Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica s Njemačkom

Danska: Vraćamo granice i carinike, Njemačka: Nema šanse

granica
AFP/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
12.05.2011.
u 15:22

– Suglasili smo se o stalnim graničnim pregledima koje ćemo čim prije primijeniti – izjavio je ministar novčarstva Claus Hjort Frederiksen.

Zatvaranjem granice prema Italiji za sjevernoafričke izbjeglice i zahtjevom za promjenu Schengenskoga sporazuma Francuska je otvorila Pandorinu kutiju. Dok su se ministri država članica Europske unije spremali za sastanak Vijeća EU za pravosuđe i unutarnje poslove u Bruxellesu, dvije su danske vladajuće stranke sklopile dogovor da na granici prema Njemačkoj te u zračnim i morskim lukama ponovno uvedu granični nadzor.

– Suglasili smo se o stalnim graničnim pregledima koje ćemo čim prije primijeniti – izjavio je ministar novčarstva Claus Hjort Frederiksen. Prema međustranačkome sporazumu, danska će vlada uložiti u opremanje graničnih prijelaza, zaposlit će nove carinike i policajce te će pojačati videonadzor na prekograničnim cestama, što bi u ovoj godini porezne obveznike stajalo 185 milijuna kruna (otprilike toliko kuna).

Njemačka, koja se već bila obrušila na francuske pokušaje narušavanja Schengena – “Čime se to ugrožava nacionalna sigurnost ako Tunižanin uđe u vlak u Italiji a iziđe iz  njega u Francuskoj?”, upitao je njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich – još je oštrije uzvratila na ovu dansku najavu.

– Ni pod kojim uvjetom nećemo prihvatiti nikakvu mjeru koja bi ograničila slobodu kretanja postignutu Schengenom! – izjavio je Friedrich na polasku za Bruxelles.

I Europska komisija, iako po običaju prvo od Danske zahtijeva “dodatna objašnjenja i podrobnosti”, ovaj put odlučno kaže da “ne može ni neće prihvatiti djelovanja koja bi bila korak natrag u odnosu na ugovor o Europskoj uniji”.

– Schengenski prostor mora se zaštititi i osnažiti kao jedno od najvećih postignuća europske integracije – prenio je glasnogovornik Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz stav EK-ova povjereničkoga kolegija.

Predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke Francuz Joseph Daul nazvao je dansku najavu “neprihvatljivim nacionalnim egoizmom”, dok je njegov socijalistički kolega Nijemac Martin Schulz ustvrdio da je nadzor granica “novi predizborni trend”.

Komentara 258

OB
-obrisani-
16:43 12.05.2011.

srećom niko nije bio lud da sruši infrastrukturu za ponovno uspostavljanje graničnih prijelaza

BC
BCA
19:34 12.05.2011.

Jučer ujutro nazvao sam onaj famozni telefon 0800622622 na kojem možeš kao saznati sve ono što te zanima o EU. Razgovor je tekao ovako: Ja: dobar dan, molio bih vas informaciju koliko će naših građana biti zaposleno u institucijama EU nakon ulaska u EU? Ona: Pa još nismo ušli u EU ali morat ću pitati! Ja: da li znate kolike će biti prosjećne plaće tih naših građana u EU? Ona: pa to vam još neznamo dok ne uđemo! Ja: znate li kolike su sada ovima iz EU prosjećne plaće, pustite nas? Ona: pa trenutno neznam! Ja: Da li znate kada će biti postavljeno na internet ono što smo ispregovarali? Ona: pa ne znam, morala bih pitati! Ja: ajde pitajte, ja ću sačekati na telefon. Ona: a da vi meni date vašu mail adresu pa ću ja vama sve to poslati na mail! He..he..he..he

RE
@rea
16:42 12.05.2011.

Kakvo kršenje Schengena ? Radi se o uvodjenju posebnih mehanizama za krizne situacije, poput ove s tunezijskim i afričkim imigrantima. Ako zemlja na vanjskoj granici Schengena nije u stanju kontrolirati influx ilegalnih imigranata, može se u kriznim situacijama dozvoliti ostalima unutar Schengena da ponovno uvedu kontrolu svojih granica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije