Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazak iz EU

VIDEO Pogledajte kako su protivnici Brexita proslavili odluku parlamenta

Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.01.2019.
u 23:25

Za sporazum su glasala 202, a protiv 432 zastupnika

Protivnici Brexita slave večeras odluku parlamentaraca, koji su s 432 glasa protiv i samo 202 za odbacili plan za Brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

Brojni građani okupili su se ispred zgrade parlamenta, a oni koji se protive Brexitu slavljem su dočekali objavu rezultata glasovanja.

Pogledajte video slavlja:

May je nakon objave rezultata u parlamentu rekla da rezultati pokazuju što zastupnici ne žele, ali ne i ono što žele. 

- Glas protiv ovoga sporazuma je glas za nesigurnost, podjele i vrlo realan rizik od Brexita bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude - poručila je May zastupnicima na kraju petodnevne sjednice.

Čelnik oporbenih laburista odmah je podnio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijerkinoj vladi o kojem će se glasati u roku od 24 sata. Vlada je potvrdila da će glasovanje biti sutra. Jeremy Corbyn je rekao da je ishod glasanja "katastrofalan" za May i da pokazuje kako su dvije godine pregovora o Brexitu bile neuspješne.

- Ovo je katastrofalan poraz za ovu vladu - rekao je Corbyn.

Ian Blackford iz SNP-a (Škotska nacionalna stranka) rekao je da ta stranka neće podržati vladu na glasovanju o nepovjerenju.

Zastupnici su uoči proglašenja rezultata tvitali fotografije sa zasjedanja parlamenta:

Vodeći dužnosnici EU-a upozorili su nakon glasanja na rizik kaotičnog Brexita.

- Rizik neuređenog izlaska povećao se nakon večerašnjeg glasanja - rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao: "Ako je dogovor nemoguć, a nitko ne želi Brexit bez dogovora, tko će onda na kraju imati hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?".

Uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

May je tvrdila da je prihvaćanje njezina sporazuma jedini način na koji parlament može ispuniti svoje obećanje da će provesti rezultate referenduma iz 2016. te da bi sve drugo bilo "katastrofalno" za demokraciju. Njezini ministri ustrajavali su na toj poruci danas uoči glasanja. 

Foto: Reuters/PIXSELL

"Britanski narod povjerio nam je odgovornost", rekao je ministar okoliša Michael Gove za radio BBC. "Hoćemo li ispuniti ta očekivanja i glasati za napuštanje Europske unije ili ćemo ih razočarati i naštetiti našoj demokraciji tako da nećemo glasati za izlazak iz EU-a?", upitao je.

Mnogi zastupnici iz premijerkine Konzervativne stranke koji su za Brexit odbacuju njezin sporazum s EU-om, posebice odredbu o tzv. "backstopu", zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Dominic Raab, koji je dao ostavku na dužnost ministra za Brexit u studenome u znak prosvjeda protiv premijerkinih planova, izjavio je da vlada ne bi smjela izgubiti živce zbog mogućnosti Brexita bez sporazuma. Mnogi poslodavci strahuju da bi takav izlazak značio kaos za poslovanje.

"Mi ćemo izaći 29. ožujka", rekao je on dodavši da je vrijeme da se na ovom glasanju jasno kaže da su trenutačne odredbe sporazuma neprihvatljive.

Pogledajte i video brutalnog napada na gradonačelnika Gdanska:

Komentara 78

PO
pogledudaljinu
21:04 15.01.2019.

Velika vecina britanaca koji su glasali za Brexit sada bi na novom referendumu glasali drukcije. Samo ostanak u EU jamci im daljnji prospetitet. Sve ostalo su samo isprazne price.

DU
Deleted user
21:48 15.01.2019.

Sad će VB morati biti opet prijateljski naklonjeni s zemljama izvan EU, Rusija, Srbija, BiH, itd... Izlazak će platiti njihovi građani padom svojeg standarda. Kraljica i Oxford donja kuća će to samo na dionicama osjetiti, inače će i dalje na falkland lejeti na odmor. Ali onaj glupi ribar, ne može prodati više ulovljenu ribu

Avatar siva_sova
siva_sova
17:18 15.01.2019.

već 2 godine slušam vijesti "trump je gotov" i "odustaje se od brexita"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije