao najveće bogatstvo, a ne konformizam kao suprotnost i odraz totalitarnih sustava - kaže Škrlec u priopćenju.

Kako navodi njegov ured, potpredsjednica Europskog parlamenta i zastupnica Zelenih/ESS-a Ulrike Lunacek također se prošlog tjedna s kolegama zastupnicima drugih političkih grupacija (S&D, ALDE) službeno obratila veleposlaniku Mati Škrabalu, stalnom predstavniku Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, izražavajući zabrinutost novom odlukom Vlade RH.

- S ovom odlukom gotovo 2/3 godišnjih sredstava Zaklade bilo bi ukinuto i dovedeno pod nadležnost ministarstava gdje se otvara mogućnost političke kontrole pri dodjeli sredstava i odabiru projekata koje udruge provode. Ovaj potez ne samo da predstavlja potencijalno uništenje uspješnog institucionalnog modela neovisnog financiranja koji je postojao i uspješno se razvijao za vrijeme prošlog mandata HDZ-ove vlade, već izaziva zabrinutost da bi sadašnja Vlada bila spremna znatno narušiti aktivnosti civilnog društva, njihov pluralizam i financijsku održivost - navode u pismu zastupnici.

Komentara 10

RG
RuzaSapina56@gmail.com
13:50 25.04.2016.

Smiješno ... Europarlamentarac zna li on da malo država koje su puno veće od Hrvatske ne daju nikakvu potporu nikakvim udrugama napr Njemačka a pogotovo ne onima koje rade protiv vlastite države u kojoj žive

KS
Ksantipa
13:53 25.04.2016.

Budimo iskreni i pošteni. Udruga je previše. Kod mnogih se veliki dio njihovih aktivnosti poklapa. Za mnoge se ne zna što rade, kako rade i tko ih vodi. neke se samo prividno bave s onim za što su registrirane. Bilo bi dobro da se udruge udruže, prema srodnim ili slišnim djelatnostima, a ne da zbrinjavaju mnoge uhljebe i prevarante. .Mnoga izvješća su fingirana. Na račun udruga se svašta događa, a država se muze.

ST
stric8
13:44 25.04.2016.

...a tko je ovaj čovječuljak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije