Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Dan Berlusconijeva odlaska

Putin i Berlusconi u Rusiji
12.11.2011.
u 10:21

Europski čelnici jedva čekaju odlazak Berlusconija koga jedino hvali ruski čelnik Putin

RIM – Posljednji Mohikanac politike. Tako je ruski premijer Vladimir Putin ocjenio svoga prijetelja, talijanskog premijera u ostavci Silvija Berlusconija. Bivši i vjerojatno budući ruski predsjednik, sadašnji premijer, Vladimir Putin je za Berlusconija kazao kako je “jedan od najvećih europskih političara, posljenji Mohikanac politike”.

Kao čuvjeka koji „stoji iza najopasnije ekonomije na svijetu“, Berlusconija je okarakterizirao tjednik Time, koji će biti na kioscima 21. studenoga, sa slikom dosadašnjeg talijanskog premijera na naslovnoj stranici. Sva svjetska zapadna glasila su uvijek bila protiv Berlusconija. Tjednik Economist je uoči talijanskih parlamentarnih izbora 2008. godine pozivao Talijane da ne glasuju za Berlusconija, jer je on opasan čovjek. Talijani su ga ipak izabrali i Berlusconi, koji se hvalio sa svojim uspješnim poduzetništvom, odveo je talijansku financijsku i ekonomsku situaciju do ruba propasti.

Koliko je Berlusconi omražen među zapadnoeuropskim političarima vidi se i na osnovu njihova držanja ovih dana kada su mu svi okretali leđa tijekom sastanka na vrhu G20 početkom studenoga u Cannesu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy telefonski je, u petak uvečer, razgovarao s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Francuski list Le Monde danas piše kako je Sarkozy najavio Napolitanu kako će zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel doći u Rim ćim će premijerom postati Mario Monti. Merkel i Sarkozy, koji su u Cannesu bježali od Berlusconija, a u Bruxellesu su se na zajedničkoj konferenciji za novinare podrugljivo podsmjehivali na račun talijanskog premijera, će doći u Italiju kada Berlusconija neće biti.  

Berlusconi odlazi iz palače Chigi, sjedišta vlade, u Rim dolaze Sarkozy i Merkel. No, Napolitanu, koji je maestralno riješavao izlazak iz talijanske političke krize izazvane Berlusconijevim tvrdoglavim držanjem prema ekonomskoj krizi, stižu telefonske poruke najvažnijih svjetskih čelnika. Telefonirao mu je američki predsjednik Barak Obama, njemački predsjednik Christian Wulff, Sarkozy, a sinoć ga je u Rimu posjetio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Berlusconi koji je svima htio biti simpatičan, koji je šefovima država i vlada pričao viceve, postao je najantipatičnija osoba na svijetu. Da, cijeni ga jedino Putin, ali i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Berlusconi je tijekom posjeta Bjelorusiji izjavio kako su on i Lukašenko predsjednici s najviše dobivenih glasova na izborima u Europi. Na tu izjavu su se zgrozili i Talijani koji su dali svoj glas Berlusconiju.

Glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, izjavila je kako “jako cijeni Marija Montija”, koga dobro poznaje, te kako se nada da će on ubrzo postati premijerom čime će se financijskim tržištima “dati znak jasne vjerodostojnosti političkih institucija, a što je temeljnim stabilizacijskim elementom”.  Berlusconi je pao jer nije vjerodostojan. Ne samo zato što previše priča viceve, nego i zato što je samo pričao viceve, a nije provodio stabilizacijske mjere. Vicevi su ga došli glave. Zapravo on ima neizmjernu potrebu da ga se voli, da ga svi obožavaju. U želji da se nikome ne zamjeri, nije htio donositi mjere kojima bi smanjio nekima privilegije, a koji bi ga onda mrzili. Tako nije ništa pokrenuo. Bio je zaokupljen sam sa sobom, a držao je kako ga i tužitelji i suce mrze, pa zato pokreću procese protiv njega, a ne zato što je on eventualno počinio neko kazneno djelo.

Komentara 9

IR
irani
12:40 12.11.2011.

Vladimir Putin je za Berlusconija kazao kako je “jedan od najvećih europskih političara, posljenji Mohikanac politike”. ==================================== Kao od jednog zaljubljenika u demokraciju drugome !

Avatar flegmatik
flegmatik
15:33 12.11.2011.

\"Posljednji Mohikanac politike.\"??? Mislio sam da je taj Putin pametniji.

CH
chainsaw.
10:44 12.11.2011.

“Bio je zaokupljen sam sa sobom, a držao je kako ga i tužitelji i suce mrze, pa zato pokreću procese protiv njega, a ne zato što je on eventualno počinio neko kazneno djelo.” ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- da se nalazimo 70-ak godina u proslosti, silvio bi gudio drugacije melodije. samo par stvari mogu biti opasnije od bijesnog patuljka zasivenog tupea…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije