Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iza rešetaka

Todoriću određena jamčevina od 7,5 milijuna kn. Prodanović: On nema novac, to će biti problem

Ivica Todorić nakon presude u Londonu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
15.11.2018.
u 18:55

Ako položi jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, moći će na slobodu. U tom slučaju bile bi izrečene mjere opreza, ne bi smio napustiti Zagreb i trebao bi predati putovnicu.

Ako na račun zagrebačkog Županijskog suda položi jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, Ivica Todorić, koji je od prošlog tjedna u istražnom zatvoru u Remetincu, bit će pušten da se brani sa slobode. Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje je odlučivalo o žalbama obrane i tužiteljstva na odluku suca istrage.

Zoran Luburić, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, prošli je tjedan ukinuo Todoriću istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Prvo jamstvo odbijeno

Todorićeva obrana tada je ponudila jamčevinu od 118.000 funti, što je jamstvo koje mu je bilo određeno u Engleskoj. Drugim riječima, ponudili su jamstvo od oko milijun kuna za Todorićevu obranu sa slobode, no sudac Luburić tu je jamčevinu odbio smatrajući da je preniska. Izvanraspravno vijeće sada je potvrdilo Luburićevu odluku u odnosu na određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, no preinačilo ju je u odnosu na jamčevinu.

Smatrali su da će se Todorićeva nazočnost u zemlji moći osigurati znatno većim iznosom, a odredili su mu i mjere opreza. To bi značilo da bi u slučaju uplate jamčevine, za koju je određeno da bude u novcu, Todoriću bila oduzeta putovnica, a ne bi smio napuštati ni Zagreb. Ima li on taj novac i, ako nema, koliko će mu vremena trebati da ga skupi, za sada je nepoznanica. Njegova obrana proteklih je dana u više navrata kazala da on taj novac nema, a to je jučer ponovio i njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

– On taj novac trenutačno zaista nema. Kako će ga skupiti, ne znam, no to će biti određen problem. Nadali smo se da ćemo nekom nekretninom premostiti taj problem i u tom smjeru smo napravili neke pripreme, no sada ćemo se morati pomučiti – kazao je Prodanović za N1.

Upitan ima li Todorić prijatelje ili poznanike koji bi mu mogli pozajmiti taj novac, Prodanović je kazao:

– Ima, ali milijun eura nije mala stavka. Imam i ja puno prijatelja, no ne znam koji bi mi mogao posuditi taj novac. Možda on ima neke bolje.

Ivica Todorić nakon presude u Londonu
1/7

Ima “samo” milijun kuna

S obzirom na to da je Todoriću engleski sud vratio 118.000 funti, on za sada od traženog iznosa ima milijun kuna. Kako će doći do preostale sume, tek se treba vidjeti. U prošlosti su VIP optuženici novac za jamčevine skupljali na razne načine. Za Bandićevih 15 milijuna kuna koji su mu garantirali obranu sa slobode njegov tadašnji odvjetnik Marijan Hanžeković u banci je podigao kratkoročni kredit.

Braća Zdravko i Zoran Mamić imala su jamčevinu koja im se zajedno popela na gotovo 20 milijuna kuna, a problem su među ostalim riješili i pozajmicom od Davora Šukera. Ivo Sanader nudio je oko 12,4 milijuna kuna. Dio tog novca namirio je upisom hipoteke na nekretnine, a za njega su nekretninama bili spremni jamčiti i njegovi prijatelji. Na sličan način jamčevinu od 10 milijuna kuna prikupio je i Reno Sinovčić.

Pogledajte video izjave Todorićevih odvjetnika nakon odluke o istražnom zatvoru

Todorić zasad neće moći založiti neku nekretninu jer je sud izričito naveo da se traži polog u gotovu novcu. Iako Todorić i njegova obitelj imaju podosta nekretnina u svom vlasništvu, velik je dio toga pod blokadom od listopada lani, kada je pokrenuta istraga u aferi Agrokor. Osim Todorića, osumnjičeni su i njegovi sinovi Ivan i Ante te zet Hrvoje Balent, a svima njima imovina je blokirana. U svakom slučaju, pred Todorićem je, ako je vjerovati njegovoj obrani, zahtjevan zadatak prikupljanja novca, a o tome koliko će uspješan u tome biti, ovisi i duljina njegova boravaka u Remetincu.

Pogledajte video: Vesna Todorić stigla avionom iz Londona

Ako traženi novac ne prikupi, onda će do drugačije odluke suda ostati iza rešetaka. Stav izvanraspravnog vijeća bio je identičan stavu suca istrage. I vijeće i sudac Luburić smatrali su da je Todorić, bez obzira na argumente njegove obrane, proteklih godinu dana bio u bijegu. Jer iz Hrvatske je otišao, smatraju i vijeće i sudac istrage, kada je bilo izvjesno da će protiv njega biti pokrenut kazneni postupak te tijekom godine dana nije pokazivao želju da se sam vrati u Hrvatsku.

Za Nexus treba dozvola iz Engleske

Nakon što je izručen Hrvatskoj, Todorić je iznio obranu za aferu Agrokor. Nijekao je da je Agrokor oštetio za oko 1,1 milijardu kuna. Što se tiče obrane za aferu Nexus, nju nije iznio jer njegovi odvjetnici smatraju da to ne može učiniti jer Hrvatska nije tražila izručenje i za taj predmet. Prema stavu Todorićevih branitelja, prije nego što on bude ispitan zbog optužbi da je Agrokor nezakonito financirao preko investicijskog fonda Nexus, Hrvatska treba dobiti dozvolu iz Engleske za to ispitivanje.

Hrvatska, prema postojećim pravnim procedurama, nije ni mogla tražiti izručenje Todorića i za Nexus jer mu tu nije bio određen istražni zatvor. Kako je on izručen samo zbog Agrokora, od Engleske će se morati tražiti dozvola i za svaki postupak koji bi u budućnosti protiv njega mogao biti pokrenut.

 

Ivica Todorić nakon presude u Londonu
1/8

Komentara 60

Avatar Dvica plus jedan
Dvica plus jedan
10:22 15.11.2018.

Kakav ste vi narod ne mogu razumjeti? Umjesto da otvorite neki račun gdje se može donirati za gospodina Todorića , vi ga razapinjete kao da je neki sa istoka:)) Evo EU Janez i ja prvi uplaćujemo po sto kuna:))

TR
TrvtkoKomadina01
10:13 15.11.2018.

Najsigurnija jamčevina je blokirati svu imovinu, a u zatvor strpati ženu i sinove koji su jednako sudjelovali u pljački i dok su oni u zatvor nikamo neće pobjeći

BI
binki
10:55 15.11.2018.

Kao što sam napisao neki dan.Igrokaz HDZa.Ode Todorić van a lova i dalje sjeda na račun zločinačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije