Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov digitalni bus

Danas ne propustite naš digitalni bus u Zagrebu i postanite e-Građani!

Večernjakov digitalni bus
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/25
26.09.2019.
u 14:31

Cilj nam je u narednih godinu dana prijeći brojku od milijun građana, koji se koriste sustavom e-Građani da bi im pojednostavili svakodnevicu

Građani su jučer zahvaljujući Večernjakovom digital busu u šibenskoj ulici Ante Starčevića mogli saznati kako funkcionira sustav e-Građani, kako aktivirati e-osobnu, koristiti internet bankarstvo, kako elektronskim putem predati zahtjev za e-putovnicu ili e-vozačku dozvolu itd. Osim edukacije, građani su mogli na našim info punktovima u digitalnom busu Obitelj, Poslovanje i poduzetništvo te Obrazovanje besplatno preuzeti čitač osobnih iskaznica i postati e-Građani u punom smislu te riječi.

- Pozitivne su reakcije građana na Večernjakov digitalni bus, kojim promoviramo sustav e-Građani, kao i digitalizaciju. Prije Šibenika, bili smo u Čakovcu, a nastavljamo u Zagrebu i Požegi.Digitalizacija je vrlo važna jer tako javna uprava postaje učinkovitija. Smanjuju se nepotrebna čekanja na šalterima, ubrzava se korištenje digitalnih usluga kroz alate i sustav e-Građani. Mi taj sustav razvijamo i dalje, a trenutačno imamo 61 uslugu na tom sustavu i želimo motivirati građane da koriste taj sustav- rekao je ministar Uprave Ivan Malenica. Dodao je kako nisu u potpunosti zadovoljni brojem građana, koji koriste sustav e-Građani. U Hrvatskoj ga koristi 750.000 građana, a u Šibenskoj-kninskoj županiji njih 12.000 i, kako kaže ministar Malenica, to nije dovoljno.

- Cilj nam je u narednih godinu dana prijeći brojku od milijun građana koji se koriste sustavom e-Građani. Od novih usluga istaknuo bih sustav e-Novorođenče, koji roditeljima olakšava prijavu djeteta jer više ne moraju odlaziti u matični ured prijaviti dijete već to mogu učiniti uz pomoć tog sustava - istaknuo je Malenica. Ministru se u Šibeniku pridružio i predsjednik Uprave APIS IT-a, Saša Bilić.

Građane su ispred digitalnog busa u šibenskoj Ulici Ante Starčevića dočekale grickalice i osvježavajuća pića, kao i besplatni AKD čitači
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

- APIS godinama aktivno sudjeluje u digitalizaciji RH, između ostalog, zaslužni smo za sustav e-Građani, te za sustav e-Porezna. Što se tiče informatičke pozadine, sustav e-Građani je vrlo stabilan sustav, ali zasigurno još moramo raditi na dodatnoj popularizaciji postojećih digitalnih usluga i implementaciji novih - rekao je predsjednik Uprave, Bilić. I župan šibensko-kninske županije, Goran Pauk došao je provjeriti kako se njegovi sugrađani snalaze u svijetu digitalizacije.

- Drago mi je da smo se svi okupili ispred Večernjakova digitalnog busa i čast nam je da je s nama novi ministar kako bi svi zajedno popularizirali digitalizaciju. Zato je ovaj događaj dosta bitan. Mi kao županijska administracija trebamo nastaviti tim putem prvenstveno preko usluga e-dozvole i e-dnevnika - istaknuo je župan Pauk.

Što je to e-Novorođenče?

Usluga e-Novorođenče je kompleksna usluga koja osigurava prijem elektroničkih prijava o rođenju djeteta, a koje šalje više od polovice rodilišta u RH te roditeljima daje mogućnost da na jednom mjestu odrade poslove vezane uz prijavu djece u različite institucije. Usluga u ovom trenutku povezuje usluge prijave djece u matičnim uredima u maticu rođenih i knjigu državljana, prijavu djece u evidenciju prebivališta u Ministarstva unutarnjih poslova, te prijavu djece na zdravstveno osiguranje i postavljanje zahtjeva za isplatu jednokratne potpore za novorođeno dijete u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Ovim je sustavom od siječnja 2018. do srpnja ove godine kompletno je internetom prijavljeno 1612 novorođene djece.

Cilj Večlernjakove pokretne edukacije #DigitalnoDrustvo – Digitalna Hrvatska je pomoći građanima da savladavanjem ovih tehnologija pojednostave život, uštede vrijeme koje bi inače proveli u redovima pred šalterom i jednostavnije i uz manje živciranja obave više toga kako bi im više vremena ostalo za važnije stvari i za provođenje vremena s obitelji.

>> Pogledajte video: Večernjakov digitalni autobus u Koprivnici

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije