Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti s riječkog sveučilišta

Dane provode u garaži i izrađuju bolid Phoenix

20.04.2016., Rijeka - Studenti Rijeckog sveuclista ujedinjeni kroz projekt Riteh Racing Teama Tehnickog fakulteta, izradjuju peti bolid za prestizno natjecanje Formula student.  Bolid RRC4, pod konceptnim nazivom Phoenix, bit ce i prvi s aerodinamickim pa
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
22.04.2016.
u 09:00

U Riteh Racing Teamu 20-ak je studenata koji sudjeluju na natjecanju Formule Student u Italiji i Mađarskoj

– U bilo koje doba dana naći ćete nas u garaži, možda ne cijelu ekipu, ali svaki slobodan trenutak provodimo ovdje i radimo na našem bolidu. Ponekad u garaži i učimo za ispite. I da se niste najavili, našli biste otvorena vrata – kaže nam Denis Lončar, student riječkog Tehničkog fakulteta, ove sezone “šef” Riteh Racing Teama.

Rade i u Rimac automobilima

U garaži na fakultetu vrijedna ekipa studenata vođena željom za stvaranjem i znanjem izrađuje svoj peti bolid, Phoenix, s kojim će nastupiti na ovosezonskim svjetskim natjecanjima Formule Student u Italiji i Mađarskoj. – Riteh Racing Team je Formula Student ekipe Tehničkog fakulteta riječkog sveučilišta u kojoj nas je ove sezone dvadesetak, a u timu su uz naše i studenti s ekonomije, marketinga, dizajna – predstavlja Denis okupljenu ekipu ujedinjenu u projektu koji je pravi primjer kako se stečeno znanje prenosi u praksu. Rade kao mali startup, dodaje mentor, profesor dr. sc. Sanjin Braut, od ideje i projekta do konstrukcije, proizvodnje dijelova i gotovog bolida, sve nastaje ovdje. Usto, tim se brine o financiranju i prezentaciji, ovo je prava priprema za tržišnu utakmicu u kojoj će se svi naći po završetku školovanja – objašnjava ne skrivajući ponos profesor Braut.

Tim je osnovan krajem 2007., za što je zaslužna žena, studentica Tehničkog fakulteta Jelena Opančar. Nakon povratka s Erasmus programa u Grazu, gdje je vidjela izradu Formule Student, pokrenula je kolege i tako je nastao prvi Riteh Racing Team. – Bilo je teško, nitko to baš nije ozbiljno shvaćao niti vjerovao da će projekt uspjeti, ali u ovih osam godina pokazali smo da možemo. Dobili smo snažnu podršku fakulteta i Sveučilišta, bili ustrajni, borili se za donacije, i Riteh tim postao je najtrofejniji Student Formula tim u Hrvatskoj – kaže Denis Lončar. Kroz tim je dosad prošlo stotinjak ambicioznih studenata koji su u međuvremenu postali inženjeri koji na tržištu izvrsno kotiraju, a četvero ih danas radi u Rimac automobilima.

Jaka konkurencija

Dosad su izradili četiri prototipa trkaćih bolida i s njima uspješno sudjelovali na Formula Student natjecanjima, a ovaj peti bolid dizajniran je i konstruiran od više od tisuću dijelova, za što je potrebno više od 2000 sati rada. Samo gume i felge nisu njihovih ruku djelo. Tajne se zbog konkurencije ne otkrivaju, no riječki studenti uvjeravaju da na Formuli Student nisu “ružno pače” i jako se dobro nose s ekipama iz cijelog svijeta čije projekte podržavaju jake automobilske industrije zemalja iz kojih dolaze. Phoenix će, kaže Lončar, biti brži, lakši, inovativniji i pouzdaniji. Vjeruju da će i u statičkim i u dinamičnim disciplinama na Formuli Student, najpoznatijem i najcjenjenijem obrazovnom automoto natjecanju pod vodstvom Instituta inženjera strojarstva, njihov bolid dobiti dobre ocjene i ostvariti najbolji rezultat u povijesti Riteh Racing Teama. 

>>Postat će uspješniji majstori s praksom u školskoj radionici

>>Brodska županija bogatija za 22 nova majstora obrtnika

Komentara 1

RI
rijecanin84
20:14 23.04.2016.

Neki novi klinci dolaze. Nek budu bolji, puno bolji od nas. Sretno kolege👍👍👍😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije