Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud podržao vladu

Španjolska premješta ostatke Francisca Franca

Ostatci Francisca Franca u San Lorenzo de El Escorial
Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL
1/16
24.09.2019.
u 12:26

Kako god to završilo, velike su šanse da će se rasprave o nasljeđu profašističkog diktatora nastaviti.

Ne bori se samo Hrvatska s povijesnim nasljeđem, bitka o tim temama bijesni i Španjolskom. Danas je Vrhovni sud u toj zemlji odlučio da će vlada smjeti premjestiti ostatke pokojnog diktatora Francisca Franca iz znamenitog mauzoleja blizu Madrida koji je, prema kritičarima, postao okupljalište fašista i nostalgičara. Premještanje ostataka pokojnog diktatora bilo je jedno od glavnih obećanja španjolskog premijera Pedra Sancheza. Prema nekim prognozama, vlada bi mogla započeti proces premještanja već prije 10. studenog kad se održavaju sljedeći parlamentarni izbori. Franco je od kraja španjolskog Građanskog rata do 1975. vladao tom zemljom čvrstom rukom na čelu režima koji je bio sličan fašističkom, iako nije bio totalitaran, već autoritaran. 

Zbog toga ga ljevičarski premijer Sanchez želi maknuti iz mauzoleja u Dolini poginulih, čemu se protive obitelj pokojnog diktatora, udruženja koja promoviraju ono što oni smatraju da su pozitivni dijelovi njegova nasljeđa te oporbene stranke koje upozoravaju da takvi potezi vlade samo otvaraju rane.  

Obitelj diktatora podnijela je zato i tužbu Vrhovnom sudu, koju je izgubila, te se može žaliti i Ustavnom sudu, ali samo ako dokaže da su zakinuti u temeljnim pravima. Sud je podržao prijedlog vlade da se njegovi ostatci premjeste pokraj onih Francove supruge u obiteljsku grobnicu u madridskom groblju Mingorrubio El Pardo, gdje su već pokopani brojni političari. Obitelj diktatora pak je htjela, ako ga se već mora premjestiti, da ga pokopaju u katedrali Almudena u središtu glavnog grada, gdje je pokopana Francova kći. 

Da se to dogodilo, upozoravaju udruženja Francovih žrtava, i ta bi katedrala mogla postati mjesto održavanja kulta diktatora kojeg oni smatraju krivim za brojne represije. Vladino izvješće s kraja prošle godine pak je pokazalo da Almudena nije dobra lokacija zbog sigurnosnih razloga.

Kako god to završilo, velike su šanse da će se rasprave o nasljeđu profašističkog diktatora nastaviti.

VIDEO Pogledajte kako izgleda unutrašnjost muzeja malih vlakova

Komentara 8

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
15:22 24.09.2019.

Čisti ljevičarski ekstremizam. Njima je svojstveno da nosaju i premještaju ljudske kosti. Podsjećaju na još neke... Civilizacijsko dno.

Avatar Jopa
Jopa
14:35 24.09.2019.

A Kumrovec koji je postao mjesto okupljališta komunista i nostalgirača? To je valjda u redu po komunistima...

Avatar Jopa
Jopa
14:34 24.09.2019.

Naši ljevičari ne dopuštaju ekshumacije da se ne vide razmjeri zločina koje su počinili. Za Tezno i Hudu jamu su svi čuli, a ima još 1900 poznatih grobišta. Kada će se ta mjesta ekshumirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije