Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje u Karlovcu

Damiru Matanu ponovno sude za ubojstvo supruge zbog proceduralne pogreške

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
19.06.2018.
u 15:30

Županijski ga je sud lanjskog srpnja osudio na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge Snježane koju je obio iz puške, nakon čega je pucao i sebi u usta, ali je preživio pokušaj samoubojstva.

Na karlovačkom Županijskom sudu danas je održano ponovno ročište za suđenje Damiru Matanu (57) koji je u srpnju 2015. ubio svoju suprugu Snježanu Matan nakon svađe u obiteljskoj kući u karlovačkom naselju Drežnik.


Županijski ga je sud lanjskog srpnja osudio na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge Snježane koju je obio iz puške, nakon čega je pucao i sebi u usta, ali je preživio pokušaj samoubojstva. Matan je nepravomoćno osuđen na teško ubojstvo jer mu je dokazano da je suprugu maltretirao i tukao dugi niz godina u braku u kojem imaju dvije kćeri, posebno kada je bio pijan. Tada ju je ljubomoran maltretirao, često su se svađali, a i tukao ju je, o čemu su na suđenju svjedočile kći mu i punica. 

Matan je imao problema s alkoholom, zbog čega je bio i na liječenju na što ga je natjerao poslodavac, uz prijetnju otkaza. Prva prijava koju je policija imala vezano uz obiteljsko nasilje dogodila se još 1999. godine nakon čega je Snježana pokrenula i pitanje razvoda, ali je postupak obustavila.

No, Vrhovni je sud presudu, u kojoj je Matan dobio i godinu dana zbog ilegalnog posjedovanja oružja i pokušaja ubojstva u punice, ukinuo uvažavanjem žalbe Matanovog odvjetnika. Početkom godine ukinuo prvostupanjsku presudu zbog bitne povrede odredbi
kaznenog postupka i Kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o kazni, stoji u pojašnjenju Vrhovnog suda.

Naime, tijekom suđenja su ispitani okrivljenikova kći, punica i brat, ali im nije dano do znanja da će se njihovi iskazi moći koristiti kao dokaz u postupku, niti je to bilo navedeno u zapisniku sa suđenja, stoji u pojašnjenju odluke Vrhovnog suda.


Matanova kći Ivana, te punica Dubravka Mikšić, kao i brat Božidar, došli su na ročište ponovljenog suđenja i dali svoje iskaze kao i na prvom ročištu. Damir Matan i u ponovljenom ročištu ne negira da je surpugu ubio, ali i dalje tvdi da suprugu nije zlostavljao godinama u braku.

1/4
Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije