Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska neovisnost

Davor Gjenero: Sindikati u Hrvatskoj su zastarjeli

Davor Gjenero
Foto: N1 televizija
28.01.2019.
u 11:07

Politički analitičar smatra da će LNG terminal na Krku Hrvatskoj donijeti koristi u pogledu strateške neovisnosti od ruskog plina.

U nedjeljnoj emisiji EnergyPress na N1 televiziji gostovao je politički analitičar Davor Gjenero. Dotaknuo se novih arbitražnih pravila unutar EU, ali i iznimkama za njih, nove strategije razvoja INA-e, sindikalne scene u Hrvatskoj te uvjeta za opstanak projekta LNG terminala na otoku Krku.

Europska unija je promijenila pravila rješavanja arbitražnih procesa, koji će se u budućnosti rješavati pred sudovima unutar EU-a, no Mađarska je kao izuzetak nametnula energetske arbitraže.

Gjenero smatra kako se ništa neće promijeniti kod postojećih arbitražnih procesa, niti će se išta promijeniti kod mogućih žalbi za procese u kojima je već donesen arbitražni pravorijek.

Smatra kako je nekoliko vlada u prošlosti forsiralo arbitraže umjesto dogovora i pregovora te kako to nije bilo mudro. Hrvatska će, rekao je Gjenero, morati drugačije pristupati sporovima u budućnosti.

Osvrnuo se na prijepor među sindikatima oko nove strategije INA-e, koja je naumila krenuti u prenamjenu rafinerije Sisak u biorafineriju, industrijsko sjedište i petrokemijski pogon.

Gjenero je istaknuo kako sindikati u Hrvatskoj vrlo često služe kako bi se zadržale stare forme neprofitabilnih postrojenja i nekvalitetnih radnih mjesta. Kao da su zapeli u nekom prošlom vremenu, oni ne uče, ne osuvremenjuju se i zbog toga imamo apsurdne situacije.

Komentirao je i propali natječaj za zakup LNG terminala na otoku Krku. Optimističan je glede njegove realizacije jer to je za zapadne saveznike, koji su dali novac za brod, strateški projekt namijenjen neovisnosti ili smanjenju ovisnosti o ruskom plinu.

Imalo bi smisla da ga napravi Hrvatska sam i bez partnera jer on će postati značajno čvorište za uspravnicu Triju mora, ekološki će unaprijediti Jadran jer će brodski promet prijeći na plin. Značit će privlačenje investicija u luku Rijeka, za koju su zainteresirani Kinezi, jer se čini da je luka Pirej prilično izolirana.

A nije nevažno niti to što su Kinezi već prisutni na radovima Pelješkog mosta, rekao je Gjenero.

Počela gradnja Pelješkog mosta

Komentara 5

CA
campa
13:01 28.01.2019.

Sindikati u Hrvatskoj ne postoje postoje samo organizacije koje se tako zovu i koje su partneri s vlasti.

RO
ronyday
13:30 28.01.2019.

Glavešine sindikalne su komunjarska bagra iz prošlog sustava, što očekivati od te bagre ?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
12:20 28.01.2019.

Za propast sindikata najviše su krivi trgovački centri niskim cjenama čime su sindikati izgubili prvotnu namjenu prodaju svinjskih polovica 🐷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije