Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dan dobrih djela i odlične zabave u Vukovaru!

Dan Zaklade Novo sutra
Foto: Promo
1/12
22.10.2019.
u 15:00

Treći dan Zaklade Novo sutra privukao je najviše posjetitelja dosad. Predstavljeni su projekti za iduću godinu i 13 novih stipendista.

Ove subote, na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru , održan je treći po redu Dan Zaklade Novo sutra. Prekrasan, sunčan dan išao je na ruku organizatorima pa su stotine mališana mogli neometano uživati i zabavljati se brojnim sadržajima koji su za njih pripremljeni. I ove godine tu su bili mađioničar, akrobati, VR setovi, simulatori vožnje, ali i brojni atraktivni napuhanci – kao što su električni bik, daska za surfanje, ninja poligon, koš, pikado…  Najpoznatiji hrvatski fitnes trener i promotor zdravog načina života, Mario Mlinarić djecu i njihove roditelje podsjetio je na važnost kretanja i zdravih životnih navika na zanimljiv i zabavan način. Deseci djece vježbali su uz njega i njegove kolege iz ranijih sezona popularne emisije Život na vagi. Program je vodila sjajna Doris Pinčić Rogoznica, a sve je završilo koncertom Maje Šuput, koja je baš kao i Mario Mlinarić, izazvala pravu pomutnju i uzbuđenje u gradu na Dunavu.

Foto: Arena Hospitality Group

No, svrha ovoga događanja bila je predstavljanje ovogodišnjih projekata Zaklade.

„Svake godine doniramo oko milijun kuna, a ove godine to su četiri projekta i 13 studentskih stipendija. Cilj je stimulirati razvojne projekte koji su na dobrobit zajednice, pri čemu gledamo da to budu djeca i potrebiti, tj. humanog karaktera. Stipendiste želimo pogurati, pomoći njihov studij i razvoj kroz život. Zato im dajemo 1500 kuna mjesečno 10 mjeseci, a ako zadovolje prosjek ocjena, mogu zadržati stipendiju do kraja školovanja. Povratne informacije su odlične. Oni su zadovoljni, a time i mi“ – rekao je Davor Relatić, upravitelj zaklade. „Dosad smo stipendirali 40 stipendista, trenutno ih je 25 aktivnih, a s ovom godinom imamo i 13 novih stipendista. Stipendiramo studente od 2.godine preddiplomskog studija društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti. Kriteriji za dobivanje stipendije su svakako izvrsnost ali uzimamo u obzir socijalni status te tako želimo olakšati studentima koji studiraju izvan mjesta prebivališta jer smo svjesni povećanih troškova. Ukoliko student zadovoljava temeljne kriterije, podržavamo ga kraja njegovog studija.“ pojasnio je Relatić kako do stipendije mogu doći najbolji studenti 5 slavonskih županija.

Foto: Arena Hospitality Group

Od mnoštva projekata pristiglih na natječaj, izabrana su četiri koja koja odgovaraju osnovnoj ideji – radi se o razvojnim projektima koji su na dobrobit šire zajednice.

Zagrebačka udruga Mali Zmaj izabrana je s projektom „Mali Zmaj App“, a donacija u iznosu od 55 000 kn poslužit će za izradu aplikacije koja će omogućiti povezivanje donatora i potrebite djece/obitelji. Cilj ovoga projekta je olakšati pronalazak donatora za svako potrebito dijete u smislu poklona za blagdane, školskog pribora i knjiga, lijekova, sportske opreme, financiranja školskih izleta i prehrane u školi i dr.

Donaciju u iznosu 300 000 kn dobila je OŠ Nikole Andrića iz Vukovara s partnerima – 6 osnovnih škola grada Vukovara te 2 vrtića. Njihov projekt nosi naziv „Znanost zasadi, budućnost gradi – STEM labosi“, a donacija će poslužiti opremanju STEM labosa s ciljem da se dodatnim angažmanom učitelja i odgajatelja kroz STEM aktivnosti detektiraju darovita djece i omogući im se razvoj dodatnih vještina u STEM područjima.

Foto: Arena Hospitality Group

PROJEKT Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara nosi naziv „Ne mogu vam reći, ali mogu vam pokazati“. Ta osnovna škola jedina je samostalna škola za učenike s posebnim potrebama - teškoćama u razvoju u Vukovarsko - srijemskoj županiji. Škola broji 60 učenika a stručno osoblje škole ulaže velike napore kako bi komunikacija s djecom s intelektualnim, motoričkim i govornim teškoćama bila što lakša. 50 000 kn upotrijebit će za nabavku 6 setova opreme za asistivnu tehnologiju kojom će omogućiti učenicima sa intelektualnim, motoričkim i govornim teškoćama, izražavanje dnevnih osobnih potreba te im olakšati komunikaciju sa svojim odgajateljima.

Četvrti projekt je „Senzorna integracija“ Osnovne škole Ljudevita Gaja iz Osijeka. Ova škola broji 500-injak učenika i već dugi niz godina ima status inkluzivne škole. Vodstvo škole se svim silama bori kako bi se učenici s teškoćama u razvoju potpuno integrirali u redovnu nastavu te napredovali u svom razvoju o čemu govori i geslo škole: „Mi smo škola prijatelj – svi različiti, a jednako vrijedni“. Donacija u iznosu od 152 000 kn poslužit će ta opremanje i nabavka multisenzorne sobe kojom bi se ta škola dodatno prilagodila učenicima s teškoćama u razvoju.

Foto: Arena Hospitality Group

Tvrtke ENNA i PPD, koje stoje iza Zaklade Novo sutra, treću godinu za redom pokazale su kako osim razvoja vlastitog poslovanja, uspješne tvrtke mogu ulagati u zajednicu u kojoj djeluju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije