Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD eu

Danas odluka o slovenskoj tužbi zbog arbitraže

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 06:30

Moguće je da je odluku požurilo to što je za njezinu objavu zadužen britanski sudac kojemu je danas zadnji radni dan

Sud EU u Luxembourgu danas će donijeti odluku smatra li se nadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, u kojoj Ljubljana tvrdi da Hrvatska krši europsko pravo neprovođenjem arbitražne odluke. Na čitanju odluke neće biti nazočan nitko iz Hrvatske, otkuda ponavljaju kako smatraju da su hrvatski argumenti bili jako dobro pripremljeni te se nadaju da će Sud slijediti mišljenje neovisnog odvjetnika Priita Pikamäea i proglasiti se nenadležnim.

Inače, odluka Suda dolazi jako brzo nakon mišljenja neovisnog odvjetnika. Ona je očito spremna, a moguće je da ju je požurilo to što je za pripremu i objavu zadužen član sudskog vijeća zadužen sudac izvjestitelj Christopher Vajda, Britanac kojemu je danas zadnji radni dan budući da Britanija izlazi iz EU. Špekulira se o nekoliko različitih scenarija. Sud može prihvatiti mišljenje neovisnog odvjetnika i okončati postupak bez mogućnosti žalbe.

Može se proglasiti nadležnim ili pak djelomično nadležnim i odlučivati samo o nekim točkama, a teoretski može i odlučiti objediniti odluku o nadležnosti s odlukom o meritumu tužbe, iako su iz suda prije poručivali da će odluka o nadležnosti biti odvojena od odluke o samoj tužbi. Prema pisanju slovenskih medija, koji se pozivaju na neslužbene izvore, najvjerojatnije je da će se sud proglasiti nenadležnim.     

Ključne riječi

Komentara 4

HE
herojulice
08:11 31.01.2020.

Danas se odlučuje o tužbi za arbitražu u kojoj nismo sudjelovali. Pa tko je tu lud?

DU
Deleted user
06:34 31.01.2020.

Svi bi komad hrvatske obale i mora...nece moci ove noci....

Avatar Forest Trump
Forest Trump
08:19 31.01.2020.

Svi naši problemi proistiću iz činjenice da kontroliramo najljepši dio europske obale !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije