Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Ivanković: Američko veleposlanstvo u Zagrebu bilo je za grčku ponudu F-16

Foto: Matej Pavelić
1/3
30.01.2019.
u 20:00

Večernjakovi reporteri donose detaljnu kronologiju cijelog slučaja i otkrivaju kako je američka strana prvo dopustila transakciju s izraelskom nadogradnjom F-16 zrakoplova

Večernji list u broju od četvrtak donosi niz dosad neobjavljenih dokumenata iz službene komunikacije hrvatske, američke i izraelske strane u poslu kupnje vojnih zrakoplova F-16 s izraelskom nadogradnjom. 

Večernjakovi reporteri Sandra Veljković i Davor Ivanković donose detaljnu kronologiju cijelog slučaja i otkrivaju kada je točno američka strana dopustila ovu transakciju te kada su počeli problemi velikog posla koji se na kraju urušio. 

VIDEO Otkrivamo nove dokumente i cijelu kronologiju slučaja kupnje izraelskih F-16

- U posjedu smo ključnog dokumenta koji je sastavio i potpisao Michael F. Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, i koji pri Vladi SAD-a upravo zadužen za pripremu odobrenja za transfer oružja nekoj trećoj zemlji. Druga strana tog dokumenta posebno je zanimljiva. Donosi se konfiguracija, odnosno specifikacija aviona koji Izrael smije ponuditi Hrvatskoj, a Hrvatska smije kupiti.

Foto: Večernji list

Po toj specifikaciji potpuno je jasno da je riječ o izraelskom Baraku, moderniziranoj verziji osnovnog F-16 C/D američke proizvodnje. Izrael je tražio tu potvrdu, dobio tu potvrdu i obećanje da će transfer biti odobren automatizmom, s privremeni TPT se daje da se Izrael može natjecati na natječaju - otkriva Večernjakov reporter Davor Ivanković. 

Otkriva da to i nije jedini dokument koji Večernjak objavljuje u broju od četvrtka:

"Donosimo još 10-tak dokumenata. Posjedujemo dio službene prepiske, nisu to nikakvi non-paperi, nego pravi paperi, prepiska između hrvatske strane s Amerikancima, sa State Departmentom, Pentagonom, Lockheed Martinom, s Izraelcima, izvještaj sa sastanaka na kojima su bili posebni izaslanici premijera Plenkovića. Kada se čulo da bi moglo biti problema premijer je osnovao dvije grupe stručnjaka, jedni su otišli u Izrael, a drugi u SAD. Svi njihovi izvještaju su bili pozitivni. Donosimo i imena ljudi iz američke administracije koji su nedvosmisleno stalno potvrđivali da ćemo riješiti sve probleme i da ćemo na kraju dobiti Baraka i da se Amerika tome ne suprotstavlja.  Sve je tako bilo negdje do 11. mjeseca prošle godine. 

Ivanković pojašnjava i pozadinu cijelog slučaja i razotkriva famu oko američkih non-papera, neslužbenih dokumenata koji su problematizirali transfer aviona. 

"Svi ti negativni tonovi dolaze iz američkog veleposlanstva iz Zagreba. Pogotovo u vojnom dijelu veleposlanstvu, koji su od početka bili nezainteresirani za ugovor Izraela i Hrvatske i cijelo vrijeme su zapravo gurali da Hrvatska izabere grčku ponudu njihovih F-16", zaključuje Ivanković. 

Komentara 38

Avatar Idler 3
Idler 3
20:44 30.01.2019.

Nekim je teško prihvatit kak ovaj put ni bilo propusta z naše strani. Jenostavno se nisu dogovorili Ameri i Izraelci....a bokci pripremili tirade, kupovali i aviončiće...i evo ti sad !!!

AO
ante.oreskovic75
20:18 30.01.2019.

Ima li netko pametan da pokrene postupak protiv bijednih likova koji stalno lažima provociraju?Zar nema u opoziciji nikoga tko bi zaustavio pojedinca u SDP u i još nekoliko sličnih da ostale sramote?Zna li išta normalno reći Bernardić,Maras,Grmoja,Beljak,.....

CV
cvetkovic
21:04 30.01.2019.

ISTINA JE VODA DUBOKA..opjeva pjesnik ...ali dostizna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije