Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stepinčevo

Danas nam je više od ičega potrebna Stepinčeva nada

Proslava Stepinčeva u Stražemanu (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
10.02.2013.
u 16:19

Predvoditelj slavlja msgr. Marić istaknuo je da je blaženi Stepinac, najznačajnija i najveća osoba prošloga stoljeća Crkve u Hrvata. Bio je prije svega čovjek vjere.

U župnoj crkvi u Stražemanu, prvoj u Hrvatskoj u kojoj je prije 31 godina postavljena slika kardinala Alojzija Stepinca na njegov blagdan služeno je svečano misno slavlje koje je predvodio msgr. Vjekoslav Marić, umirovljeni požeški župnik.

Na početku slavlja stražemanački župnik msgr. Jozo Devčić, koji je zbog lika Stepinca završio u zatvoru podsjetio je kako je na današnji dan prije 53 godine umro kardinal koji je završio ovozemaljski život patnje , muke, ali i čvrste vjere i nade, nepokolebljiv kao stijena.

–Mučenik, patnik, zatvorenik, ponižavan, suđen, izrugivan, ismijavan, postade i ostade stup Crkve u Hrvata. Zašto? Zato što je ostao vjeran Bogu, Isusu Kristu, zato što je kao prorok Crkve, hrabro i neustrašivo propovijedao, branio Crkvu i svoj narod. Ljubio je pravdu, a mrzio nepravdu, a u ljubavi prema svom narodu nije se dao ni od koga natkriliti - istaknuo je msgr. Devčić dodajući kako danas trebamo izmoliti Boga za jake ljude, za ljude stava, vjere, za ljude ponosa koji će predstavljati naš narod u društvu i Crkvi. Ako budemo imali takve ljude, takve pastire, dodao je, onda se nemamo čega bojati.

Predvoditelj slavlja msgr. Marić istaknuo je da je blaženi Stepinac, najznačajnija i najveća osoba prošloga stoljeća Crkve u Hrvata. Bio je prije svega čovjek vjere.

-Prije II.svjetskog rata dao je u predgrađu Zagreba izgraditi osam župnih crkava i osnovati osam župa. Mnogi su mu govorili da je kriza i da pričeka, ali znao je da nije sam i da će mu Bog u tome pomoći – kazao je msgr. Marić podsjetivši da je Stepinac bio i veliki čovjek nade i ljubavi.

>> Roman o agresiji na Hrvatsku 
posvećujem Gotovini i Stepincu

Te Stepinčeve nade, dodao je, potrebno je posebno danas, kada vlada beznađe pa čak i među vjernicima.- U tebe se Gospodine uzdajem, bilo je njegovo geslo. Znao je on da nema ni toliko ni pameti ni snage da se može uzdati samo u sebe. I kada sam ga kao mladomisnik sa svoje dvoje kolega 1951. godine posjetio u Krašiću poručio je nama, ali i ostalim mladomisnicima da imamo nadu i pouzdanje u Boga , a to bi nam i sada sigurno poručio – kazao je predvoditelj slavlja.

Dodao je da Stepinac imao ljubavi za svakog čovjeka bez obzira na vjeru i nacionalnost jer je svakog gledao kao Božje dijete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije