Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili i doživotni izgon

Danci osudili hrvatsku obitelj na 54 godine: 'Diskriminira nas se jer smo Romi'

danska policija
Foto: Christian Charisius/DPA/Pixsell
1/2
18.01.2019.
u 07:42

Tonček (23) i Bernardo (20) Mujagić dobili su 15, a njihovi roditelji 12 godina robije

Hrvati Tonček (23) i Bernardo (20) Mujagić osuđeni su u Danskoj na 15 godina zatvora zbog 24 razbojstava po kućama, provala, zatočenja, nasilja i nezakonitog posjedovanja oružja. Pljačke su, prema pisanju danskih medija, počinjene u nekoliko gradova diljem Danske od 2015. do 2017. godine. Sud u Nykøbingu osudio je i njihove roditelje – 48-godišnjeg Santina Korena i 51-godišnju Ljiljanu Mujagić, i to na 12 godina zatvora. Na osam godina osuđen je prijatelj obitelji Ivica Gegić (37), također Hrvat. Svima njima određen je i doživotni izgon iz Danske nakon što odsluže kaznu. Optužnica je bila podignuta i protiv 19-godišnjeg Tončekova i Bernardova brata, no on je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Otac i majka birali su mete

U obiteljskoj kući u Guldborgu policija je tijekom pretrage pronašla dio plijena s pljačkaških pohoda i oružje. Omiljena meta su im bila staračka i samačka kućanstva koja su se teško mogla obraniti od nasilnika. Starce su običavali vezati trakom, maltretirati, pa i tukli. Jednu su 82-godišnju ženu u veljači 2017. izvukli iz kreveta i vezali. Jedan od provalnika uhvatio ju je za grlo, a drugi slomio prst na ruci. Kad su pokupili plijen, pobjegli su ostavivši staricu na podu pokraj kreveta. Srećom, nekoliko sati kasnije pronašla ju je kći. Danski su mediji opisali i provalu u kuću 75-godišnjakinje i njezine 48-godišnje kćeri u Skellebjergu 20. srpnja 2017. godine. Kćer su bacili na pod, jedan joj je koljenom pritiskao grudni koš, a podlakticom vrat. Obje su žene završile u bolnici i policiji ispričale da su ih vezali, tukli i prijetili.

Ukrali su oko 60.000 danskih kruna (oko 8000 eura) i razne predmete koje je 75-godišnjakinja vlasnica prepoznala nakon što su uhićeni u studenom prošle godine. Majka i kćer ispričale su da nikad prije nisu vidjele uhićenu hrvatsku obitelj. Jedan od dokaza pljačke bio je i otisak tenisica jednog od braće. Svi osuđeni žalili su se na presude. Tužiteljica Susanne Bluhm tražila je za dvojicu braće maksimalnu kaznu od 18 godina zatvora i protjerivanje iz Danske, a za roditelje, za koje smatra da su izabirali mete, skovali planove i potom sudjelovali u podjeli plijena, tražila je 15 godina zatvora i protjerivanje.

Srećom, nitko nije ubijen

– Ovdje nema olakotnih okolnosti. Počinili su brojne pljačke. Jedina pozitivna stvar je što nitko nije ubijen. To je više ovisilo o sreći – prenose izjavu danske tužiteljice tamošnji mediji. Branitelji su, očekivano, tražili manje kazne. Pretpostavlja se da je obitelj i prijatelj ukrala nekoliko milijuna kruna.

– Ono što se dogodilo i učinjeno protiv moje obitelji čista je diskriminacija – smatra stariji brat, koji je ogorčen visinom kazne. U Danskoj su pooštrili zakon zbog povećanog broja razbojstava i provala, pogotovo u kuće starijih i bolesnih vlasnika. Inače, sredinom prošle Gegić, protiv kojeg se u Danskoj vodio postupak za nekoliko krađa i razbojstava, uhićen je u Zagrebu te je u pritvoru. Gegić je preko odvjetnika poručio da su u Danskoj imali njegovu adresu u Zagrebu i da bi se odazvao pozivu na suđenje.

O Tončeku su pak danski mediji pisali prije šest godina kao osumnjičeniku za napade na starije žene i krađe zlatnog nakita u Švedskoj, a on je, tada 17-godišnjak, uzvratio prijetnjom tužbom medijskoj kući u Karlshamnu iako nije bilo objavljeno njegovo ime, a ni etnička pripadnost romskoj zajednici.

Pogledajte i video o tome kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju:

Ključne riječi

Komentara 130

VJ
vjekoslav44
08:54 18.01.2019.

Smrdljiv naslov na VL,sa namjerom da se Rome proglasi etnickim Hrvatima jer imaju hr.putovnice...al8 kad znas tko pise onda i nije neki bed.

DU
Deleted user
09:13 18.01.2019.

da diskriminira vas se jer ste poznati kao vrijedni i radisni gradjani svake zemlje u kojoj zivite

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:04 18.01.2019.

Dali je onda i Pupovac hrvat???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije