Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed branitelja

Dan velikih prosvjeda: Seljaci stižu, sindikalci odustali

riva
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
26.02.2011.
u 08:48

Prosvjednici koji su se sami organizirali preko Facebooka doći će na skup branitelja, ali će oko 13 sati krenuti na Markov trg. Organizatori skupa ograđuju se od njihova nauma

Na braniteljskom prosvjedu na Trgu bana Jelačića očekuje 50 tisuća ljudi. To nam je rekao Miro Moro iz Braniteljske akcije, jedne od udruga koje će dignuti glas protiv progona branitelja, obespravljenosti radnika, teškog položaja seljaka i drugih građana. Na tako smionu procjenu broja prosvjednika jedino se odlučio Moro, dok ostali iz organizacijskog odbora nisu htjeli licitirati brojkom. Branko Borković Mladi Jastreb, koji će na prosvjed doći iz Vukovara sa svojim suborcima i poljoprivrednicima iz Udruge Seljaci središnje Hrvatske, kaže da bi bio zadovoljan i s deset tisuća prosvjednika.

Dolazak taksijima

Na zagrebački prosvjed branitelji dolaze iz cijele Hrvatske, veći broj u svom osobnom aranžmanu, automobilima, a iz Siska, Petrinje, Gline i Zadra stižu autobusi puni branitelja i ostalih prosvjednika. Neki će čak doći i taksijima iz Kaštela. Tamošnji taksist Silvijo Knežević kaže da će besplatno voziti prosvjednike u Zagreb. Javilo mu se, napominje, tisuću ljudi. Obrtnik Žele Miloluša iz Kaštela ponudio je braniteljima besplatnu vožnju autobusom do Zagreba.

- Mi već imamo dva puna autobusa, a puni se i treći – rekao je Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske Hvidre koja još zajedno sa sedam udruga organizira odlazak na prosvjed. Iako su neki očekivali u Zagrebu i Slobodanku Purdu, suprugu zatočenog vukovarskog branitelja Tihomira, ona će ipak ostati u Vukovaru.

- Ne mogu na prosvjed. Imam troje djece i u šestom sam mjesecu trudnoće, ali podržavam prosvjednike – rekla je Purdina supruga. Od prosvjeda je odustao i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, kako kaže, zbog podjele među braniteljima. Ne želi sudjelovati u prosvjedu, da mu se poslije zbog toga ne lijepe etikete. Organizatori prosvjeda još jednom apeliraju na sve one koji će doći na Trg bana Jelačića da budu mirni, ne provociraju i drže se dostojanstveno.

-  Ne želimo nikakve političke parole, želimo da prosvjed bude dostojanstven i bez ikakvih izgreda, jer će prosvjed osiguravati hrvatski policajci s kojima smo zajedno obranili i stvarali domovinu – rekao je Moro, a iste riječi potvrdili su i drugi organizatori.

- Iza skupa na Trgu bana Jelačića ne krije se nijedna politička stranka ili politička opcija, već neiskvarena mladost, progonjeni branitelji i obespravljeni radnici, seljaci i ribari koji više ne mogu trpjeti da ih se gazi i maltretira – rekao je Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda.

Oko podneva, kada će se na Trgu početi okupljati branitelji, počet će i okupljanje prosvjednika koji su se organizirali preko društvenih mreža i Facebooka. Doznajemo da će se oni solidarizirati s braniteljima, ali u 13 sati poći će na Markov trg, gdje će i oni prosvjedovati.

- Mi nemamo nikakvu kontrolu nad njima i ograđujemo se od njihova nauma te ne odlazimo nikamo s Trga – rekao je Moro, naglasivši još jednom da tko god misli praviti nered i probleme na Trgu, najbolje je da ne dolazi na prosvjed.

- Ne želimo nikakav incident, a posebice s policijom, jer je ona hrvatska i u njoj su naši suborci – dodao je Moro, a Mario Slaviček Maks, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja 1990.-96., bio je još izričitiji: – Oni koji budu provocirali i pravili probleme na prosvjedu ne žele dobro svojoj domovini.

Sastanak kod premijerke

Okupljenim ljudima na Trgu obratit će se osam govornika, uglavnom predstavnika braniteljskih udruga koje organiziraju prosvjed. Obratit će se i Marko Perković Thompson koji će otpjevati dvije pjesme, a njegovi domoljubni hitovi puštat će se na razglasu između nastupa govornika.

U vrijeme prosvjeda predstavnici 17 krovnih braniteljskih udruga sastaju se s premijerkom u Policijskoj akademiji.

(surađivali: mpk, bbr/VLM, gš, fš, vb, dp/VLM, žrk/VLM, eč/VLM, ab/VLM, ml/VLM, mz/VLM, zm/VLM, mp/VLM, ljv/VLM)

Komentara 517

OB
-obrisani-
10:36 26.02.2011.

komunisticka stoka i morha ima danas zabranu izlaska-zabranu su si dali sami hehehehehehehehehehe-nesme bre da opancari izidju hehehehehehe

OB
-obrisani-
10:37 26.02.2011.

Gregor, je li ovo prosvjedni skup ili skup potpore HDZ-u? Zašto spominješ stalno SDP? Je li SDP na vlasti ili u oporbi?

OB
-obrisani-
10:36 26.02.2011.

sindikati odustali ovo je dokaz da su sindikati potkupljeni,razjedinjeni i da su u sluzbi vlasti imaju smao kozmeticku popovsku funkciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije