Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona o blagdanima, neradnim danima...

Dan pada Vukovara bit će novi praznik – spomendan na sve žrtve Domovinskog rata

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
07.10.2019.
u 18:56

Osim novog spomendana i povratka 30. svibnja kao dana državnosti, doznajemo, bit će još promjena u shemi postojećih blagdana

Premijer Plenković najavio je danas da će sutra koalicijskim partnerima predstaviti cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a Večernji list doznaje kako će jedan od prijedloga biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana), spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji će se, bude li u konačnici prihvaćeno, obilježavati 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu.

Obilježavanje u Vukovaru

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja. No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ova Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti. Budući da bi zakon o Vukovaru, prema našim informacijama, propisao da se spomendan svim žrtvama Domovinskog rata 18. studenoga obilježava u Vukovaru, taj se zakon veže za izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Premijer Plenković najavio je da će oba zakona ovaj tjedan u javno savjetovanje. Upućeni izvori kažu kako će zahvat u izmjene blagdana biti širi od uvođenja tog spomendana i vraćanja 30. svibnja jer se 25. lipnja nije uspio uvriježiti kao Dan državnosti. Međutim izvori bliski Vladi zasad ne otkrivaju detalje jer žele predstaviti cjelovito rješenje i objasniti zašto se eventualno neki blagdan ukida, a neki uvodi.

– Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se – istaknuo je pak jučer Plenković. Napomenuo je kako će Vlada “s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države”.

Prigovori gospodarstvenika

– Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998., ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države – rekao je premijer Plenković.

Izvori bliski Ministarstvu uprave kažu kako je iz gospodarskih krugova bilo prigovora na uvođenje još jednog neradnog dana, dakle 18. studenoga ako HDZ to usuglasi s koalicijskim partnerima, ali da spomendan nema smisla ako nije neradni dan, odnosno da samo uvođenje spomendana bez neradnog dana ne bi imalo tu snagu. 

Komentara 149

RI
rimac444
22:31 07.10.2019.

Bravo Plenkoviću, spomen na žrtvu Vukovara spomen je svih žrtava domovinskog rata.Na žalost najviše koristi od tih žrtava imaju svi oni koji su radili protiv Hrvatske, ubijali, činili zločine, izdajice naših heroja

WC
wolf_cro
19:47 07.10.2019.

Radije se potrudite pohvatati sve velikosrpske zločince, ili barem neke od njih. To Vukovar i Vukovarci trebaju više nego ovakve jeftine politikantske poteze. Što će praznik nekome tko 28 godina ne zna gdje su mu članovi obitelji, a krvnike gledaa svaki dan po gradu?

JA
Jania
19:29 07.10.2019.

30. svibnja bi trebao biti blagdan kao Dan Hrvatskog državnog sabora ili Dan demokracije. Nedostaje spomendan za žrtve komunističkih zločina. Ostale postkomunisticke EU zemlje imanju takve spomendane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije