Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtijevaju od un-a

Pljuska Rusiji i Kanadi: Danska postaje vlasnik Sjevernog pola!

Sjeverni pol
Foto: Shutterstock
16.12.2014.
u 09:47

Danski zahtjev svojevresna je pljuska Rusiji i Kanadi koje također svojataju taj teritorij

Danska će od UN-a tražiti priznavanje vlasništva nad Sjevernim polom, nakon što je znanstvena studija otkrila kako je Grenland ustvari povezan s područjem gdje ispod leda leži Sjeverni pol i to zahvaljujući kontinentalnoj kori poznatijoj pod imenom Lomonosov greben, javlja RT.

– Grenland je dio Kraljevine Danske pa nam to daje pravo na vlasništvo nad ovim područjem – kazao je danski ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard.

Danski zahtjev svojevrsna je pljuska Rusiji i Kanadi koje također svojataju taj teritorij. Očekuje se kako će UN odluku o vlasništvu nad Sjevernim polom koji skriva 13 posto sveukupne svjetske zalihe neotkrivene nafte i 30 posto plina, donijeti za nekoliko desetljeća.

>> Kanada se kune da će zaštititi Sjeverni pol i Djeda Božićnjaka

Ključne riječi

Komentara 22

KO
KonstantinZac
10:01 16.12.2014.

A ko daje pravo bilo kome od njih da svojataju sjeverni pol. Po svaku cijenu UN trebaju i juzni i sjeverni pol proglasiti neutralnim zonama na koje nitko nema pravo niti za nastaniti niti za eksploataciju energetika. Svjet treba takvee oaze koje ce biti netaknute od prljavih ljudskih rabota.

DH
dalibor.hren
10:09 16.12.2014.

Neka ga daju Hrvatskoj. Naši umovi će ga prodati!

Avatar bok
bok
10:10 16.12.2014.

EU do sjevernog pola. Pa sjajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije