Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladan tuš

Daruvarska škola mora vratiti europski novac, čak 160.000 eura

'Podravina-bilogora, 19.8.2012. Daruvar, Novcem IPA programa opremljena je i informaticka ucionica Snimio: MIchel Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
20.08.2012.
u 11:20

Škola je predočavala pogrešne i netočne podatke u kvartalnim izvješćima o izvršenju projekta

Odjel za financiranje i ugovaranje europskih programa Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih odlučio je da Tehnička škola Daruvar do 17. rujna mora vratiti 160.000 eura koje je iz IPA programa dobila za provedbu projekta "Tehnotronik – aplikacija kurikuluma novih tehnologija".

Šok

Program je odobren 2010. godine i prema njemu su u školu uvedena četiri izborna predmeta, adaptirana su tri laboratorija, a opremljena je i računalna učionica kako bi se dio učenika osposobljavao i nakon škole osim svjedodžbe dobio i certifikat montažera solarnih panela.

Odluka koja je šokirala školu i njezina osnivača Bjelovarsko-bilogorsku županiju donesena je nakon što je kontrola agencije utvrdila nedostatke u pet od sedam sastavnica projekta. Iako smo ga zatražili, iz agencije nismo dobili objašnjenje koji su „grijesi" škole.

No, dopis školi, koji je potpisao ravnatelj agencije Ivan Šutalo, otkriva da se, između ostaloga, spočitava izrada radnih bilježnica, podnošenje pogrešnih i netočnih podataka u okviru kvartalnih izvještaja o provedbi projekta, koje, piše Šutalo, predstavljaju ozbiljno kršenje ugovornih obveza, zbog čega je pokrenut postupak pri mjerodavnim tijelima, a upozorava se i na nepravilnosti u većini vremenskih tablica članova projektnoga tima.

Sastanak

Ravnateljica škole Sanja Klubička kratko je poručila da za sada nema komentara te da će više znati nakon sastanka u Ministarstvu obrazovanja početkom tjedna. No zato je bjelovarsko-bilogorski dožupan Alen Baščevan bio nešto rječitiji.

– Čudi to što protekle kontrole nisu pronašle zamjerke pa ćemo tražiti da se formira nova komisija i ponovno provede nadzor – kazao je on i dodao da će se i škola i županija naći u problemima bude li odluka i konačna, jer će vraćanje oko 1,2 milijuna kuna biti veliko opterećenje.

Čudi podatak da je istoga dana kada je stigao hladan tuš u školu iz agencije stigla i informacija da je odobren novi IPA projekt, za učenike s teškoćama, za koji je škola aplicirala ove godine. Zanimljivo je i to da je packa iz agencije, prema kojoj se novac mora vratiti na račun Privredne banke, stigla kada je državna blagajna kronično prazna.

Ključne riječi

Komentara 36

IS
istima
12:30 20.08.2012.

A mislili smo kako je lako krasti EU ojere..... aeeeeee No zanimljivo : opet smo mi nagrabusili, ekipa pokrala ojere, a opet vraćamo MI !!!! Kako god okreneš : Ebena smo stranka !

BI
BE, INVENT, DO IT
12:44 20.08.2012.

moći ćete varati samo sami sebe....a to i činite dugi niz godina....pa ste tu gdje jeste

MA
maderija
12:30 20.08.2012.

Hladan tuš je činjenica da vrh županije - župan i dožupani svaki mjesec košta porezne obveznike 150.000 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije