Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa za spomenik

Đapić: Osijek treba biti prvi grad koji bi podigao spomenik žrtvama komunizma

Anto Đapić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
18.01.2014.
u 14:10

- Suprotstavit ćemo se obilježju koje bi asociralo na komunizam i boljševizam, kazao je

Stigla je reakcija na podršku inicijative osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića Povjerenstvu za obnovu spomeničke baštine iz NOB-a.

Dok je to povjerenstvo odlučilo na mjesto u ljeto 1991. godine miniranog spomenika žrtvama fašizma u Perivoju kralja Tomislava postaviti potpuno novi i drugačiji spomenik, predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić uz podršku Kluba gradskih vijećnika HDZ-a i SU Damira Kramarića danas je pred novinarima iznio inicijativu za postavljanje spomenika komunizmu.

- Suprotstavit ćemo se obilježju koje bi asociralo na komunizam i boljševizam. No, kako je ta inicijativa došla s jednog krila političke scene, stava smo da Osijek treba biti prvi grad u Hrvatskoj koji bi podigao spomenik žrtvama komunizma. Obje bi procedure trebale paralelno ići kroz Gradsko vijeće, pa sada pokrećemo tu inicijativu - iznio je zajednički prijedlog Đapić dodajući kako je uvjeren "da neće biti problema u koaliciji zbog ovoga".

Slaže se, pak, kako je svako podizanje spomenika i prvorazredno političko pitanje, a kada je ono začinjeno ideološkim primjesama dodatno je i potencirano.

- Kad je riječ o spomenicima kod nas se uvijek otvara široka javna rasprava, kao što je primjerice podizanje spomenika Anti Starčeviću oko kojega se još i danas vuku repovi - podsjetio je on. O inicijativi koju pokreću, doda je, već ranije razgovarali su i s gradonačelnikom Vrkićem, a sada su se stvari samo ubrzale. Smatra kako bi bilo idealno da se oba obilježja nađu paralelno pred gradskim parlamentom kako bi se pokazala politička zrelost i odgovornost.

- S punim pijetetom žalimo sve žrtve totalitarnih režima, ali budite uvjereni niti jedan spomenik sa zvijezdom petokrakom neće biti postavljen u Osijeku, a kamoli da će biti financiran iz gradskog proračuna. Pod njom je u vrijeme Domovinskog rata počinjeno puno zločina - rekao je Kramarić.

Vrkić, pak, podržava i novopristiglu inicijativu kao i onu za spomenik antifašizmu. - Nama prigovaraju oni koji su rušili spomenike. Oni koji misle da je ovo kraj koalicije, varaju se jer mi smo svaki dan jači - odgovorio je osječki gradonačelnik te napomenuo kako se "spomenik može obilježiti i bez petokrake jer je antifašizam pokret na kojem se zasniva Hrvatska, ali i Europa". - Imamo i zapadni tip antifašizma i znamo to razlikovati - zaključio je Vrkić.

>>Oštećen spomenik partizanima u Brezovici pokraj Siska

>>Bubalo: "Đapić u GPP-u ima neograničenu vlast uz odobrenje gradonačelnika Vrkića"

Komentara 9

BF
bf2
14:29 18.01.2014.

iako mi se Đapić ne sviđa,ideja je dobra. komunizam je totalitarna ideologija koja je odnijela preko 100 milijuna ljudskih života i kao takva treba imati isti tretman kao i nacizam.

NV
novo vriijeme
14:35 18.01.2014.

Možda prvo spomenik plagiatorima magisterija.

KR
krckoo
22:48 18.01.2014.

Za Đapića me ne iznenađuje kakav je, uvijek se povodio za osobnim interesom tako da je za njega bilo očekivati da će lizati stražnjicu Vrkiću i ljevici a sve za šačicu vlasti. Čudi me HDZ da ovom Kramariću dozvoljava da to isto radi, lik ima jednu vijugu i ne zna je upaliti. Žao mi je jedino jer sam dao glas za njegovu listu, jbg kada su isturili dr Vidovića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije