Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Splitska županija ima 352 novooboljelih. Korona se probila i na odjel neurokirurgije u KB-u Dubrava

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
28.10.2020.
u 17:58

Danas su preminule 23 osobe, najviše od početka epidemije.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminule su 23 osobe.

18:00 - Koronavirus se probio na odjel neurokirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je i COVID bolnica. Naime, zaraženi su liječnik na neurokirurgiji i dvoje specijalizanata.

Sumnja se i na proboj na kardiokirurgiji, gdje je u samoizolaciji jedan liječnik i nekoliko medicinskih sestara, navodi Dnevnik.hr.

15:53 - U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 97 novih osoba pozitivnih na koronavirus, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Najviše je novozaraženih s područja Krapine, njih 20, a po osam je osoba s područja općina Marija Bistrica i Zlatar Bistrica. Po sedmero novozaraženih je u Pregradi i Gornjoj Stubici, a šest je osoba evidentirano na području općine Krapinske Toplice.

Pet je osoba evidentirano u općini Radoboj, a po četiri su s područja Zaboka, Desinića i Huma na Sutli. U gradi Oroslavju te u Petrovskom novozaražene su po tri osobe, po dvije u Donjoj Stubici, Đurmancu, Hrašćini, Konjščini, Bedekovčini, Stubičkim Toplicama i Velikom Trgovišću, a po jedna osoba u gradu Klanjcu te u općinama Budinšćina, Kraljevec na Sutli i Sveti Križ Začretje.

Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka, priopćili su iz Stožera. Ozdravile su još 134 osobe tako da ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji je 587 osoba.

13:23 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je u srijedu o 14 novooboljelih od koronavirusa rekavši kako su velike tvrtke, bolnica, dom za starije i nemoćne i županijska nogometna liga, glavna žarišta zaraze.

12:45 - U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 2 slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugoj županiji, a koje su testirane u Slavonskom Brodu. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (9), općina Sibinj (3), općina Bukovlje (3), općina Gornja Vrba (3), grad Nova Gradiška (2), općina Nova Kapela (2), općina Cernik (2), općina Podcrkavlje (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška, Davor i Bebrina. Za preostalih 25 osoba u tijeku je epidemiološka obrada.

Hospitalizirano je ukupno 27 osoba (1 osobe više nego prethodni dan) od čega 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 9 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog skraćenja vremena samoizolacije kontakata pozitivnih osoba sa 14 na 10 dana koje je na snazi od jučer, značajno je smanjen broj osoba koje su trenutno pod mjerom samoizolacije te se u samoizolaciji na području Brodsko-posavske županije trenutno nalazi 455 osoba (419 osoba manje nego prethodni dan). Zbog dvojice učenika pozitivnih na koronavirus u jednoj srednjoj školi na području Brodsko-posavske županije, u samoizolaciju su stavljena 2 razredna odjela škole kao i 15 nastavnika te će za jednu smjenu u toj školi nastava biti organizirana online. Također, zbog jednog pozitivnog učenika u jednoj osnovnoj školi na području Brodsko-posavske županije, samoizolacija je određena za cijeli razredni odjel (21 učenik) te će se i za njih od danas organizirati online nastava.

12:06 - U Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom. - Iz dana u dan nam se povećava broj osoba s težom kliničkom slikom. Znamo da za 10 posto oboljelih postoji potreba za hospitalizacijom, a kako u posljednjih tjedan dana imamo preko 600 novih slučajeva, za očekivati je da će se broj osoba na bolničkom liječenju ubrzo udvostručiti. Virus nam tako postepeno paralizira bolnički sustav. Na odjelu infektologije, gdje je inicijalno 14 kreveta namijenjeno za bolničko liječenje, već sada imamo 57 osoba, a na taj način se svakim danom sve više uskraćuju potrebni resursi za sve druge pacijente - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin je trenutno 55 pozitivnih djelatnika i dodatnih 60 djelatnika u samoizolaciji. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 609. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 57 osoba, od čega su trenutno 53 osobe na kisiku, a troje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće nalaze se 552 osobe.

11:45 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu, te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu. Nažalost, dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od COVID-19 infekcije je preminulo. 13 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 328 osoba.

11:44 - Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima.  S područja grada Zadra devet je novooboljelih osoba, sedam ih je iz općine Vir, troje iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji.  U samoizolaciji su 644 osobe, a aktivni nadzor je istekao za njih 8677. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 274 uzorka.
U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 16 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.
Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

11:43 - U Županijskoj bolnici Čakovec koronavirusom su zaražena četiri liječnika i sedam medicinskih sestara, te četiri nezdravstvena djelatnika. U samoizolaciji su tri liječnika, deset medicinskih sestara i pet nezdravstvenih djelatnika.

11:15 – U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je ukupno 411 uzoraka (296 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 115 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (41), odnosno s prigradskim naseljima ukupno za 50 osoba (Tenja 4, Višnjevac 2, po 1 Josipovac, Briješće i Sarvaš). Slijede Čepin s 13 novopozitivnih osoba, Đakovo 10 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Kuševac, Piškorevci i Selci Đakovački), Belišće 7 (odnosno 9 s naseljima Gat i Veliškovci), Strizivojna 5, Valpovo 2 (odnosno 7 s prigradskim naseljima Šag (2) te Harkanovci, Marjančaci i Nard (po 1)). 

Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina. 

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19 (11 više nego prethodnog dana), od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.  Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 119 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3380 osoba.

Policija je zaprimila tri dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su dvije dojave točne (u Osijeku i Donjem Miholjcu), a prilikom 59 samoinicijativnih provjera utvrđeno je jedno kršenje (u Osijeku). Ostali su zatečeni na prijavljenoj adresi.    

Na današnjoj (28. listopada 2020. godine) sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije naglašeno je kako je epidemija koronavirusom i dalje izuzetno snažna na području županije te je nužno dosljedno provođenje i poštivanje propisanih epidemioloških mjera. U tom cilju ovlaštene osobe civilne zaštite, policije i državnog inspektorata trebaju pojačano provoditi nadzore i provjere, a uz preventivne i edukativne mjere u slučaju kršenja mjera trebaju poduzimati i sankcije koje im omogućavaju važeći propisi i odluke. 

Konstatirano je da se pozitivni nalazi kontinuirano pojavljuju u gotovo svim općinama i gradovima, danas u 33 naselja, pa nema većih pojedinačnih žarišta epidemije. Pri tome je rečeno kako je epidemiološka situacija u Domu za starije i nemoćne osobe sv. Antun u Šagu sada pod kontrolom. Pozitivno je 12 korisnika (od kojih su dva u KBC-u) te četiri djelatnika, no oni su izolirani. U samoizolaciji je 11 korisnika i jedan djelatnik, djelatnici koji trenutačno rade koriste punu zaštitnu opremu, a u tijeku su daljnje epidemiološke obrade.

10:57 – Od 303 testirane osobe, u Međimurskoj županiji 77 je novopozitivnih. U samoizolaciji se trenutačno nalazi 899 osoba.  U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 37 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Preminula je jedna osoba, muškarac star 91 godinu s brojnim kroničnim bolestima i karcinomom pluća. Na respiratoru se nalaze dvije osobe.

10:49 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1294 obrađena testa, danas su 352 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 180 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1760 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se sedam osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 79 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10:46 – U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježena su 43 nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U OB-u Karlovac hospitalizirano je 37 osoba, od kojih je devet osoba otpušteno na kućno liječenje, tri osobe su novoprimljene, dvije su na respiratoru, a dvije na kisiku visokog protoka. Nažalost, u posljednja 24 sata imamo i dvije preminule osobe, starije ženske osobe  koje su imale i pridružene komorbiditete. S današnjim danom u OB-u Karlovac imamo 96 zdravstvenih i 23 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. U OB-u Ogulin leži 15 COVID pozitivnih pacijenata te su 53 djelatnika bolnice u samoizolaciji.
U Karlovačkoj županiji u samoizolaciji se nalaze 423 osobe. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 1068  osoba

Stanje u školama na području Karlovačke županije:

Broj pozitivne djece u osnovnim školama: 15 ( u samoizolaciji 367, 14 razrednih odjela)
Broj pozitivnih djelatnika u osnovnim školama: 13
Broj pozitivnih učenika u srednjim školama: 21 ( samoizolacija 328, 13 razrednih odjela)
Broj pozitivnih djelatnika u srednjim školama: 5
U domovima za starije i nemoćne na području Karlovačke županije situacija je sljedeća: od ukupno 237 korisnika svih domova imamo 34 pozitivna štićenika.

10:37 – U odnosu na podatke od jučer, u Zagrebačkoj županiji oboljele su 73 osobe (gradovi – 8 Samobor, 3 Sveta Nedelja, 13 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 9 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 5 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 4 Sveti Ivan Zelina, općine – 2 Brdovec, 3 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Marija Gorica, 1 Klinča Sela,  3 Stupnik, 1 Pisarovina, 1 Kloštar Ivanić, 8 Brckovljani), a izliječeno je 56 osoba.

Samoizolacija je propisana po jednom razredu osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice.

Video: Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

10:07 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 25 muških i 11 ženskih osoba iz Dubrovnika, devet muških i tri ženske osobe iz Župe dubrovačke, dvije muške i dvije ženske osobe iz Konavala, jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke, dvije ženske osobe iz Blata te jednoj muškoj osobi iz Stona. Za njih ukupno 33 je utvrđena epidemiološka veza. Izliječena je 31 osoba: po 9 iz Dubrovnika i Metkovića, šest iz Vela Luke, po dvije iz Župe dubrovačke i s Mljeta te po jedna osoba iz Konavala, Kule Norinske i iz Ploča. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 217 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18.695 uzoraka. U samoizolaciji je 421 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:06 – U Istarskoj županiji ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Republika Italija (3), Zagreb (3), Slavonija (2), Karlovac (1)). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

10:05 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736. Preminule su 23 osobe.

9:55 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 45 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 6 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, 2 iz Županje, 2 iz Borova, 2 iz Nuštra, 2 iz Ostrova, 2 iz Otoka, 2 iz Slakovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Berka, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Cerne, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Gunje, 1 iz Privlake, 1 iz Prkovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Strošinaca i 1 iz Trpinje). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1720, od kojih je 1320 osoba izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 31 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 244 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 16417. U samoizolaciji na području županije je 1006 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 29 radnika iz sustava zdravstva  (6 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 7 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (11 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 11 nastavnika i 19 učenika. U samoizolaciji se nalazi 39 nastavnika i 464 učenika.

9:54 – U Primorsko-goranskoj županiji 179 je novih slučajeva.

9:53 – U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 34 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 23 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice, općine Nova Rača i općine Đulovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Rovišće, Kapela, Berek i Veliki Grđevac. Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika.

9:52 – U Zagrebu je potvrđeno 555 novozaraženih osoba. 

9:42 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS-CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđena 73 nova slučaja bolesti COVID-19.  Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata.

Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku, a virus je u ovom trenutku aktivan na cijelom području županije.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 193 slučajeva bolesti COVID-19, 20 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju ukupno su 23 osobe. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 544 slučajeva bolesti COVID-19.

8:59 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sedamdeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pedeset četiri osobe s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves. Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije je 235 aktivnih slučajeva ove zarazne bolesti.

8:10 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 132 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a ukupno je testirano 12010 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:07 – Kolone za testiranje na Zagrebačkom velesajmu stvaraju se od ranoga jutra. Zagrebački gradonačelnik Milana Bandić donio je odluku o uvođenju besplatnog parkiranja oko svih zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu, a o njoj je u utorak izvijestio na svom Facebook profilu.

Video: Gužve na testiranju na Zagrebačkom velesajmu

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar
1/13

7:40 – Zabrinjava i nagli rast broja onih kojima je potrebno bolničko liječenje – 153 ih je više nego dan ranije. Županijski stožeri trebali bi uskoro početi s objavom najnovijih podataka, a Nacionalni stožer objavit će ih u 10 sati. 

– Danas je više od 500 novih dijagnosticiranih slučajeva zaraze u Zagrebu, izjavila je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" dr. sc. Sandra Šikić.

Video – Vinković: Zadatak je da u Arenu postavimo 500 kreveta i to ćemo izvršiti

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Foton
Foton
13:48 28.10.2020.

Kinezi napravili totalni lock down, propatili mjesec,dva, i sad se vise ni ne sjecaju korone. Ekonomija. opet buja i sve ok. Zapadni narodi, malo bi, malo nebi, korona ce harati 3 godine, opropastiti tisuce velikih i malih poduzeca, napraviti stotine miliona nezaposlenih i osiromasenih. Pa sta je onda bolje?

MK
mksdk
09:33 28.10.2020.

Nije nerazumno pretpostaviti da je postotak osoba koje su došle u kontakt s virusom prešao 30% populacije i da će taj broj ubrzo doći i do 50%, a onda i do 80%. I, naravno, nikakvih apokaliptičnih posljedica neće biti jer je to scenarij koji se već dogodio u pojedinim dijelovim svijeta.

DU
Deleted user
09:32 28.10.2020.

Još jednom, riječ je o 500 novootkrivenih pozitivnih osoba. Samo su možda postoci oboljeli od svih tih. Nisu "novooboljeli", nisu "slučajevi", nisu niti "novoinficirani" jer su mogli biti inficirani i prije mjesec dana. To su samo novi pozitivni PCR testovi, ništa drugo. Pogrešna upotreba terminologije, slučajna ili ne, te nepotpune informacije nakon toliko vremena postojanja krize samo pogoršavaju otpor i nepovjerenje čitateljstva (što je i za očekivati).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije