Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVAVI USKRS

Davor Božinović piše za Večernji: Hrvatska policija danas je opet na braniku domovine

Foto: Pixsell
1/2
31.03.2020.
u 11:24

Kao i pred 29 godina, suočeni smo s nepoznatim i nelagodnim scenarijem širokih razmjera te nam samo mogu poželjeti da budemo odgovorni, solidarni i ujedinjeni u empatiji, čuvanju jedni drugih, onako kako su to naši branitelji u ratu bili, a svima njima – poginulim redarstvenicima, braniteljima, ranjenima, invalidima, nestalima, ali i obiteljima nastradalih mogu zahvaliti na žrtvi koju su podnijeli za našu slobodu i mir.

Danas obilježavamo 29. obljetnicu uspješne i važne akcije hrvatske policije Plitvice, poznatije kao Krvavi Uskrs zbog njena tragičnog momenta, pogibije redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata.

Državni se vrh svake godine okuplja na Plitvicama, epskom mjestu početka obrane netom izglasane samostalnosti i neovisnosti naše domovine, no današnje okolnosti primorale su nas da im prilagodimo i odavanje počasti redarstveniku Joviću i ovoj važnoj redarstvenoj akciji. Hrvatska policija, jezgro organizirane obrane u počecima rata, a ujedno i kralježnica gotovo svih bojnih pothvata, u redarstvenoj akciji Plitvice uspješno je održala cjelovitost hrvatskog teritorija, što je tada, u odnosu na namjere neprijatelja, bilo od izuzetne važnosti.

Upravo na sam Uskrs 1991. godine, u Nacionalnom parku Plitvička jezera, neprijatelj je započeo otvoreni rat protiv Republike Hrvatske. Pritom se mladić iz Aržana prometnuo u povijesnu ličnost, heroja hrvatskog naroda i stvaranja hrvatske države. Nažalost, samo prvog od mnogih. Dobrovoljac i prvi hrvatski redarstvenik, dvadesetdvogodišnji Josip Jović bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje. Ona je s Antiterorističkom jedinicom Lučko i Jedinicom za posebne namjene Kumrovec odvažno i strelovito spriječila pobunjeničku namjeru presijecanja glavnog pravca od hrvatskog sjevera prema jugu.

Nakon uspješne pakračke akcije početkom istog mjeseca, koja je službeni početak Domovinskog rata, ovo je bila još jedna pobjeda redarstvenih snaga. Zbivanja tog ožujka 1991. upozorila su na težnju neprijatelja za razaranje teritorijalne cjelovitosti naše države, namjeru postizanja tog cilja žestokim udarima na policijske postaje i policiju, kao glavnog stupa sigurnosti društva, jedinog s legitimitetom pružanja organiziranog otpora prije osnivanja vojske, ali i činjenicu da je hrvatska policija dostojan, žestok i opasan protivnik. Najistaknutiju ulogu imale su specijalne postrojbe, koje su uspješnost u obavljaju borbenih zadaća zadržale do samog kraja rata, a svi rodovi policije su uz ratne, neprekidno izvršavali i profesionalne policijske zadaće.

Za Domovinskog rata, policija je rasla i potvrđivala svoju vrijednost, a krunu doraslosti i značenja za pozitivan tijek i ishod rata doživjela je akcijama Bljesak i Oluja. Nastavivši se profesionalno razvijati i nakon rata, a obogaćena tim, za civilne agencije nesvakidašnjim iskustvom, hrvatska policija je danas moderna, kompetentna, odgovorna i profesionalna organizacija, sposobna i spremna u nacionalnim, ali i međunarodnim okvirima odgovoriti na sve multidimenzionalne sigurnosne izazove svojstvene suvremenom svijetu. Upravo svjedočimo da se pojam sigurnosti rapidno mijenja, čemu se nužno podjednako brzo i fleksibilno prilagođavati, te sam zadovoljan što smo sustav u kontinuitetu i agilno reorganizirali i prilagođavali sigurnosnim potrebama trenutka, što posebice dolazi do izražaja danas, u zahtjevnim angažmanima modernog doba – upravljanju migracijama, zaštiti državne granice, borbi protiv kibernetičkog kriminala i lažnih vijesti, te saniranju i obuzdavanju posljedica prirodnih kriza i katastrofa, sada ponajviše suzbijanju pandemije koronavirusom.

1/7

Policija je, uz obavljanje svojih redovitih policijskih zadaća po svim sigurnosnim događajima, u tekućoj krizi najveća potpora našem zdravstvenom sustavu, prije svega epidemiolozima. Uz sve operativne snage civilne zaštite, vojsku i volontere, unazad desetak dana u Zagrebu radi pojačano i na saniranju posljedica potresa, još jedne krize, kontraindicirane onoj izazvanoj koronavirusom. Zbog sam svega toga danas, kada su nam izvanredne okolnosti postale redovne, izuzetno zadovoljan što smo u sustavnom razvoju policije i obrazovanju novih generacija ostavili mjesta za ljude koji su svoja iskustva stjecali u ratu te znaju funkcionalno djelovati u izvanrednim situacijama. Policija je u ratu bila na razini zadatka, a s odobravanjem mogu reći da je takva i sada, u zaštiti najugroženijih, omogućavanju funkcioniranja života, uz sve restriktivne mjere i promjene koje se svakodnevno uvode, pa do obavljanja svojih redovitih policijskih zadaća u očuvanju ustavnopravnog poretka i demokratskih vrijednosti naše države. Životi nam se neminovno mijenjaju.

Kao i pred 29 godina, suočeni smo s nepoznatim i nelagodnim scenarijem širokih razmjera te nam samo mogu poželjeti da budemo odgovorni, solidarni i ujedinjeni u empatiji, čuvanju jedni drugih, onako kako su to naši branitelji u ratu bili, a svima njima – poginulim redarstvenicima, braniteljima, ranjenima, invalidima, nestalima, ali i obiteljima nastradalih mogu zahvaliti na žrtvi koju su podnijeli za našu slobodu i mir.

Podjednako tako, zahvaljujem i današnjim pripadnicima policije, svih operativnih snaga civilne zaštite, vojske, i naravno zdravstvenim djelatnicima. Sve te službe bile su prve na terenima u ratu, a prve su na terenima i danas. Mi ćemo se brinuti o njihovoj zaštićenosti i adekvatnoj opremljenosti, a oni neka čuvaju sebe i sve nas.

Komentara 5

DE
densokubura
11:26 31.03.2020.

stari uddbaš božinović konačno došao na svoje

BO
bognar
13:11 31.03.2020.

ovaj gad je na braniku domovine...jao si ga nama...izgleda smo najeba..

Avatar Idler
Idler
12:35 31.03.2020.

Podjednako tako, zahvaljujem i današnjim pripadnicima policije, svih operativnih snaga civilne zaštite, vojske, i naravno zdravstvenim djelatnicima....faliju još navijači i ratni veterani....gle čuda, mrski desničari na braniku domaje, a oni napredniji i prosperitetniji dijel našeg društva (nazovi-ljevičari) kak i saki put kdaj zagusti !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije