Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trenutak istine

Danas objava presude Kalmeti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
19.09.2019.
u 06:30

Afera HAC-Remorker Suđenje bivšem ministru okončano je nakon dvije godine tijekom kojih je održano 76 rasprava i saslušano stotinjak svjedoka

Je li Božidar Kalmeta, bivši ministar mora, prometa, pomorstva i veza u Vladi Ive Sanadera, izgradio kriminalnu piramidu, kako je u svom završnom govoru ustvrdio Saša Manojlović, zamjenik ravnateljice USKOK-a, ili je optužnica protiv njega rezultat kombinacije netočnih pretpostavki koje nemaju potvrdu u izvedenim činjenicama, kako je u završnom govoru ustvrdio Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović?

Ključne tvrdnje

To su dvije ključne tvrdnje koje su se prošli tjedan čule na kraju gotovo dvogodišnjeg suđenja optuženima u aferi HAC-Remorker. A koja je od tih tvrdnji točna, odnosno kojoj je vijeće više povjerovalo, znat će se danas malo poslije 13 sati kada sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavi nepravomoćnu presudu Kalmeti i ostalima.

Osim njega, još su optuženi Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević. USKOK tereti Kalmetu da je ostale povezao i organizirao u kriminalnu grupu u sklopu koje je iz HAC-a i HC-a preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2005. do 2010. izvlačen novac. Dio izvučenog novca, oko 200.000 eura i 3,6 milijuna kuna, Premilovac je zadržao za sebe, a ostali su se optuženici, prema tvrdnjama USKOK-a, okoristili za 14,1 milijun kuna te 800.000 eura. U optužnici je navedeno da im je od tog novca jednom isplaćeno milijun kuna u gotovini, te da su novac tražili od izvođača radova. Osim za izvlačenje novca iz HAC-a, Kalmeta je optužen i u kraku afere Fimi media.

Četvorica se nagodila

Konkretnije, teretilo ga se da je od tvrtke Nevenke Jurak naručio snimanje propagandnog filma “Prometna renesansa Hrvatske”, za koji je plaćeno 600.000 kuna. Film je napravljen, no nikada nije prikazan. Optužnica protiv Kalmete i ostalih podignuta je u studenom 2016., suđenje je počelo u listopadu 2017., a tijekom njega održano je 76 rasprava, saslušano stotinjak svjedoka te je pročitana hrpa materijalne dokumentacije. Među onima koji su tijekom suđenja sjeli na klupu za svjedoke bili su i Premilovac te Josip Sapunar, Ivan Berket i Petar Pećina. Na početku postupka i njih su četvorica bila optužena, no priznali su krivnju te su temeljem nagodbi s USKOK-om osuđeni. Kalmeta i ostali nijekali su krivnju, a najsporniji im je bio iskaz Josipa Sapunara, kojeg su otvoreno optuživali da laže.

Komentara 4

Avatar Niškorist
Niškorist
07:44 19.09.2019.

Neće ga osuditi ?

AS
antun sklepic
07:31 19.09.2019.

neznam zašto su uopšte tako poznatog poštenjaka i doveli na sud

DO
Donald
08:09 19.09.2019.

Zbog "stabilnosti" će biti oslobođen optužbi, znači "tko je jamio, jamio".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije