Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SA 85 GLASOVA

Završena je sjednica Sabora: Izglasan zakon kojim se smanjuje broj ministarstava

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
22.07.2020.
u 18:46

Zekanović se u Saboru obrušio na HDZ i manjince: 'Alo, je li vas sram'

Danas u 10:15 sati intoniranjem hrvatske himne konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora čijoj je konstituirajućoj sjednici prisustvovalo 150 zastupnika i zastupnica, a sjednici su bili nazočni i mandatar nove Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa te zamjenica predsjednika Ustavnog suda Snježana Bagić.

Uživo pratite konstituirajuću sjednicu Sabora

Uživo pratite konstituirajuću sjednicu Sabora

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 22. srpnja 2020.

18:33 - Završena je rasprava 10. saziva Hrvatskog sabora. Zastupnici su sa 85 glasova 'za' glasali za izmjenu Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave čime je smanjen broj ministarstava.

15:07 - Jandroković je upozorio Zekanovića da stavi masku. Isto je upozorio i zastupnicu Krišto. "Ne vidim u čemu je problem. Ako može 150 zastupnika, možete i vi", kazao je Jandroković zastupnici Krišto. 

15:06 - SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je Zekanovićev govor, govor mržnje. Jandroković kaže da Zekanović ima pravo iznositi svoj stav. Bačić napominje da Zekanović vrijeđa. 

14:59 - Hrvoje Zekanović tvrdi kako Vlada neće provesti najavljenu racionalizaciju smanjenjem broja ministarstava. "Zapravo imamo objedinjavanje 8 ministarstava. Smeta me novo Ministarstvo rada jer u tom objedinjavanju najvažniji resor demografije nestaje. Oni će reći imamo sada Ured.

Najveći problem demografija, a Vlada se usudila da nemamo Ministarstvo demografije. Najvažnije ministarstvo se ukida i nemamo Ministarstvo demografije. Koju poruku šaljete? Da demografija nije bitna??" kazao je Zekanović. 

Obrušio se na koaliciju HDZ-a s manjincima. 

"Alo, je l' vas imalo sram, pred glasačima HDZ-a?", upitao je. Ponavlja kako je riječ o trgovačkoj koaliciji. 

14:59 - Hrvoje Zekanović tvrdi kako Vlada neće provesti racionalizaciju smanjenjem broja ministarstava. 

14:53 - Stier brani spajanje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Miro Bulj tvrdi da je spajanje farsa, Stier se ne slaže s tom tvrdnjom. Spajanje Ministarstava brani i Branko Bačić. 

14:34 - Sabor je nastavio sa zasjedanjem.

Branko Bačić iznosi prijedlog zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. O zakonu se raspravlja po ubrzanoj proceduri. Zakonom se definiraju ministarstva i njihov broj. "Jednostavnije je upravljati s manje ministarstava", kazao je Bačić. Bit će 16 ministarstava, no broj državnih ureda ostaje jednak. 

12:40 – Završen je dnevni red konstituirajućeg dijela sjednice. U 14.30 sati nastavit će se dnevni red radnog dijela sjednice. Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave s konačnim prijedlogom Zakona.

12:30 – Zapelo je na glasovanju za Odbore. Možemo! je predložio da Bojan Glavašević bude potpredsjednik Odbora za europske poslove, no Domovinski pokret ne slaže se s time. Most je također predložio da se odgodi to glasovanje. Jandroković je kazao kako će se za Glavaševića onda glasati na idućoj raspravi.

Jednoglasno su izabrana radna tijela Hrvatskog sabora.

12:05 Miroslav Škoro izabran je za potpredsjednika Sabora sa 110 glasova. Jedna je osoba bila protiv, a dvije suzdržane. Glasovalo je 113 zastupnika.

12:00 – Članica Radničke fronte Katarina Peović poručila je da u Saboru neće dati podršku predsjedniku Domovinskog pokreta Miroslavu Škori za funkciju potpredsjednika Sabora, poručivši da se zastupnike ucjenjuje "podjelama odbora" kako bi glasali za Škoru.

"Glasat ću protiv Škore za potpredsjednika Sabora jer to znači glasati protiv politika koje napadaju reproduktivna prava žena, radnike i radnička prava, politike protiv nacionalnih manjina, LGBTIQ osoba", priopćila je Peović. Dodala je da "uljuđeni maniri" liberalno-demokratskog parlamentarizma imaju svoje granice i da su tu granicu Škoro i njegov "Imovinski pokret" davno prešli.

Tako je pojasnila da se od Karoline Vidović Krišto, osobe koja misli da je pedofilija temelj spolnog odgoja, moglo čuti da su prioriteti Domovinskog pokreta napad na manjinska prava i relativizacija te opravdavanje ustaškog pokreta. Peović je također navela, iako Vidović Krišto neće biti potpredsjednica Sabora, da će to biti Miroslav Škoro koji bi pomilovao ratnog zločinca odgovornog za smrt, između ostalog, i djevojčice od 11 godina i njezinih roditelja.

11:50 – Prije izglasavanja Miroslava Škore na mjesto potpredsjednika Sabora, Arsen Bauk uime Kluba zastupnika SDP-a tražio je stanku koju im je Jandroković odobrio. Glasovanje se nastavlja za 10 minuta.

11:48 – Željko Reiner izabran je za potpredsjednika Sabora sa 136 glasova. Ante Sanader izabran je sa 134 glasa. Furio Radin izabran je sa 135 glasova. Rajko Ostojić izabran je sa 143 glasa.

11:45 – Svi zastupnici položili su prisegu. Počinje odabir potpredsjednika Sabora. Bira se pet potpredsjednika.

11:30 – Počinje davanje prisege zastupnika. Arsen Bauk i Krešo Beljak predložili su da svi zastupnici uđu u glavnu dvoranu i prisegnu, no Jandroković je odbio taj zahtjev.

11:05 – Sjednica Sabora nastavljena je izvješćem Mandatno-imunitetnog povjerenstva o izboru zastupnika za Hrvatski sabor te je ono jednoglasno prihvaćeno.

10:31 – Jednoglasno je izabran MIP. Za predsjednika je izabran Robert Jankovics, a za potpredsjednicu Barbara Antolić Vupora. Jandroković ih je odmah pozvao da izrade izvješće te je odredio stanku od 30 minuta.

10:28 – Prvo će se birati predsjednik i članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nakon toga će MIP podnijeti izvješće o provedenim izborima.

10:24 – Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske. Poštivanjem toga i stavljanjem politika u fokus naših rasprava utjecat ćemo na percepciju javnosti i osnažiti povjerenje u naš rad. To je posebno važno u ovom izazovnom vremenu kada naši ljudi očekuju zaštitu i sigurnost za sebe i svoje obitelji – rekao je u svom govoru Gordan Jandroković.

– Jedan od prvih zakona koji će ovaj saziv Hrvatskoga sabora donijeti jest onaj o obnovi našeg glavnog grada i okolice s, uvjeren sam, dugoročnim, sustavnim i kvalitetnim rješenjima. Povratak građana u njihove domove, obnova kuća, zgrada, bolnica, škola te povijesne i sakralne zagrebačke baštine naš je prioritet, dužnost i obaveza. Među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene nalazi se i zgrada Hrvatskoga sabora. U ovom sazivu očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces, kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje Saborske palače projektanata Lava Kalde i Karla Susana – rekao je Jandroković te je na kraju govora svima poželio uspješan parlamentarni rad.

10:16 – Izvedena je hrvatska himna, a nakon nje održana je minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i sve koji su svoj život dali za domovinu.

10:15 – Zahvaljujem vam na povjerenju. Hrvatski sabor je konstituiran – rekao je Gordan Jandroković.

10:12 – Kako nije bilo prijavljenih za raspravu o ovom prijedlogu, odmah se pristupilo glasanju.

– Na glasanje dajem prijedlog da se za predsjednika Sabora izabere Gordan Jandroković – kazao je pred 150 zastupnika i zastupnica Gordan Jandroković predlažući tako samog sebe, što je kod nekih u sabornici, ali i među novinarima, izazvalo smijeh. Da Jandroković i po drugi put bude na čelu Sabora glasanjem je podržalo 143 zastupnika i zastupnica, jedan je bio suzdržan, a protiv nije bio nitko. Jandroković se potom zahvalio na ukazanom povjerenju i objavio kako je upravo konstituiran 10. saziv Sabora, nakon čega je uslijedilo intoniranje himne.

10:08 – Predlažemo da se za predsjednika Sabora izabere Gordan Jandroković čije je političko djelovanje reprezentativno. On ima dugogodišnje političko iskustvo, do sada je imao visoke dužnosti u hrvatskoj politici, a danas počinje obnašati šesti mandat u Saboru. Bio je ministar vanjskih poslova u vrijeme kada je Hrvatska završavala pregovore o ulasku u EU. U proteklih 30 godina u povijesti Hrvatske postat će prvi predsjednik Sabora i u drugom mandatu. Ovaj prijedlog podržalo je 76 zastupnika i zastupnica. Ovi izbori potvrdili su da građani žele političku zrelost, sigurnost i stabilnost, a jedna od garancija toga upravo je i prvi među jednakima, Gordan Jandroković, koji je veteran ove sabornice – kazao je Branko Bačić u obrazloženju.

10:05 – Predsjednik prošlog saziva Sabora Gordan Jandroković uvodno je podsjetio da su parlamentarni izbori za ovaj saziv Sabora održani 5. srpnja, a da je DIP službene rezultate izbora objavio 16. srpnja. Potom se pristupilo izboru predsjednika novog saziva Sabora, a za to je bio podnesen samo jedan prijedlog, odnosno da na tom mjestu ostane Gordan Jandroković. Takav prijedlog obrazložio je HDZ-ov Branko Bačić.

Ključne riječi

Komentara 140

MA
Makaveli2020
11:05 22.07.2020.

Gledam svi u maskama, jedino krkani iz DP Pavliček, Zekanović i General zuje

ŠN
šnicl
10:15 22.07.2020.

Htjeli ste predsjednika sa "karakterom" pa evo vam ga. Nije u stanju ni pojaviti se, iz nekog neopravdanog razloga.

ĐM
Đuro.Mikšić
10:17 22.07.2020.

Pre rano je ovo za Zokija, ubuduce bi se trebale sjednice prilagoditi njemu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije