Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Damjanović: 'Nisam ja Petrača puštao na vikende!'

08.11.2008.
u 17:37

Vijest da će biti smijenjen s dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Ivana Damjanovića, zaduženog za zatvorski sustav, zatekla je na putu u inozemstvo, baš kao što su za putovanja izvan Hrvatske bili smijenjeni sada već bivši ravnatelj policije Marijan Benko i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.

‘To je pravo ministra’
– Ne znam ništa o tome, nitko mi nije rekao. Ali, pravo je svakog ministra da bira s kim će surađivati, a ako je odluka takva, ja je poštujem. Onim što smo moj tim i ja proteklih godina napravili za zatvorski sustav iznimno sam zadovoljan i ponosan. Kad sam, nakon što sam bio upravitelj Uprave za zatvorski sustav, imenovan na mjesto državnog tajnika, znao sam da se prihvaćam političke funkcije. A ona ima svoj vijek trajanja – kratko je prokomentirao Damjanović glasine o smjeni koje su nam neslužbeno potvrđene u Ministarstvu.

Kao jedan od glavnih razloga takve odluke novog ministra Ivana Šimonovića, koji nagađanja o smjeni nije potvrdio, ali je kazao da se “promjene uvode kako bi se poboljšalo funkcioniranje sustava”, Damjanoviću se pripisuje to da je Hrvoje Petrač, osuđen zbog otmice sina Vladimira Zagorca, uživao pogodnosti u Kaznionici u Lepoglavi kao što su premještaj sa zatvorenog odjela na poluotvoreni, izlasci na vikend, korištenje dvotjednog godišnjeg odmora.

– Apsolutna glupost i nepoznavanje propisa. O tome sasvim autonomno odlučuje upravitelj na prijedlog svog stručnog tima. I svaki put imali su pozitivno mišljenje policije. Sve je rađeno prema propisima donesenim 2001. godine i usklađenim s pravnom stečevinom Europske unije – odgovara na optužbe Ivan Damjanović.

No, ubuduće zatvorenici Petračeva “kalibra” neće tako lako doći do zatvorskih pogodnosti.

Strože i u zatvorima
Kao što je bio i najavio, ministar Šimonović donio je Pravilnik o pogodnostima zatvorenika koji je stupio na snagu potkraj listopada. Tako će se od novoosnovanog hrvatskog FBI-ja tražiti sigurnosna prosudba i mišljenje za sve osuđenike koji izdržavaju kaznu za djela iz nadležnosti USKOK-a, ubojice, pedofile, krivotvoritelje novca, primatelje i davatelje mita...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije