Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši HNS-ov ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
30.04.2021.
u 11:42

Šipuš je naknadno vratio nešto više od 14.000 kuna obustavama na plaću i uplatama gotovine u blagajnu

Berislav Šipuš, bivši ministar kulture u Vladi Zorana Milanovića nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu dana zatvora. Republici Hrvatskoj dosuđen je i imovinsko pravni zahtjev od oko 64.000 kuna, a Šipuš mora platiti i oko 50.000 kuna sudskih troškova

USKOK ga je u optužnici koju je podigao 2017.  teretio da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu ili plaćao osobne  troškove čime je  proračun oštetio za preko 68.000 kuna.

Prema optužnici, Šipuš se teretio da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture. USKOK je u optužnici tvrdio da je Šipuš u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama.

Šipuš je naknadno vratio nešto više od 14.000 kuna obustavama na plaću i uplatama gotovine u blagajnu.  Prema USKOK-u, Šipuš je svoje ovlasti koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Suđenje mu je počelo u lipnju 2018., a on je nijekao krivnju. Inače na početku cijele te priče zbog iste stvari je optužena i Andrea Zlatar Violić, kojoj je Šipuš bio zamjenik te ju je naslijedio na  čelu Ministarstva kulture kada je ona u ožujku 2015. morala dati ostavku jer je nalaz državne revizije otkrio nepravilnosti u radu Ministarstva kulture. Postupak protiv njih dvoje je spajan i razdvajan, i to zbog teških zdravstvenih  problema Andree Zlatar Violić. Na koncu im se sudi odvojeno, a njezin postupak još nije okončan. 

Nju se teretilo da je preko službenih kartica  podizala novac koji je koristila za osobne potrebe. Od tog novaca i ona je vratila oko 159.000 kuna, no na koncu je optužena da je proračun oštetila za oko 99.000 kuna. 

 

Nakon pandemijskog koncerta pred 5.000 ljudi u Barceloni, samo šest osoba zarazilo se koronom!

Ključne riječi

Komentara 6

TA
Tackrla
11:57 30.04.2021.

Hdz je mala beba spram ovih. U tu stranku se i uclanjuju da bi bili u drustvu kriminalaca i naucili drpati drzavu

Avatar essek22
essek22
11:55 30.04.2021.

Stranka poštenjačina! :))))))))))

JD
John Doe Jr.
13:41 30.04.2021.

ajmo USKOK sa šipuša kreni dalje, hrvatska je krcata lopova na vlasti i oko nje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije