Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ OBVEZNO LIJEČENJE

Otac s Paga koji je s balkona bacao svoju djecu dobio 30 godina zatvora

Foto: Pixsell
1/6
18.03.2020.
u 11:17

On je djecu u dobi od tri do osam godina bacio rano ujutro u šest sati 28. veljače prošle godine s visine od pet metara.

Josip Rođak (55) monstrum koji je svoju djecu u dobi od tri do osam godina u veljači prošle godine bacio s balkona kuće na Pagu proglašen je krivim za četiri teška ubojstva u pokušaju i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Također su mu određene i mjere obveznog psihijatrijskog liječenja.

Monstruozni otac šutke je s vidljivim strahom u očima u lisicama uveden u sudnicu, a tamo je bez rijeci odslušao presudnu za nedjela kojima je  sablaznio Hrvatsku i šire. On je, podsjetimo, djecu u dobi od tri do osam godine bacio rano ujutro u šest sati 28.veljače prošle godine s visine od pet metara, s balkona na betonski pod. Svojoj ženi, kako nam je rekla nedugo nakon zločina, rekao je kako je ubio djecu i mirno otišao u policiju i prijavio sto je učinio. 

Nedugo nakon zločina o svemu nam je starac koji je bio stanodavac obitelji Rođak u suzama svjedočio kako su djeca zapomagala od bolova i pokazivao tragove zločina na betonskoj podlozi ispod balkona. Svjedočio nam je o izrazito krupnom čovjeku koji je radio kao zaštitar u obližnjem kampu i kojeg su zanimali samo automobili i mobiteli. Djeca su s druge strane živjela u teškim uvjetima, zanemarivana i naposljetku ih je otac pokušao ubiti. Teško je bilo u sudnici  slušati o zvjerstvu monstruoznog oca nad nemoćnom djecom, a o čemu je u presudi detaljno istakao sudac Ivan Marković. Josip Rođak samo je djelomično priznao krivnju, a presudu je odslušao bez riječi.

- Za vrijeme dok su djeca spavala i ležala, svjestan da su bespomoćna i da mu ne mogu pružati otpor uzimao ih je i bacao jedno za drugim u namjeri da ih usmrti - istakao je sudac županijskog suda Ivan Marković, te u obrazloženju presude pročitao i stravične ozljede koje je prouzroči otac bacajući svoje četvero djece sa balkona na betonsku podlogu. 

- Prijelomi obje očne šupljine, lubanje, krvarenja, lom jagodične kosti, ozljede trbuha, pluća, prijelomi čeone kosti, krvarenja iznad moždane ovojnice... - samo je dio ozljede djece od kojih je jedno bilo životno ugroženo, a dvoje teško ozlijeđeno.

Smrt  je kako je rekao sudac spriječena samo srećom i intervencijom liječnika. Sudac Ivan Marković je presudio Josipu Rođaku za svako kazneno djelo ubojstva u pokušaju po osam godina zatvora, jednu godinu dao mu je i za uvjetnu kaznu prije toga kada je Rođak već bio osuđen zbog zanemarivanja djetetovih prava. Baš ta spoznaja da je zakazao sustav i da se prije zločina Centar za socijalnu skrb već bavio zanemarivanjem djece, podsjetimo, rezultiralo je prije godinu dana prebacivanjem odgovornosti iz ministarstva i centra, traženjem ostavki, prosvjedima... Za to vrijeme djeca su se srećom oporavila od ozljeda i dobile su svu potrebnu skrb.

- Optuženik je djelomično priznao počinjenje djela. Redoslijed bacanja djece s balkona na betonsku podlogu nije utvrđen jer iskaz majke nije bio dosljedan, a ni potvrđen iskazima svjedoka. Opsežno psihijatrijsko vještačenje je utvrdilo da je Rođak disocijalne strukture ličnosti koji ima problema s nagomilavanjem vodene tekućine u moždanoj ovojnici i stoga je bio bitno smanjeno ubrojiv odnosno njegova sposobnost shvaćanja djela je bila bitno smanjena. Svako dijete koje je bešćutno bacao moglo je poginuti i samo srećom ih nije usmrtio. Žrtve su djeca posebno ranjiva zbog svoje niske dobi. Imajući u vidu oštećenje mozga i sreću da djeca nisu smrtno stradala, odlučena je kazna od osam godina za svako djelo osam godina, odnosno jedinstvena kazna od 30 godina. Postoji daljnja opasnost od psihičkog pogoršanja, a time i počinjenja težeg kaznenih djela - obrazložio je presudu sudac Ivan Marković.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 25

MU
Muzakus
11:45 18.03.2020.

Kako se moze i po pravdi suditi kad nema politicko, kumskog zaledja.

PS
Petar.Stijena
11:27 18.03.2020.

Tako se to radi. Bravo!

MA
marina58
11:26 18.03.2020.

Što je s tom djecom, jesu li ozdravila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije