Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGOSLOV KUĆA Vjernici u okolici Jaske ogorčeni na svoje župnike

Dar za crkvu uvjet za vjenčanja i sprovode

otv_dar_txt.jpg
import
10.01.2007.
u 19:18

Župnik Župe Klinča Sela –Zdenčina Juraj Župančić od svojih župljana traži 300 kuna za blagoslov kuće, a ako ne ispune tu “obvezu”, ne želi ih krstiti, vjenčati ili pokopati, tvrde župljani. Slično pričaju i u Petrovini, gdje župljani svake godine za crkvu moraju izdvojiti 400 kuna.

– Stalno traži da mu damo neke novce. Na polnoćki je rekao da je župa u minusu 50 tisuća kuna te dodatnih 49 tisuća kuna za koje su kupljene nove orgulje. U našoj je župi posljednje tri godine i uvijek mu nedostaje novca – pobunila se Ivana iz Klinča Sela.

Župa u minusu
– Za blagoslov kuće bivši svećenik nije tražio ništa, već bi nam rekao koliko bi svako kućanstvo moglo pomoći. Kod ovog svećenika ne vidimo da je išta napravljeno, a on priča da je župa u minusu. Moja prijateljica trebala se udati, no on je u svojoj knjižici vidio da lani nije platila blagoslov, pa je cijelu svadbu morala prebaciti u drugo selo – kaže Ivana.

U Petrovini je raspolaganje crkvenim novcem ponešto transparentnije – sve što svećenik Gojislav Kovačić dobije objavljeno je u letku “Župni listić”. Vijest o pravednoj naknadi od 4000 kuna mjesečno, te 300 kuna za telefon uzbunila je vjernike. Svećeniku u Petrovini podmiruju se i sve režije osim prehrane i pranja rublja. Za korištenje automobila za pastoralne potrebe priznaje se 500 km mjesečno uz naknadu od 30 posto cijene goriva po prijeđenom kilometru.

Pretjerani iznosi
Kažu kako će za crkvu uvijek dati novac, ali smatraju da je, primjerice, iznos za telefonski račun pretjeran. Župnike Župančića i Kovvačića jučer nismo uspjeli dobiti jer su cijeli dan blagoslivljali kuće.


Župniku ukrali 80 tisuća kuna

Dok je mihovljanski župnik Marijan Piskač blagoslovio kuće u svojoj župi, lopovi su provalili u župni ured i ukrali mu 80.000 kuna. Mještani govore kako je župnik ove jeseni puno uložio u obnovu župne crkve Svetog Mihovila, a blagodarom župljana – koji su odnijeli lopovi – trebao je poplaćati račune izvođačima radova. Župnik je krađu prokomentirao samo riječima: – Što je, tu je, idemo dalje! Krađa u Mihovljanu u vrijeme blagoslova nije prva. Prije šest godina u isto je vrijeme na sličan način opljačkan i bivši župnik. (Ml.M.)


Sve što naš svećenik dobije odredili su biskupi, a ne mi u Petrovini. Iznosi su takvi kakvi jesu i nisu mijenjani od 2000. godine – kaže član Župnoga ekonomskog vijeća župe Sv. Petra apostola Željko Paljug ističući kako njihov svećenik sve što dobije pošteno i zaradi.
Napomenuo je kako se njemu nikada niti jedan župljanin nije žalio da mu je previše 400 kuna dati kao obiteljski dar crkvi. Iako nije htio govoriti uime župnika, istaknuo je kako ne vjeruje u priče o ucjenjivanju obitelji koje ne daju prilog za crkvu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije