Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor:

Ako su podržali ideju da se pravo na vodu proglasi ljudskim pravom, očekujem da to pokažu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
14.12.2017.
u 11:54

Predsjednik HSLS-ovog odbora za zaštitu okoliša i prirode Mirko Budiša kaže da je Hrvatska prema podacima Eurostata jedna od najbogatijih zemalja po pitkoj vodi pa bi trebalo biti logično da se voda Ustavom zaštiti kao najveće hrvatsko prirodno bogatstvo.

HSLS pokreće inicijativu ustavnog proglašenja prava na vodu ljudskim pravom, a za to mora dobiti potporu saborskih zastupnika pa u siječnju planiraju prikupiti potrebne potpise petine zastupnika za promjenu Ustava.

Osim toga, HSLS pokreće i elektronsku peticiju prikupljanja potpisa građana kako bi se dodatno potaknulo i zastupnike u Hrvatskom saboru da podrže inicijativu kojom bi se voda Ustavom zaštitila kao najveće hrvatsko prirodno bogatstvo.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da očekuje potporu svih parlamentarnih stranaka budući da su početkom godine na HSLS-ovom okruglom stolu na istu temu svi dali podršku ovoj inicijativi.

- Ako su tada svi podržali ideju da se pravo na vodu proglasi ljudskim pravom, očekujem da to sad i pokažu, ovo je nadstranački i treba biti stvar koja nas okuplja, a ne razdvaja – kaže Kosor. Naglašava kako ovo ne znači da bi voda bila besplatna.

- Voda ne može biti besplatna, ali može imati ekonomsku cijenu umjesto tržišne, i može biti zaštićena – kazao je Kosor.

Predsjednik HSLS-ovog odbora za zaštitu okoliša i prirode Mirko Budiša kaže da je Hrvatska prema podacima Eurostata jedna od najbogatijih zemalja po pitkoj vodi pa bi trebalo biti logično da se voda Ustavom zaštiti kao najveće hrvatsko prirodno bogatstvo. Voda je životno važan resurs, dodaje, pa ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima.

- Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena raznim pritiscima pa i onima koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrjednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava. Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa. Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za prodajom vodnih resursa.

Pogledajte konferenciju za medije SDP-a:

1/12

Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno bi nosila rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita, što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena određenim socijalnim društvenim slojevima. S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske – poručuju iz HSLS-a te dodaju kako su Slovenija i Slovačka u svoje ustave unijele odredbe da voda nije tržišna roba.

Komentara 2

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:34 17.12.2017.

Voda i Zrak su osnov za život i MORALI bi biti besplatni.

DU
Deleted user
20:48 14.12.2017.

Već je bilo pokušaja da se voda i izvori prodaju strancima ili im se daju u dugogodišnju koncesiju (uobičajno 99 godina=i tek rođeni će dotle umrijeti,a da neće znati što ih je spopalo). NE DOPUSTIMO TRGOVINU VODOM. Svakako ugraditi takovu zabranu u Ustav. Kada već nismo uveli stroge uvjete prodaje zemlje,a napose poljoprivrednog zemljišta strancima. Spriječimo daljnju rasprodaju.SUPERSALE IS DONE-OVER-NO MORE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije