Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti građevinari

Danas je lakše kupiti bager nego naći radnika za njega

Bageri
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/4
12.04.2017.
u 14:15

Poduzetnici su zatečeni odljevom radnika i time što će prema direktivi EU one koji za domaće tvrtke rade vani morati puno više plaćati

Tvrtke koje zapošljavaju izaslane radnike ne popuštaju pritisak na hrvatsku Vladu koja bi trebala u domaće zakonodavstvo ugraditi odredbe iz EU direktive iz 1996. godine koja obvezuje na izjednačavanje nekih uvjeta rada izaslanih i domicilnih radnika.

Predstavnici 20-ak domaćih tvrtki, među kojima su bile Ingra, Zagreb Montaža, Dalekovod, Viadukt, Elting... upozorili su jučer na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori da će ih “nesposobna administracija” odvesti do bankrota.

Poduzetnike žulja postojeća regulativa, ali i očekivane promjene koje su iznova pokrenute u Europarlamentu. – Direktiva traži da isplatimo dohotke koje ne možemo podnijeti. Ona je opasna i mnoge zemlje više neće biti konkurentne na razvijenim tržištima koja se žele zaštititi – kazao je predstavnik ceha graditelja.

Lani se, tvrde, broj izaslanih radnika smanjio deset puta, a jedno od rješenja bilo bi da se uvaži stupanj razvijenosti pojedine zemlje. Građevinari objašnjavaju da i sada poštuju odredbe njemačkih kolektivnih ugovora o minimalnoj plaći, no isplata prosječnih njemačkih plaća posve bi ih maknula s tržišta.

Građevinari su zatečeni odljevom radnika pa im je danas, kažu, lakše kupiti bager za sto tisuća eura nego naći kranista ili bagerista koji će na njemu raditi. No, predstavnik Porezne uprave podsjetio je poslodavce da će i po novim uvjetima, jednako kao i po starim, doprinose za izaslane radnike plaćati prema osnovici u visini minimalne plaće uvećane za 20 posto “što je lijepa fiskalna olakšica”.

Poreznik je pozvao poslodavce da unaprijed upoznaju radnike s takvim načinom plaćanja doprinosa te da svi zajedno razmisle o alternativnim načinima osiguranja starosti. – Vama je to sada trošak, ali jednog dana radnici će imati male mirovine – kazao je predstavnik države koji je upoznao poslodavce da po novome kao izaslani radnici mogu raditi i mladi ljudi uključeni u Vladin program stručnog osposobljavanja (SOR) koje se plaća 2620 kn.      

>> Građevinski div na koljenima, napustile ga već stotine radnika

>> BDP nam je u rekordnom rastu, ali radnici imaju niže plaće nego prije 8 godina

Komentara 18

Avatar future Gohan
future Gohan
15:25 12.04.2017.

Tu država apsolutno nema što da se miješa, kao povečanjem minimalca niti ne daj Bože uvozom iz trečih zemalja kao Šumadija ili BiH, ovdje su na redu ugostitelji, poduznici, tj "gazde"diži plaće 100% i dolaze radnici, uz to promjena odnosa prema njima.. do sad je bilo mnogo puta, čast iznimkama, ali mnogi su bili, vrata su ti tamo, ako nečeš ti, ima ih na burzi koliko hoćeš, i nisu samo oni, znam za neke kampove u zap. Istri, znoje se ne žele im ići, plaće su oko 4.000 kn, a to su vrhunski kampovi, koji ne žele dati poštenu plaću, ne samo slavoncima nego i nama istrijanima, pa bi i oni sad neku jeftinu radnu snagu iz regiona....

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:33 12.04.2017.

Pa ako je plaća dobra nači će se. Tržište ponude i potražnje.

DU
Deleted user
14:27 12.04.2017.

Treba radnika platit a ne dat mu minimalac i 100 0 kn ispod stola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije