Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 17 godina Haaga

Kordića uz pjesmu i pozdrav ‘Za dom spremni’ dočekalo više stotina ljudi

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/27
06.06.2014.
u 18:49

Kordić je u svom govoru posebno zahvalio Katoličkoj crkvi te je pozvao na zajedništvo hrvatskog naroda

Nakon gotovo 17 godina provedenih u haaškom zatvoru, Dario Kordić je od danas ponovno slobodan čovjek. Nekoliko stotina njegovih prijatelja i simpatizera dočekalo ga je u Zagrebačkoj zračnoj luci pjevajući “Rajska Djevo, Kraljice Hrvata” te uz najpoznatiji Thompsonov hit “Lijepa li si”. Bivši predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne osuđen je u Haagu na 25 godina zatvora zbog zločina koji su počinjeni u srednjoj Bosni.

Isposnički mršav, Dario Kordić se prvo pozdravio sa suprugom Venerom i troje djece, a onda se obratio okupljenima više kao kršćanski propovjednik, a manje kao političar koji je zbog svog djelovanja osuđen na dugogodišnji zatvor. Dok su okupljeni skandirali “Dario, Dario” i “Za dom spremni”, jedan je muškarac uzviknuo “ubojico” i “sotono”, što je izazvalo šok i komešanje. Na njegove riječi reagirali su okupljeni i policija koji su ga udaljili sa skupa. Muškarac je, koliko smo uspjeli vidjeti, dobio nekoliko lakših udaraca, ali nije teže ozlijeđen.

Nakon incidenta Dario Kordić je nastavio govor u kojemu je pozivao na molitvu i zajedništvo hrvatskog naroda. Posebno je zahvalio Katoličkoj crkvi i svojoj obitelji. Naglasio je da je njegova supruga Venera podnijela najveći teret u podizanju obitelji.

Posebno je zahvalio biskupu Košiću, koji ga je posjećivao u zatvoru i pomogao mu u traženju Boga. Zatim su svi zajedno izmolili Očenaš. Kordić je izrekao zahvalu hrvatskim braniteljima koji su poginuli te dali dijelove svog tijela za slobodu. Stalno je pozivao na mir i toleranciju pa je čak pozvao okupljene da se mole za mir u Ukrajini i Siriji. Gotovo u svakoj drugoj rečenici pozivao je na molitvu i vjeru u Boga.

Neki njegovi suborci bili su iznenađeni njegovom preobrazbom. No pokazuju veliko razumijevanje jer, kažu, tko bi mogao toliko godina izdržati u zatvoru bez vjere. Uz biskupa Košića na dočeku su bili Ivić Pašalić, Đurđa Šušak, Milan Kovač, Slobodan Lang, Ljubo Ćesić Rojs, Anto Kovačević, Zdravko Tomac, Zvonimir Šeparović i mnogi bivši politički prvaci Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

>>Haaški zatvorenik Dario Kordić u petak stiže u Zagreb

Komentara 372

BO
boris
14:51 06.06.2014.

Nikada nije nikome prigovorio što su ga izdali, ostavili samog, što su mu nakon dolaska Račanove vlasti uskratili sredstva za obranu, što su mu ostavili obitelj nezbrinutu. Ta se presuda više ne može promijeniti. Ali se može pokazati na kakvim je falsifikatima nastala. To može biti najveća satisfakcija Dariu Kordiću. To može biti značajna pomoć političkom opstanku Hrvata u BiH. I napokon jedna dobra investicija u nacionalnu ali i europsku sigurnost.

Avatar tituš
tituš
11:38 06.06.2014.

Viteže, junače, hrvatski mučeniče, dobro došao doma!!! Da mogu, podastro bih se pod tvoja stopala da ne gaziš ovu zemlju koja te je izdala! Digni glavu ponosno gore, dokazao si da si najveći mučenik i pravednik hrvatskog naroda, koji si u tolikom dostojanstvu podnio nepravdu međunarodnih moćnika i izdaju vlastitih vlastodržaca!

BO
Bogodol
11:25 06.06.2014.

Neka ti je sretan izlazak na slobodu, ti si jedan od pravednika koji ni krivi ni dužni morali su ponijeti taj križ, svaka čast iznio si ga dostojanstveno, svako dobro tebi i tvojoj obitelji u životu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije